EMG vizsgálat – Neurológia

Az emberi idegrendszer olyan sejtek hálózata, amely irányítja a szervezet összes részét, információkat továbbít a test egyes részeiről, reagál külső és belső ingerekre, illetve környezeti hatásokra. A központi idegrendszerrel és a környéki idegrendszerrel a neurológia foglalkozik.

Milyen betegségeket érinthet az EMG?

A különböző idegrendszeri betegségek (pl. migrén és más típusú fejfájások, agy keringési betegségei, epilepszia, szklerózis multiplex, Parkinson-kór, mozgászavarok, neuropáthiák, Alzheimer-kór, stb.) felismerésének egyik legjobb eszköze, amely segít a diagnosztikában az EMG, vagy elektromiográfiás vizsgálat, amelyet az Emineo Magánkórházban várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontban végzünk. Ugyancsak eredményes a környéki idegek és izmok betegségének megállapítására, bénulások vizsgálatára. Kizárólagos eszköze az ún. alagút szindrómák diagnosztizálásának, de az EMG nélkülözhetetlen a legkülönbözőbb eredetű (anyagcsere, cukor- és alkohol betegségek, mérgező anyagok okozta stb.) perifériás idegbántalmak felismeréséhez.

Mire jó az EMG-készülék?

Az EMG elsősorban a mozgató idegsejt, érző- és mozgató idegrostok, az idegizom áttevődés, valamint az izom vizsgálatára alkalmas, bár az EMG által kapható információ adott esetben lényegesen több is lehet.

Hogy zajlik az EMG vizsgálat?

Az Emineo Magánkórházban az EMG-vizsgálat alkalmával legtöbbször felületi elektródákat használunk, ez a beteg számára teljesen fájdalommentes. Szükség lehet azonban időnként tűelektródás vizsgálatra is, amely csekély kellemetlenséget okozhat a betegnek. A vizsgálat egy speciális EMG-készülékkel, az úgynevezett elektromiográffal történik, amely egy modern, számítógép alapú berendezés speciális, sok laboratóriumban hozzá sem férhető szoftverekkel.

Mi történik az EMG vizsgálat után?

Az EMG-vizsgálat után az Emineo Magánkórház páciensei orvosi szakvéleményt, leletet kapnak, amely a szöveges részen, szakvéleményen kívül tartalmazza az EMG-vizsgálat folyamán nyert görbéket és számszerű adatokat is. Így a később elvégzett kontrollvizsgálat után objektív összehasonlítás lehetséges a korábbi eredménnyel, azaz az állapotváltozás tényszerűen és könnyedén megállapítható.

Szakorvosaink, munkatársaink:

EMG vizsgálat – Neurológia

Dr. Sólyom András

Neurológus, neurofiziológus

Árak

EMG ENG vizsgálat45.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.