Gyermekultrahang

Tisztelt Pácienseink!

Gyermekultrahang szakrendelésünk jelenleg szünetel!
Megértésüket köszönjük.

Emineo Magánkórház

Az ultrahangvizsgálatnak nincs káros mellékhatása, korlátlan számban végezhető diagnosztikai módszer. A csecsemők ultrahangos szűrése azért fontos, hogy az esetleges rendellenességeket még idejében felfedezni, majd kezelni lehessen.

Kinek ajánljuk?

A csecsemőkori ultrahangos szűrés minden csecsemőnek ajánlott, de amennyiben a családban előfordult korábban csípőficam, vesebetegség vagy egyéb fejlődési rendellenesség, a vizsgálat elvégzése mindenképpen javasolt. A szűrővizsgálat különösen ajánlott koraszülött kisbabáknak.

Mire használjuk?

A baba ultrahangszűrési programban végezzük a koponya-, hasi és csípőultrahang szűréseket.

A fájdalommentes vizsgálat során az agy szerkezetét, az agykamrák helyzetét, az esetleges cisztákat, anatómiai elváltozásokat figyeljük. Csecsemőknél a koponyacsontok még nem nőttek össze, így a fejtetőn lévő nagy kutacson keresztül, hat hónapos korig elvégezhető az ultrahangos koponyaszűrés.

A hasi ultrahangszűrés a máj, a lép, az epe, a belek, a hasnyálmirigy, a kismedencei szervek és a vesék állapotáról ad információt. A vizsgálattal a hasi erek szerkezete, mérete és funkciója is jól láthatóvá válik. Kisfiúk esetében a le nem szállt herék helyzete is meghatározható.

Az ultrahangszűréssel a porcfelszínek is jól láthatóak, így hathetes kortól maximum hat hónapos korig az esetleges csípőficam is jól kimutatható.

Ultrahangvizsgálattal jól megfigyelhetők az ízületek is, például a váll-, térd-, csípő-, bokaízület.

A nyaki ultrahangvizsgálat a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyaki nyirokcsomók, nyálmirigyek, lágyrészek állapotáról ad információt.

Mikor végezzük?

A csecsemők komplex ultrahangos szűrésének legideálisabb időpontja a gyermek 6-8 hetes kora. A koponya- és csípőultrahangot 5-6 hónapos korig érdemes elvégeztetni, míg a hasi ultrahang a gyermek bármely korában elvégezhető.

Hogyan végezzük?

Az ultrahangvizsgálat során szakorvosunk az ultrahangfejet speciális géllel bekenve a vizsgálandó testrészre (koponya, has, csípőízület, stb.) helyezi, így kap képet ezek állapotáról és az esetleges eltérésekről. A vizsgálat végén a szülőket tájékoztatja az eredményről, melyről írásos leletet is ad. Szükség esetén a további teendőkkel kapcsolatos információkat is ismerteti a szülőkkel.

A vizsgálat nem jár fájdalommal és a gyermek számára nem megterhelő!

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Honlapunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.