EKG / terheléses EKG

Mi az EKG?

A szív elektromos működését leképező eljárás (EKG) már több mint 100 éves. A fizikális vizsgálatokon (kopogtatás, hallgatózás) túl már régóta ez a leggyakrabban végzett, korlátlan számban ismételhető, olcsó, a szív vizsgálatát célzó eljárás. Nemcsak a különböző ritmuszavarok, hanem a legtöbb strukturális szívbetegség is okoz EKG eltérést, hiszen a szívizom, a billentyűk, a koszorúerek betegségei a szív elektromos működését is befolyásolják, és ez az, amit az EKG-val ellenőrizhetünk.

Az EKG sok esetben önmagában biztos diagnózishoz segít minket, sokszor azonban további vizsgálatok szükségesek a betegség pontos feltérképezéséhez. Az EKG széles körben alkalmazott szűrővizsgálat, így kardiológiai szűrés, sportorvosi vizsgálat, munkaalkalmassági vizsgálatok része. Néhány perc alatt fájdalommentesen elvégezhető.

Mi a terheléses EKG?

Míg a normál EKG vizsgálatot nyugalmi (fekvő) helyzetbe végezzük és a szív nyugalmi működését vizsgálja, addig a terheléses EKG futópados, vagy szobakerékpáros, egyre növekvő fizikai terhelés mellett készül. Az Emineo Magánkórházban a vizsgálatot a koszorúerek szűkületének gyanúja esetén végezzük el (mellkasi fájdalom, fáradékonyság, légszomj). Ilyenkor a szívizom fokozott oxigén igényét a szűkület miatt a koszorúerek vérellátása nem tudja biztosítani, így oxigénhiány alakul ki. Ez változást okoz a szív elektromos működésében, amit az EKG-val ki lehet mutatni. A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe. A szövődmények ritkák, de előfordulnak, ezért a vizsgálat orvos jelenlétében, megfelelő technikai háttér mellett történik.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Kardiológiai vizsgálatok

Árak

24 órás ABPM39.000Ft-tól
Holter EKG39.000Ft-tól
Terheléses EKG39.000Ft-tól
Kardiológiai szűrés45.000Ft-tól
Szívultrahang34.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.