síbalesetek

Előzzük meg a síbaleseteket!

Indul a síszezon, a következő néhány hónapban sokan utaznak síelni, hogy kedvenc sporttevékenységüket űzhessék a havas hegyoldalakon. Hogyan legyünk biztonságban a sípályán, és mit tehetünk azért, hogy a síbaleseteket megelőzzük? Dr. Knoll Zsolt PhD. ortopéd-traumatológus, sportsebész, térdspecialista javaslatai a síeléssel kapcsolatos balesetek elkerülésére.

  1. Sílift

A sísérüléssel hozzám érkező páciensek 90 százaléka a síliftben sérül meg. Középre beül, a kiszállásnál kicsúszik, a szomszédja átmegy a sílécén, megcsavarja a sílécét, elszakad a keresztszalagja. Érdemes a felvonó szélére ülni, és ahogy megérkezik az állomásra a sílift, azonnal kicsúszni oldalra, ezzel biztonságos távolságra kerülni a többiektől.

  1. Mellékhelyiség

A második leggyakoribb probléma, amikor a páciens sícipőben megy le a mosdóba. Ez nagyon veszélyes, hiszen a sícipőben könnyű megcsúszni, amelynek a merevsége miatt nagyon nehéz tompítani az esést, és komoly sérüléseket lehet így szerezni. Ezért nagyon fontos, hogy végig kapaszkodjunk a korlátba, ha sícipőben közlekedünk beltéren, lépcsőn.

  1. Sítechnika

Síelni úgy kell, hogy az ember belefekszik a kanyarba, belenyomja a térdét, és érzi a kanyart. Amikor a síelő fáradt, ezt egyre kevésbé tartja be. Ha úgy érezzük, fáradtak vagyunk, hagyjuk abba a síelést és üljünk le pihenni. Ugyanis fáradtan nem tudjuk a kanyarodást úgy megcsinálni, ahogy kellene, a carving lécek pedig kitekerik a térdet, ha nem figyelünk a sítechnikára.

  1. Körbenézés

Mindig legyen hátul szemünk! Egy síelő egy bizonyos rádiuszon síel. A snowboardos általában kétszer akkora rádiuszon csúszik le a lejtőn. Ha elindulunk egy pályán, és mögöttünk elindul egy snowboardos, nem fogjuk látni. Ő nagyobb sebességgel, nagyobb íven jön, és előfordulhat, hogy pályáink keresztezik egymást. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt kanyarodunk, pillantsunk hátra egy másodpercre, jobbra-balra. Ezzel nagyon sok baleset megelőzhető.

És ami a legfontosabb: viseljünk bukósisakot! – javasolja a sportsebész.

Az Emineo Magánkórház ortopéd-traumatológusai nagy tapasztalatot szereztek a különböző sísérülések kezelésében. Amennyiben műtét válik szükségessé, modern, felszerelt műtőinkben elvégezzük az operációt, melyet követően rehabilitációs csapatunk segíti a páciens minél gyorsabb gyógyulását.