Gerincgyógyászat

Mivel foglalkozik a gerincgyógyász-gerincsebész?

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, amellyel reumatológushoz, ortopéd szakorvoshoz, vagy gerincgyógyászhoz (újabban alternatív medicinákhoz) fordulnak hazánkban a derékfájdalom, illetve a nyaki vagy háti panaszok, időnként végtagfájdalommal párosulva. A magyar lakosság majdnem 80 százaléka szenved életében legalább egyszer valamilyen gerinctáji fájdalomtól. Ezeken a tüneteken túl a gerincoszlop egyéb kóros elváltozásai, komplex mozgásszervi eltérések, deformitások, korrekciók és a végtagi fájdalomszindrómák is a gerincgyógyász ellátási köréhez tartozhatnak.

A gerincsebész-gerincgyógyász a gyógyítás mellett segít a páciensnek a gerinc egyéni adottságainak szempontjából kialakítani egy olyan speciális – egészséges életmódot is, amelyben a megfelelő mozgás, a mindennapi terhelés, munka, sport, hobbi, a környezeti tényezők, a kiegyensúlyozott táplálkozás is helyet kap, figyelembe véve, hogy a panaszokban van-e szerepe öröklött kockázati tényezőknek, társbetegségeknek, esetleg egyéb pszichés okoknak.

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak ide?

  • Derékfájás
  • Porckorongsérv
  • Isiász, lumbágó
  • Nyaki panaszok
  • Hátfájás
  • Helytelen testtartásból adódó fájdalmak
  • Végtagi fájdalomszindrómák
  • Gyulladásos gerincbántalmak
  • Gerincferdülés

Gerincferdülés (scoliosis)

A gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülését, torzióját nevezzük gerincferdülésnek, amelyet a csigolyák egymáson történő elmozdulása, vagy elcsavarodása okoz. A kialakulás okaira az orvostudománynak egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni rá, egyes esetekben – diagnosztizált gerincferdülés kb. 15 százalékában – fejlődési rendellenesség, izomsorvadás, vagy anyagcserezavar idézheti elő. Nőknél kétszer gyakoribb az előfordulás. Tünetei közé sorolhatjuk a rendellenes testtartást, amely során az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, amit sánta járás, bordapúp, hát- és derékfájdalom is kísérhet. Extrém esetekben a deformitás légzési és szív-érrendszeri tüneteket is okozhat. Mivel az ízületeket egyenetlenül terheli a deformitás, a páciensnél térd- és csípőízületi porckopás is előfordulhat.

A kezelés a görbület mértékétől, a tünetektől és a romlástól is függ: kisebb görbületnél elég a speciális egyéni gyógytorna, de sokat segíthet az úszás is. Közepes görbület esetén egyénre készített fűző viselése is tanácsos lehet. Nagyobb görbületnél azonban sokszor csak a kiterjesztett korrekciós műtét segíthet.

Lumbágó és isiász

Köznapi nevén derékfájás és ülőidegzsába, az egyik leggyakoribb tünetei a mozgásszervi megbetegedéseknek, a 20-50 év közötti korosztályban minden negyedik embert érint. Többnyire a gerinc deréki szakaszából erednek a fájdalmak (ez a lumbágó), de az ideggyulladás miatt a test többi részére, alsóvégtagokba is sugározhatnak. A panaszok mértékétől függően akár mozgás-beszűküléssel vagy neurológiai tünetek is kialakulhatnak.

Az isiász/lumbágó általában a farpofák alsó és felső részén, de a comb hátsó felén, a térd külső oldalán és a külső bokában is járhat fájdalommal. A szakorvos alapos orvosi kivizsgálás után, a panasz súlyosságától, az ideggyulladás mértékétől és idegi érintettségtől, illetve a képalkotókkal kapott pontos diagnózistól függően a terápia során számos módszert alkalmazhat. Többnyire konzervatív (nem műtéti) terápiával, pihentetéssel, gyógyszeres kezeléssel (gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás céljából), infúziós kezelésekkel, gyógytornával, McKenzie terápiával, manuálterápiával, fizikoterápiával megszüntethetők a panaszok. Tartós hatástalan terápia esetén, természetesen a műtét is szóba jöhet.

Porckorongsérv

A porckorongsérv, vagy köznyelvben gerincsérv (latinul: discus hernia) egy olyan gerincelváltozás, amely során a csigolyák között kitüremkednek a porckorongok. Nagy, hosszan tartó fizikai megterhelés, rossz mozdulat, bemelegítés nélküli, nagy erőt igénylő edzés, de akár ülőmunka esetén, előzmény nélkül is kialakulhat. A páciens általában (de nem szükségszerű) fájdalmat érez a gerincoszlop valamely részén, illetve a fájdalom kisugározhat a lábakba, vagy akár a fenékbe is. A panaszok azonban a porckorongsérv előrehaladottságától és attól is függenek, mely területen kerültek nyomás alá a kitüremkedés miatt az idegek. Ennek megfelelően dönt szakorvosunk a kezelésről is. Kezdeti stádiumban még hatásosak és eredményesek lehetnek a konzervatív gyógymódok, mint például gyulladáscsökkentő gyógyszerek, injekciók használata, infúziós terápia, fizikoterápia, pihentetés, egyénre szabott gyógytorna. Javasolt lehet a McKenzie terápia, illetve a manuálterápia is. Súlyosabb esetben azonban már csak műtét segíthet.

Ágyéki porckorongsérv-műtétekről ide kattintva tájékozódhat>>>
Nyaki porckorongsérv-műtékről itt olvashat>>>

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban ortopéd, gerincsebész, gerincgyógyász szakorvosunk körültekintően és alaposan kikérdezi a pácienst a panaszairól, az előzményekről, kitérve esetleges ismert fejlődési rendellenességekre, korábbi balesetekre, amelyek érintették a gerincet, illetve minden olyan betegségről, amely szerepet játszhat a mozgásszervi panaszokban, és befolyásolhatja a további kezelést. A tünetek és a fizikális vizsgálat ismeretében szakorvosunk kérhet képalkotó vizsgálatokat is a pontos diagnózis felállításához.

Lehetséges kezelési gyógymódok?

A komplex konzervatív terápia minden esetben kiemelt szerepet kap, hiszen a gerinc leggyakoribb betegsége a degeneratív megbetegedés (70-80%-os ismert előfordulás), az esetek döntő többségében nagyon jól reagál a nem műtétes terápiákra.

Szakorvosunk a szakképzett gyógytornászokkal, manuálterapeutákkal, fizikoterapeutákkal együtt határozzák meg a páciens problémáihoz, egyénre szabottan a terápiát és a kezelési módokat. Mindezt természetesen a pácienssel átbeszélve és az egyéni igényeit figyelembe véve!

Amennyiben műtét indokolt, kórházunk modern, jól felszerelt műtőiben gerincsebészeti műtétek elvégzésére is van lehetőség, mely után a fekvőbeteg-ellátás is biztosított.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Gerincgyógyászat

Dr. Bors István

Ortopéd-traumatológus, gerincsebész

Hétfő09:00-15:00
Csütörtök09:00-17:00

Árak

Gerincgyógyászati szakorvosi vizsgálat
34.000 Ft-tól
Gerincgyógyászati kontrollvizsgálat
20.000 Ft-tól
Blokád
20.000 Ft-tól

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!