Felnőtt ultrahang

Mire használjuk?

Az Emineo Magánkórházban előzetesen foglalt időpontban ízületi, hasi, kismedencei, pajzsmirigy, lágyrész, alsó végtagi és nyaki ér ultrahangvizsgálatot végzünk. Az ultrahangvizsgálat előnye, hogy káros sugárzást nem tartalmaz, a lágyrészek (húgyhólyag, vese, máj, gyomor, belek) állapotát pontosan megjeleníti, az ízület szalagsérüléseit, az ízületi folyadékgyülemet, az esetleges porcsérüléseket kimutathatja, illetve az esetleges köves megbetegedéseket könnyen meghatározhatja.

Hogyan történik az ultrahangvizsgálat?

A vizsgálóeszköz ultrahangnyalábokat bocsájt ki a vizsgálni kívánt szerv felé, amelyeket az sajátosságainál fogva különböző mértékben elnyel, illetve visszaver. Az így nyert képet egy számítógép elemzi és megjeleníti. Az ultrahangvizsgálat eredményét rendelőnkben radiológus szakember végzi. A beteg az ultrahangvizsgálati képet egy monitoron folyamatosan követheti, a vizsgálatot végző orvos részletes felvilágosítást ad a látottakról. A hasi ultrahangvizsgálat a reggeli órákban történik. Ennek oka, hogy a telt hólyag jobban segíti a hasi szervek pontos diagnosztikáját (az ízületi, pajzsmirigy, lágyrész, alsó végtagi és nyaki ér ultrahangvizsgálat a nap bármely időszakában történhet).

Milyen információkat nyújtanak szerveinkről a különféle ultrahangvizsgálatok?

Has/kismedence ultrahang: segít az emésztőrendszer, belek, máj, epehólyag, lép és vesék vizsgálatában. Segít felismerni esetleges elváltozásokat, például daganatokat, cisztákat vagy gyulladásos folyamatokat.

Nyaki verőér ultrahang: felméri a nyaki verőerek (carotis artériák) állapotát és az esetleges plakkokat vagy érelmeszesedéseket. Segít a stroke kockázatának felmérésében.Hasznos a szűkületek vagy más érrendszeri problémák diagnosztizálásában.

Alsó végtagi ér ultrahang: felméri az alsó végtagok artériáinak és vénáinak állapotát. Segít diagnosztizálni az érszűkületet, a vérrögök vagy az érbetegségek jelenlétét. Hasznos a vénás elégtelenség vagy az érszűkület kezelésének nyomon követésében.

Pajzsmirigy ultrahang: segít az esetleges pajzsmirigy-göbök vagy ciszták felismerésében. Segít az elváltozások méretének és szerkezetének értékelésében. Hasznos a pajzsmirigy állapotának nyomon követésében a pajzsmirigybetegségek esetén.

Szív ultrahang: a koszorúerek közvetlen leképezésén kívül szinte minden kérdésre választ ad, ami a szív szerkezeti, funkcionális megítélésében fontos.

Lágyrész ultrahang: felismeri az izmok, inak, szalagok és egyéb lágyrész struktúrák állapotát. Segít diagnosztizálni sérüléseket, duzzanatokat vagy egyéb elváltozásokat. Hasznos az ízületi problémák vagy sportsérülések értékelésében.

Gyermek csípő ultrahang: segít az esetleges csípőfejlődési rendellenességek felismerésében. Segít az újszülöttek és csecsemők csípőjének értékelésében. Hasznos a csípőficam vagy csípődiszplázia diagnosztizálásában.

Gyermek csípő-koponya-has ultrahang: segít a gyermek csípőjének, koponyájának és hasának pontos értékelésében. Felismeri az esetleges elváltozásokat vagy rendellenességeket. Hasznos a fejlődési rendellenességek vagy rendszeri problémák felismerésében a korai életszakaszban.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálatok széles körben alkalmazhatóak sok más területen is alkalmazható, és az egyes vizsgálatok céljai és alkalmazásai eltérőek lehetnek. Az orvosok és a szakemberek pontosabban tudják meghatározni az ultrahang vizsgálat célját az adott esetben.

Gyermekek ultrahangvizsálata 2 éves kortól elérhető. Ennél fiatalabb gyermekeket gyermekultrahang rendelésünkön fogadunk.

Ultrahang vizsgálat Emineo Magánkórház

Szakorvosaink, munkatársaink:

Ultrahang

Dr. Tarkovács Andrea

Radiológus

Árak

Ultrahang felnőtt
Ízület testtájanként31.000Ft-tól
Has/Kismedence31.000Ft-tól
Nyaki ér31.000Ft-tól
Alsó végtag ér31.000Ft-tól
Pajzsmirigy31.000Ft-tól
Lágyrész31.000Ft-tól
Carpalis alagút38.000Ft-tól
Két testtáj egyidejű vizsgálata51.000Ft-tól

Ultrahang gyermek
Gyermek csípő27.000Ft-tól
Gyermek csípő- koponya- has:35.000Ft-tól
Gyermek ízület testtájanként28.000Ft-tól
Gyermek has/kismedence28.000Ft-tól
Gyermek nyaki ér28.000Ft-tól
Gyermek alsó végtag ér28.000Ft-tól
Gyermek pajzsmirigy28.000Ft-tól
Gyermek lágyrész28.000Ft-tól

Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
Kun Krisztina

Dr. Kun Krisztina

Kardiológus

Árak

Szív ultrahang vizsgálat34.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.