Mi a DEXA csontsűrűség mérés?

A DEXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry) csontsűrűség mérés egy korszerű, alacsony sugárdózisú röntgentechnika, amely pontosan méri a csontok sűrűségét és ásványi anyagtartalmát. A vizsgálat segítségével felmérhető a csontritkulás (oszteoporózis) kockázata, és nyomon követhető a kezelés hatékonysága.

Hogyan működik a DEXA?

A DEXA vizsgálat során a páciens egy lapos asztalon fekszik, míg a készülék két különböző energiájú röntgensugárral átvilágítja a vizsgált területet, leggyakrabban a gerincet és a csípőt. A különböző szövetek – köztük a csontok és a lágyrészek – eltérő mértékben nyelik el a sugárzást, amely alapján a készülék meghatározza a csontsűrűséget.

DEXA vizsgálat jellemzői

A DEXA vizsgálat rendkívül pontos és megbízható módszer a csontsűrűség mérésére, melynek eredményei segítenek az oszteoporózis és egyéb csontbetegségek korai felismerésében és kezelésében.

Milyen problémákat vizsgálnak DEXA-val?

  • Csontritkulás (oszteoporózis)
    A csontok sűrűségének és minőségének csökkenése, amely növeli a törések kockázatát.
  • Csontminőség változásai
    Bizonyos gyógyszerek, egészségügyi állapotok vagy terápiák hatására bekövetkező csontsűrűség változások nyomon követése.
  • Töréskockázat becslése
    Az eredmények segítségével orvosok meg tudják becsülni a páciens töréskockázatát, és szükség esetén megelőző kezelést javasolhatnak.

Fontos tudnivalók

A DEXA vizsgálat nem igényel különleges előkészületet, gyors és teljesen fájdalommentes. Mivel alacsony sugárdózist használ, a sugárterhelés minimális.

A DEXA eredmények segítségével az orvos képes a csontsűrűség csökkenésére, az oszteoporózis kockázatára és a törésveszélyre vonatkozóan tanácsokat adni, így elősegíthető a páciensek hosszú távú csontegészségének megőrzése.


A DEXA csontsűrűség mérés vizsgálatait partnerintézményünk, az Újbuda Medical Center szakemberei végzik, garantálva a precíz és megbízható eredményeket.

A vizsgálat helyszíne: 1116 Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 126-128.