Mozgásszervi szűrővizsgálat

Kiknek ajánljuk?

Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész, ortopéd-traumatológus szakmai vezetésével az Emineo Magánkórházban komplex mozgásszervi szűrővizsgálattal várjuk mindazokat, akiknek már fáj minden mozdulat, illetve azokat, akik szeretnék megelőzni az esetleges elváltozásokat, fájdalmakat.

Mozgásszervi szűrővizsgálatunkat ajánljuk szülőknek is, mivel gyermekek esetében kifejezetten fontos, hogy már egészen kis kortól figyeljünk a helyes testtartásukra, a boka dőlésére, a lábakra, a gerincre és a csípőre. A legkisebbeknek speciális vizsgálat csoportot alakítottunk ki.

Leendő szülőknek azért tanácsos, mert a várandósság idején a nők csontozata meggyengül a magas kálcium elvonás miatt, továbbá a terhességgel járó túlsúly miatt is kialakulhatnak mozgásszervi deformitások, bokasüllyedés, hátfájás.

A sportolók és az aktív életet élők számára is kiemelten fontos tisztában lenni a kéz, a láb, a hát és a gerinc állapotával, de ne feledkezzünk meg az idősebb generációról sem! Az évek gyarapodásával nem szükségszerűen jár együtt a végtag-, derék-, vagy a hátfájdalom.

Kiemelt célcsoport az álló-, a nehéz fizikai és a sok gyaloglással járó munkát végzők köre. Ők különösen károsíthatják végtagjaikat helytelen lábbeli használata, illetve rossz tartás miatt. Ugyanúgy fontos a szűrővizsgálat azoknak is, akik folyamatosan monoton ülőmunkát végeznek.

Szakemberek szerint ajánlott évente részt venni szűrővizsgálaton, de legalább kétévente mindenki számára kötelező kellene, hogy legyen.

Mennyi ideig tart?

A komplex mozgásszervi vizsgálat teljes időtartama körülbelül 20-30 perc.

Hogyan zajlik a komplex ortopédiai vizsgálat? A vizsgálat első részében szakorvosunk feltérképezi a páciens hétköznapi mozgásvilágát, a korábbi sérüléseket, esetleges fájdalmakat. A kapott információk alapján kiemelten vizsgáljuk az érintett testrészeket, de az elmondottaktól függetlenül is megvizsgáljuk a kezet (kézfej, csukló, könyök és váll), a lábat (lábfej, boka, térd, csípő ízület, izmok, szalagok és porcok), de a gerinc és a hát állapota, a test tartása is külön vizsgálat alá esik.

Mi része még a vizsgálatnak?

Számítógépes talpnyomás mérés segítségével időben megismerhetőek a láb statikai megbetegedései, az azokkal járó panaszok, elváltozások megelőzhetőek, illetve felismerhetők az esetleges fájdalmat okozó deformitások. A fájdalommentes vizsgálat alapján egy hőtérkép szerű képet kapunk a talp állapotáról, valamint a nyomási és a túlterhelt pontokról, amelyeken gyakorlatilag jár a beteg. A vizsgálatot követően megállapítható, hogy a láb az átlagostól való eltérése egyéni, vagy kezelést igénylő elváltozás.

Mi a teendő?

Ha kollégánk jelentős deformitást fedez fel, amely kiterjedése és a deformitás mértéke csak röntgenfelvétel készítésével állapítható meg, akkor saját digitális röntgenkészülékünk segítségével, helyben elkészítjük a felvételt, amelyet a szakember azonnal ki is elemez.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Mozgásszervi szűrővizsgálat

Baleseti Sebészet ügyeletes traumatológusa

Ortopéd traumatológus

Árak

Mozgásszervi szűrővizsgálatok50.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.