Boka- és Lábsebészet

Mivel foglalkozik a boka- és lábsebészet?

A mindennapok legtöbbet igénybe vett testrésze a láb. Nem mindegy, milyen talajon, cipőben, terheléssel, esetleg súlyfelesleggel cipeljük egész testünk. Hosszabb távon ezek mind hozzájárulhatnak ortopédiai problémákhoz, elváltozásokhoz, fájdalmakhoz. Nemcsak a lábfej alakja, hanem biomechanikája is megváltozhat, ez pedig nem elsősorban esztétikai, sokkal inkább egészségügyi kérdés. Sok esetben segít a talpbetét, a gyógytorna, vagy fizikoterápia, de a panaszok erősödésével a műtét jelenti a végső megoldás.

A boka- és lábsebészet az előláb elváltozásaival, deformitásaival, valamint a boka sérüléseivel foglalkozik.

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak ide leggyakrabban?

Bütyökdeformitás

A betegség leírása: Az egyik leggyakoribb lábdeformitás. Normál esetben a nagyujj párhuzamos a többi lábujjal, a bütyök megjelenésekor azonban az ujj kibillen, a belső oldalán pedig egy kitüremkedés, egy csontkinövés jön létre. Ezt nevezzük bütyöknek. A nem megfelelően kiválasztott lábbeliben – különösen magas sarkú, vagy szűk orrú cipő viselésekor – a lábfej és lábujjak olyan rendellenes terhelést kapnak, amelyek miatt idővel megjelenhetnek a lábdeformitások, így a bütyök is. Kialakulásához hozzájárulhat a helytelen terhelés, a speciális sportterhelés is, az estek nagy százalékában azonban az örökletes hajlam áll a háttérben.

Tünetek: Az elváltozás kezdeti stádiumában gyakori a panaszmentes állapot. Később kellemetlen érzés, fájdalom tapasztalható és nehézséget okoz a cipő viselése. A rendszeres irritáció gyulladáshoz is vezethet.

Kezelési mód: Lehetőség van a fájdalmak enyhítésére egyedi, speciális rezgéselnyelő anyagokból készített cipőbetét (lúdtalpbetét) viselésével, de az előláb-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Évtizedekkel ezelőtt még gyakori volt a műtétet követő kiújulás, a modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban ma már végleges megoldás létezik a bütyök gyógyítására. A legfontosabb, hogy a láb statikáját és eredeti anatómiai állapotát állítsuk vissza, ennek köszönhetően ugyanis nem nő vissza a kitüremkedés. A műtét egynapos sebészeti beavatkozás során elvégezhető, a páciens még aznap elhagyhatja a kórházat, mely után két-három hónapig gyógytornára kell járnia. A műtétről itt olvashat további információkat. A korszerű implantátumoknak köszönhetően rehabilitáció során nincs gipszrögzítés, egy speciális sarokterheléses kezelőcipőben a lábadozás kényelmesebbé tehető.

Kalapácsujj deformitás

A betegség leírása: A kalapácsujj egy előláb-deformitás, amely többnyire a kettes ujjon alakul ki, de nem ritka a hármas, négyes, vagy ötös ujjon sem. Az elnevezés onnan származik, hogy az ujj felfelé hajlik a középízületből kalapácsot formálva. Talpsüllyedés, baleset, fejlődési rendellenesség, helytelen terhelés, nem megfelelő cipő viselése, speciális sportterhelés és örökletes hajlam is állhat az elváltozás háttérben. Leggyakrabban bütyökdeformitással együtt jelenik meg.

Tünetek: Az alap és középperc találkozásánál a lábujj kiemelkedik, ezáltal könnyebben irritálódik, bőrkeményedés, tyúkszem alakulhat ki. Súlyosbíthatja a helyzetet a magas sarkú lábbeli vagy a szűk orrú cipő viselése.

Kezelési mód: Kevésbé súlyos esetben lehetőség van korrekciós lábujj távtartó viselésére. Ha már olyan mértékű az elváltozás, célszerű bevállalni a műtétet, hiszen a mindennapok zökkenőmentességét is visszakaphatja a beavatkozással. Ismét viselhet majd bármilyen cipőt és a fájdalmaknak is búcsút inthet. Az operáció során az ujjak eredeti formáját állítjuk vissza. A műtét egynapos sebészet keretében elvégezhető, így a páciens aznap elhagyhatja magánkórházunkat. A műtétről itt olvashat további információkat. Szükséges azonban az utókezelés: a rehabilitáció során hat hétig speciális kezelőcipővel terhelhető a láb. A gyógytorna – amely az Emineo Magánkórházban egyénre szabott – elengedhetetlen.

Szabóbütyök deformitás

A betegség leírása: Nem túl gyakori előláb elváltozás, viszont nehézkes, fájdalmas járással párosulhat. A Szabóbütyök esetében a láb külső részén, a kisujj külső szélén megjelenik egy kitüremkedés, egy csontkinövés. Kialakulásának hátterében legtöbbször örökletes hajlam áll, de a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja az elváltozást.

Tünetek: A kisujj külső oldalán egy kitüremkedés, csontkinövés jelenik meg, melyet duzzanat, bőrpír, fájdalom kísér és az előláb kiszélesedik.

Kezelési mód: Lehetőség van a fájdalmak enyhítésére egyedi, speciális rezgéselnyelő anyagokból készített cipőbetét viselésével, de az előláb-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Magánkórházunkban a legmodernebb eljárásokat és implantátumokat használjuk, hogy a páciensek minél előbb visszatérhessenek a megszokott mindennapokhoz, csak már lábfájdalom nélkül. A műtétről itt olvashat további információkat. A Szabóbütyök műtét után 4 hétig speciális kezelőcipő viselését javasoljuk, emellett egyénre szabott gyógytorna is szükséges.

Merev öregujj – Hallus (Hallux) Rigidus

A betegség leírása: A merev öregujj, vagy Hallus Rigidus esetén a nagylábujj mozgás-beszűkülése vehető észre, tapintásakor pedig csontkinövések észlelhetők. Kialakulásban nagy szerepet játszanak örökletes tényezők, de előfordulhat, törés, vagy egyéb sérülés következményeként is. Sok esetben mindkét oldalon jelentkezik a panasz.

Tünetek: A páciens nem tudja rendesen mozgatni a nagylábujját, gyakran érez fájdalmat, a járás nehézkessé válik.

Kezelési mód: Ennek a lábdeformitásnak különböző súlyossági foka van. Kezdeti stádiumban segít a konzervatív kezelés, amely során a leghatékonyabb megoldás a rendszeres gyógytorna és időszakos gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés. Súlyosabb esetben az operáció a megoldás. A műtétről itt olvashat további információkat. A műtétet követően 6 hétig speciális kezelőcipő viselését szükséges. Az egyénre szabott gyógytornát a műtétet követő második héttől kezdve a teljes rehabilitáció alatt rendszeresen végezzük.

Morton-neuroma (jóindulatú idegcsomó)

A betegség leírása: A lábfejen végigfutó idegek ujjak közötti találkozásánál kialakuló jóindulatú szövetburjánzás. Négyszer több nőt érint, mint férfit. A betegség kialakulásának oka nem egyértelmű.

Tünetek: Leggyakrabban lábfejen, a lábujjak között jelentkező fájdalom, érzéketlenség, égő érzés, zsibbadás jellemzi. Bár előfordul, a fájdalom csak percekig érezhető, és akár hetekig nem jelentkezik ismét, a panaszok újra visszatérhetnek és egyre gyakrabban keseríthetik meg az érintett életét.

Kezelési mód: Tapasztalatunk szerint a megnyugtató, végső megoldást csak a műtét adhatja, amely során az idegszálak kereszteződésében megtalálható idegcsomót, Morton neuromát eltávolítjuk egynapos sebészeti eljárás keretében. Az eltávolított idegen testet minden esetben szövettani vizsgálatra is elküldjük. Nagyon ritkán, de előfordulhat kiújulás. A műtétről itt olvashat további információkat. A műtétet követően egy nagyon gyors 2 hetes rehabilitáció után a beteg visszatérhet a megszokott, fájdalommentes mindennapokhoz.

Saroktáji csontkinövések (sarkantyúk)

A betegség leírása: Csonttöbblet található a sarokcsont hátsó vagy alsó peremén. Csontkinövések hátterében sokszor örökletes hajlam állhat, de túlzott megterhelés, túlsúly, állómunka, nem megfelelő cipő használata vagy akár lúdtalp is okozhatja, mely következtében gyulladás keletkezik az ín-csonthártya találkozásánál.

Tünetek: A betegség előrehaladtával egyre gyakoribbá válhat az Achilles-ín illetve a talpi kötőszöveti bőnye (plantaris fascia) tapadási területénél duzzanat, gyulladás, fájdalom, melyek a későbbiekben járási nehézséget okozhatnak.

Kezelési mód: Kezdeti stádiumban fizikoterápiás kezeléssel és gyógyszerekkel kezeljük az elváltozást. Előrehaladott állapotban injekciós kezelést javaslunk. Súlyosabb esetben műtét jelenti a megoldást, minimális metszést ejtve a kinövést levéssük a sarokcsontról. A műtétről itt olvashat további információkat. Gyógytorna a rehabilitáció során elengedhetetlen, melyhez az Emineoban egyénre szabott kezelési terápiát állítunk fel.

Külboka instabilitás

A betegség leírása: A boka kifordulása miatt előfordulhat rándulás, húzódás, de a szalag részleges-, vagy teljes szakadása is. A külboka-szalagok sokkal gyakrabban sérülnek meg, mint a belboka-szalagok. Sportolás, fizikai aktivitás során az egyik leggyakoribb sérülés a boka sérül. Már kisebb panaszokkal is tanácsos ortopéd szakorvoshoz, vagy lábsebészhez fordulni, hiszen egy nem diagnosztizált panasz később súlyosabb mozgásszervi problémákat, instabilitást, ízületi kopást is előidézhet.

Tünetek: Rándulás esetén kisebb fájdalommal, duzzanattal találkozunk. Bokaszalag részleges, vagy teljes szakadás esetén a boka nagyon gyorsan akár a kétszeresére is dagad, véraláfutás jelenik meg, a páciens nehezen vagy egyáltalán nem tudja terhelni sérült lábát.

Kezelési mód: A rándulás néhány nap alatt meggyógyul, elég a pihentetés, jegelés, fáslizás. Bokaficam, bokaszalag sérülés esetén 2-4 hetes bokarögzítés szükséges. Az egyénre szabott gyógytorna már a rögzítés alatt megkezdődik a harmadik héttől, majd addig tart, míg a szalagok hegesedése meg nem történik, a boka stabillá nem válik, illetve az elgyengült izmok meg nem erősödnek. Krónikus, többször visszatérő külboka ficamok esetén végső megoldást a műtét jelenti. Az operáció során stabilizáljuk a külboka-szalagrendszert. A műtétről itt olvashat további információkat. Az operációt követően négyhetes bokarögzítés, valamint 2-3 hónapig tartó egyénre szabott gyógytorna kezelés szükséges.

Lúdtalp

A betegség leírása: Az egyik legyakoribb elváltozás, amely lényege, hogy a láb boltozatos rendszere megsüllyed. Kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de több olyan rizikófaktor is előidézheti, amelyet el lehetne kerülni némi odafigyeléssel.

Helytelen, vagy túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Ennél az elváltozásnál a lábboltozatot fenntartó kis lábizmok fáradnak el és helytelen terhelés alakul ki.

Tünetek: nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, ellaposodik a belső hosszboltozat. Krónikus gyulladásokat, erős fájdalmat is okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

Kezelési mód: Az egyik legfontosabb teendő a gyógyításában a megelőzés: a lábizmok megerősítése. Lúdtalpas gyerekeknek 12 év alatt nem javaslunk rutinszerűen lúdtalpbetétet, sokkal fontosabb a rendszeres gyógytorna a talpizmok megerősítése érdekében. 12 éves kor felett, illetve felnőtt korban javasoljuk az egyedi talpbetétet, hogy a kevésbé használt izmokat munkára ösztönözzük Súlyos deformitások esetében 9-11 éves kor között a műtét jelentheti a megoldást, amely során egy csavar behelyezésével korrigáljuk a lábboltozatot. A műtétről itt olvashat további információkat.

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban, függetlenül attól, hogy milyen mértékű és típusú az elváltozás, a fizikai vizsgálaton túl képalkotó vizsgálat (terheléses lábröntgen, ultrahang) is történik amennyiben szükséges. Komplikáltabb esetekben MRI vizsgálatot is kérhet szakorvosunk, melyet valamelyik partner intézményünkben a lehető legrövidebb idő alatt leszervezünk betegeinknek.

Boka és lábsebészet rendelés

Lehetséges kezelési gyógymódok?

A lábsebészeti panasz mértékétől, súlyosságától függ, a műtétet javasoljuk-e. Kevésbé súlyos esetekben konzervatív megoldásokat ajánlunk (cípőbetét, rögzítés, gyógytorna). Amennyiben viszont az operáció nem elkerülhető speciális implantátumokat használunk, ezzel is meggyorsítva a gyógyulás időszakát. Magánintézményhez híven, minden műtéti beavatkozásnál azt tartjuk szem előtt, hogy a páciensnek a legmegfelelőbb orvosi megoldást biztosítsuk, hogy minél előbb visszatérhessen a megszokott, normál mindennapjaikhoz.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész

Hétfő8:30-11:00
Kedd8:30-10:00
Szerda8:30-10:00
Péntek9:00-11:00

Árak

Boka-lábsebészeti szakorvosi vizsgálat34.000 Ft-tól
Boka-lábsebészeti kontrollvizsgálat20.000 Ft-tól
Sürgősségi vizitdíj38.000 Ft-tól
Injekció beadása15.000 Ft-tól

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Honlapunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.