Vállsebészet

Miért jöjjön hozzánk?

  • nagy tapasztalatú vállsebész specialistáink rövid időn belül fogadják
  • röntgen- és ultrahangfelvétel elvégzését is biztosítjuk
  • érthetően magyarázzuk el eredményeit
  • személyre szabott terápiát kap

Mivel foglalkozik a vállsebészet?

A vállsebészet a váll fájdalmaival, betegségeivel és elváltozásaival foglalkozik, amelyek adódhatnak veleszületett és szerzett rendellenességekből. A vállat három ízület alkotja, ezek együttes, összehangolt mozgásában egy kis elakadás is jelentős fájdalmat vagy problémát okozhat, ami később kialakíthat akár nyaki panaszt is.

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak ide?

Tüneteit tekintve lehet váratlanul jelentkező, éles fájdalom vagy kialakulhat lassan, fokozatosan is, amely már a pihenést, vagy a mindennapi tevékenységeket, mint az öltözködést, az étkezést, vagy az autóvezetést is zavarhatja. A panaszok is jelezhetik, hogy milyen betegség állhat a hátterében. A váll körüli problémák lehetnek baleseti vagy degeneratív eredetűek.

Váll fájdalmas becsípődése (Impingement szindróma)

A betegség leírása: A kar emelésekor a rotátor köpeny becsípődik a felette lévő csont és a felkarcsont közé.
Tünetek: A rotátor köpeny becsípődése hosszabb távon fájdalmat, gyulladást, mozgás-korlátozottságot okoz a vállízületben. Idővel nemcsak mozgatáskor, hanem nyugalmi állapotban, akár éjszaka is fájdalmas lehet. Hosszú távon akár az ín szakadásához vezethet.
Kezelési mód: Konzervatív kezelése során segíthet, ha a páciens kerüli azokat a mozdulatokat, amelyek fájdalmat okoznak. Az egyénre szabott gyógytorna, illetve gyógyszeres terápia is segíthet. A teljes gyógyulás azonban eltarthat akár fél évig is. Ha a vállsebész szakorvosunk műtétet javasol, a műtétről további információkat itt találhat.

Befagyott váll szindróma

A betegség leírása: A kötőszövetek megvastagodnak, kötötté válnak, ezzel pedig megakadályozzák a vállízületi ideális mozgását. Leginkább középkorú nők körében fordul elő, gyakori a cukorbetegnél, de a valódi kiváltó ok legtöbbször felderítettlen marad.
Tünetek: Jellegzetesen nagy fájdalom, mely egy idő után a mozgások fokozatos vagy teljes beszűkülésével jár.
Kezelési mód: A betegség gyógyulása kezelés nélkül két-három évig is eltart, melyet szerencsés esetben gyógytornával rövidíthetünk. A leggyorsabb megoldás rövid ambuláns arthroszkópos műtét, melyről itt olvashat további információkat.

Kulcscsontvég (AC) ízület kopása

A betegség leírása: A lapocka nyúlványa és a kulcscsont külső vége által alkotott feszes ízület elhasználódik rendszeres nagy erőbehatás miatt.
Tünetek: A panaszok folyamatosan alakulnak ki, az elején a vállcsúcsban érződik a fájdalom, majd idővel egész nap állandósul és nemcsak a vállban érződik. Elsősorban a sportolókat, különösen a nagy súlyokat emelőket érinti. A betegség előrehaladtával már a mosakodás is problémát okozhat.
Kezelési mód: Kezelése kevésbé súlyos esetben konzervatív módon történik, pihentetés segíthet, illetve a vállsebész szakorvos gyulladáscsökkentő szereket, szteroid injekciókat ajánlhat. Ha nem reagál konzervatív kezelésre, műtét szükséges, melyről itt olvashat további információkat.

A kulcscsont törése

A betegség leírása: A kulcscsont törése általában sporttevékenység (például kézilabda, futball, lovassportok, jégkorong) vagy közlekedési baleset (például kerékpárról, motorról való leesés) során következik be, főképp könyökre vagy vállra eséskor.
Tünetek: Kulcscsonttörés esetén nagy fokú fájdalom jellemző, a bőr alatt elhelyezkedő csontot végigtapintva pedig érzékelhető a törés.
Kezelési mód: Ha nem járt elmozdulással a kulcscsonttörés, a sérülést általában műtét nélkül kezelik. Amennyiben a kulcscsonttörés nyílt, a sérülés eret vagy ideget ér, vagy a törött csontok elmozdulása jelentős, műtéti megoldás indokolt. Mindkét esetben gyógytornára van szükség a teljes gyógyuláshoz. Ha a vállsebész szakorvosunk műtétet javasol, a műtétről további információkat itt találhat.
Olvasson még a kulcscsont törésével kapcsolatban itt>>>

Mész lerakódása a rotátorköpenyben (Tendinitis calcificans)

A betegség leírása: A váll fájdalmas becsípődéses betegségének egyik speciális formája a rotátorköpeny meszesedése. A meszesedés lehet az ínban vagy a nyáktömlőben is az ín fölött. Kialakulásának oka ismeretlen.
Tünetek: Többnyire a tünetek egy hirtelen, rossz mozdulattal kezdődnek, majd idővel a páciens folyamatosan nagyon erős, éles fájdalmat érez és nem tudja felemelni a karját.
Kezelési mód: Konzervatív kezelés, minimum erős gyulladáscsökkentők, de legtöbbször szteroid injekció szükséges a nagy fájdalom miatt. Ha sikerült csökkenteni a fájdalmat, gyógytorna kezdhető. Súlyosabb esetben megoldást a műtét jelenthet, erről további információkat itt találhat.

Vállízületi kopás

A betegség leírása: A kor előrehaladtával vállízületünk is elkophat, amelyhez éppúgy hozzájárulhat az életmód, mint az elhasználódás, törés, ficam az életkori sajátosság is. Gyakran több ízületet érint egyszerre,, és az ízületek gyulladásán keresztül jön létre.
Tünetek: A válltájon állandósul a fájdalom, általában a váll hátsó részén, éjszaka is jelentkeznek a kellemetlen tünetek, és mozgásbeszűküléssel jár.
Kezelési mód: Nem minden esetben alkalmazunk műtétet, kezdetben megoldást jelenthet a fájdalmas mozdulatsor elhagyása, pihentetés, fájdalomcsillapító szerek alkalmazása, szteroid tartalmú injekciók, gyógytorna. Átmeneti megoldást jelenthet gyors ambuláns artroszkópos tisztítás, felszabadítás. Súlyosabb esetben azonban protézis beültetése jelenthet sikeres és hatékony megoldást. Erről bővebb információk itt olvashatóak.

Rotátorköpeny (vállizom)-szakadás

A betegség leírása: Sportolók, fizikai munkások, de idősek is gyakran szenvednek vállizomszakadást, amely gyógyításáról a szakadás mérete és típusa, a páciens életkora alapján dönt a vállsebész.
Tünetek: Tompa fájdalommal és a kar gyengeségével, illetve az érintett terület mozgáskorlátozottságával járhat.
Kezelési mód: Idősebb korban kisebb méretű szakadás esetében szóba jöhet a konzervatív módon történő gyógyítás, mely során kerülni kell a fájdalmas mozdulatsort, gyógytornára szükséges járni és fájdalomcsillapító szereket, szteroid tartalmú injekciókat is előírhat a szakorvos. Fiatal korban, főleg ha a szakadás nagyobb mint 3 cm, operációt javasol a vállsebész, erről bővebben itt olvashat.

Vállficam, vállízületi instabilitás

A betegség leírása: A váll túlzottan laza, könnyen kificamodik hirtelen vagy extrém mozdulatokra, mely lehet veleszületett ízületi lazaság, vagy sérülés következménye.
Tünetek: kattogás, instabilitás érzés, váll gyakori ficamodása.
Kezelési mód: veleszületett ízületi lazaság esetén inkább gyógytornát kezdünk, ennek sikertelensége esetén vagy ha az instabilitás sérülés miatt alakul ki operációt javasol a vállsebész, erről bővebben itt olvashat.

Mi történik a vállsebészet személyes konzultáción?

Vállsebész szakorvosunk a pácienst kikérdezi a panaszokról, megismeri a kórelőzményeket, és a fizikális mellett esetleg ultrahang vizsgálatot végez, röntgenfelvétel elkészítését kéri a diagnózis, majd a terápia meghatározása érdekében.

Lehetséges kezelési gyógymódok?

A betegségtől, panasztól függően dönt konzervatív vagy műtéti megoldásról.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Vállsebészet

Dr. Fekete András PhD.

Ortopéd-traumatológus, vállsebész főorvos

Árak

Vállsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Vállsebészeti kontrollvizsgálat32.000Ft-tól
Sürgősségi vizsgálat44.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Gyurina László

Ortopéd-traumatológus, vállsebész

Árak

Vállsebészeti szakorvosi vizsgálat44.000 Ft-tól
Vállsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Zsákai Zsolt

Ortopéd-traumatológus

Árak

Vállsebészeti szakorvosi vizsgálat44.000 Ft-tól
Vállsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!