Reumatológia

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A mozgás szervrendszerének, a csontoknak, az ízületeknek és a körülöttök lévő izmoknak, ínaknak és ínhüvelyeknek a túlterhelésből, rendellenes használatából, valamint korral járó elváltozásaiból adódó betegségeivel, illetve az ízületek gyulladásos betegségeivel foglalkozik.

Mi történik a reumatológiai vizsgálaton?

Részletes kórtörténet felvétele után megtekintéssel, tapintással, speciális fizikális vizsgálattal térképezzük fel a páciens állapotát.

Hogyan állítjuk fel a diagnózist?

Ha szükséges, röntgenvizsgálat, ízületi ultrahang, CT, MRI, csontszcintigráfia, csontsűrűségmérés és laboratóriumi vizsgálatok segítenek a diagnózis pontosításában. A vizsgálatokat nagyrészt az Emineo Magánkórházban végezzük el, illetve kollégáink segítenek ezek megszervezésében.

Egyéb szakorvosok is pácienseink rendelkezésére állnak: ideggyógyásszal, bőrgyógyásszal, gasztroenterológussal is van lehetőség a konzultációra.

Milyen betegségeket gyógyít a reumatológus?

· A gerinc kopásos elváltozásaiból adódó úgynevezett degeneratív gerincbetegségeket

A leggyakrabban előforduló panasz a derékfájdalom, amely a szokásos életvitelben akadályozza betegeket. A fájdalmak elmúlhatnak, majd újra jelentkezhetnek. Amennyiben tartósan fennálló közepes vagy erős fájdalom is fennáll, részletes kivizsgálás szükséges. Hirtelen jelentkező súlyos járásnehezítettséget okozó fájdalom esetén a szakorvosi ellátás gyors fájdalomcsökkenést tehet lehetővé.

· A csípők, térdek és a kéz kisízületeinek kopásos betegségeit

Életkorból vagy fokozott igénybevételből adódó kopásos betegségek hosszú idegi tünetmentesek lehetnek. Nem feltétlenül a fájdalom, hanem a recsegés-ropogás, a napi aktivitás beszűkültsége okoz nehézséget. Fontos a pontos fizikális és radiológiai állapotfelmérés, az aktuális fájdalomcsillapítás, a speciális mozgásterápia, ezen keresztül a mozgásfunkciók javítása, porcanyagcsere-javítók rendszeres szedése, évente szakorvosi kontroll javasolt.

· Az ún. lágyrészbetegségeket

Túlterhelésből, túlerőltetésből, rossz tartásból adódó ínhüvelygyulladások, nyáktömlőgyulladások, izomfeszülésből eredő fájdalmak tartoznak ide. Pihentetésre, jegelés hatására, fájdalomcsillapító krémek használatára nagy részük magától megszűnik, de ha 2-3 héten át tartósan fennállnak, csak egyéb kezelések segíthetnek.

· Csontanyagcsere betegségeket

50 éves kor felett a nőknél és férfiaknál is csontsűrűséget kell mérni a fennálló csontritkulás kizárására.

· Gyulladásos ízületi betegségeket

Leggyakoribb a köszvény, a lábfej, vagy boka nagy fájdalommal járó, hirtelen kialakuló gyulladása. Külön terápiát alkalmazunk a rohamok okozta fájdalom és gyulladás gyors csökkentésére, és hosszútávú gyógyszeres kezelést a rohamok megelőzésére.

· Több ízületet érintő ún. gyulladásos ízületi betegségeket

A reumatoid arthritis főként nőket érint, és 40-50 éves kor között kezdődik. Részben genetikai hajlam, a dohányzás, a fogágybetegség és gyulladásos gócok a szervezetben hajlamosítanak a betegség kialakulására. A kórfolyamat az ízületi hártya gyulladásával kezdődik, amit az ízületi porc és a csontok gyulladásos elváltozásai követnek, a kéz és lábfej, a térd deformálódik, járásnehezítettség, szemszárazság, légzési nehézség, a szív koszorúereinek a betegsége, mellkasi fájdalom is társulhat az ízületi gyulladás mellé. Fontos a pontos diagnózis, a gyors kivizsgálás, a gyulladáscsökkentés, a bázisterápia beállítása, életmódváltás.

· A bőr és bélbetegségekhez társuló gyulladásos derék- és ízületi fájdalmakat

Sokszor speciális biológiai terápiára van szükség, amellyel megállítható a betegség előrehaladása. Ennek alkalmazása azonban csak kiemelt Artritisz Centrumokban lehetséges, így ebben az esetben a pácienst egy ilyen intézetbe küldjük tovább. A páciensek mindennapi gondozását, laboratóriumi és klinikai ellenőrzését ebben az esetben is tudjuk rendelésünkön biztosítani.

· Szisztémás lupus erythematosus (SLE)

Az SLE 20-30 év között kezdődik, és főként fiatal nőket érint. Öröklött tényezők mellett bizonyos gyógyszerek, környezetei faktorok (napsugárzás, hormonális hatások, bizonyos vírusfertőzések) indíthatják el a kóros autoimmun folyamatokat számos ízületi és belső szervi gyulladást okozva. Lázzal, hőemelkedéssel, a bőr fényérzékenységével, hajhullással kezdődhet az ízületi fájdalmak mellett.

A betegséggel járó fokozott véralvadékonyság trombózisokat és spontán vetéléseket is okozhat. A központi idegrendszer érintettségét epilepsziához hasonló görcsök, tudatzavar jelezheti. A vesék autoimmun gyulladása veseelégtelenséget okoz.

A betegség diagnosztizálása, gyógyszeres kezelése belgyógyászatai háttérrel is rendelkező országos intézeti feladat. Korszerű biológiai terápia alkalmazása mellett a betegség aktivitása csökkenthető.

· Progresszív szisztémás sclerosis PSS

Az ízületek a bőr, az erek a tüdő a nyálmirigyek és a nyelőcső gyulladásával, kötőszövetes elfajulásával járó betegség. A kéz kisízületeinek diffúz duzzanatával, a bőr megvastagodásával kezdődhet a betegség, a száj nyitása nehézzé válik, a fülön, az orron, a tüdőben a szív koszorúereiben jön létre a kötőszövet felszaporodása súlyos belső szervi tüneteket okozva.

· Gyulladásos gerincbetegségeket, SPA, SNSA

Legjellemzőbb tünetegyüttes, hogy a derékfájdalom 45 éves kor alatt kezdődik, 3 hónapnál hosszabb ideje tart, hajnalban felébreszti a beteget. Mozgásra, munka közben csökkennek a panaszok. A non-szteroid fájdalomcsillapítókra és gyulladáscsökkentőkre gyorsan javul a beteg állapota, de gyógyszer elhagyása után 48 órán belül visszatérnek a fájdalmak. A gyulladásos gerincbetegségekhez gyakran a csípők, térdek, vállak a kéz vagy a lábfej 1-1 ujjának duzzanata, ún. kolbászujj, a sarok gyulladása, pikkelysömör, szemgyulladás, a vékony és vastagbél gyulladásos betegségei társulnak. A betegség részben öröklött. A korai diagnózis felállítása, a betegség aktivitásának követése, és ha szükséges, biológiai terápia elkezdése gyors tünetmentességet és a mindennapi aktivitás gyors javulását jelentheti. A súlyosabb esetekben szükséges biológiai terápia elindítása csak kiemelt Artritisz Centrumokban lehetséges, de a páciensek mindennapi gondozását, laboratóriumi és klinikai ellenőrzését az Emineo Magánkórházban biztosítjuk. A terápia elengedhetetlen része a speciális mozgásterápia megtanulása és mindennapi gyakorlása, melynek megtanulásában gyógytornászaink segítséget nyújtanak.

Hogyan gyógyít a reumatológus?

Elősorban fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, helyileg alkalmazott injekciókkal, infúziós kezeléssel vagy hyaluronsavas ízületi feltöltésekkel, MD orvosi kollagén terápiával, továbbá elektroterápiás kezelésekkel, fizioterápiával történik a gyógyítás, de kiemelt szerepe van a gyógytornának is. Tehermentesítő, tartást javító, fájdalomcsillapító gyógyászati segédeszközzel is el tudjuk látni betegeinket. Ha a páciens állapota a konzervatív kezelésre sem javul, kórházunk ortopéd sebészeivel vagy gerincsebészével konzultálhatnak a lehetséges műtéti megoldásokról, amelyekre adottak a lehetőségek az Emineo Magánkórházban.

Mi történik a személyes konzultáción?

A reumatológus szakorvos a személyes kikérdezés mellett fizikálisan is megvizsgálja a pácienst, majd, szükség esetén labor- és képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen) elvégzését kéri a pontosabb diagnózis felállításához.

A szolgáltatást partnerintézményünk biztosítja. A vizsgálat ideje 45 perc.
A szolgáltatással kapcsolatos pontos technikai tudnivalókat a visszaigazoló e-mailben fogják megtalálni.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Reumatológia

Dr. Fórián-Szabó Mihály

mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Fő érdeklődési területem a muszkuloszkeletális (azaz mozgásszervi) megbetegedések konzervatív úton történő, illetve rehabilitációs ellátása.

Dr. Puskás Réka

reumatológus, manuálterapeuta

Több mint 15 éve dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam, ez meghatározta a későbbi hozzáállásomat is.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!