Általános sebészet

Miért jöjjön hozzánk?

  • nagy tapasztalattal rendelkező sebészeink rövid időn belül fogadják
  • panaszait teljes körűen kivizsgáljuk
  • ha műtétre lenne szükség, annak minden részletéről tájékoztatást adunk
  • végigkísérjük a teljes gyógyulásig

Mivel foglalkozik az általános sebészet?

Az általános sebészet egy széles spektrumot felölelő terület, melyből az Emineo Magánkórházban az egynapos sebészeti műtéteket végezzük el. Ez a szakterület a szervezet veleszületett vagy szerzett jó-, néha rosszindulatú betegségeivel foglalkozik. Az alábbiakban nevesítjük azokat a beavatkozásokat, amelyek magánintézményünkben elérhetőek.

Általános sebészet szakrendelés

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak ide leggyakrabban?

Epehólyag-kövesség

A betegség leírása: A lakosság 8-10 százalékát érinti az epehólyag-kövesség, mely során az epehólyagban egy vagy több különböző méretű és formájú kő képződik. Ezek a kövek legnagyobbrészt koleszterinkövek, de pigmentkövek, illetve kevert kövek is jelentős mértékben fordulnak elő.

Tünetek: Az epehólyag-kövesség akár évekig is fennállhat tünetmentesen, hiszen a kövek évente csak mintegy 0,8 mm-t növekednek. Ha tüneteket okoz, a leggyakoribb tünetek a következők: hasi görcsök, hasi puffadás, emésztési nehezítettség, teltségérzés. Emellett súlyosabb esetben epehólyag lezáródás, epehólyag gyulladás, epeúti elzáródás, sárgaság, hasnyálmirigy gyulladás következhet be. Az évtizedekig fennálló epekövesség esetén az epehólyag daganatos elváltozása is valós veszély.

Kezelési mód: Az epekövek kezelésére az utóbbi időben különböző nem sebészeti technikákat is kifejlesztettek. Ezek közül kiemelnénk az epekő oldás illetve zúzás technikáját. Fontos azonban tudni, hogy ezek a technikák csak az esetek 10-15%-ában alkalmazhatók, addig, amíg kicsi az epekő, és maga az epehólyag még egészséges. A kiújulási arány ezeknél a technikáknál magas. Az esetek többségében (80-85%) sebészeti beavatkozás, az epehólyag eltávolítása a megoldás. Ezt a beavatkozást laparoszkópos eljárással végezzük, melyről itt olvashat részleteket.

Lágyéksérv

A betegség leírása: A lágyéksérv a hasfal valamely pontjának veleszületett vagy szerzett folytonossági hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). A sérvtömlő előrehaladott esetben férfiaknál a herezacskóban, nőknél a nagyajkakban is megjelenhet. Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak, amelyek egyes esetekben nem jutnak vissza a hasüregbe, amely oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is.

Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.

Tünetek: A lágyéktájékon változó méretű duzzanat jelenik meg, mely erős fájdalommal párosulhat.

Kezelési mód: A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani. Az Emineo Magánkórházban mindkét műtéti technika elérhető. A nyitott műtéti technika az ún. Lichtenstein-műtét. Ezen feszülésmentes, hálóbeültetéses technika alkalmazásakor a műtét utáni fájdalom sokkal enyhébb, a gyógyulási idő rövidebb, a kiújulás esélye kisebb, mint a hagyományos nyitott műtéti megoldásoknál. A technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a sérvműtétet laparoszkópos módszerrel is elvégezhessük. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket, és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozást és ültetjük be a hasfalat erősítő, szintetikus hálót. A páciens a műtét másnapján már fizikai terhelés nélküli normál életét folytathatja.

Jóindulatú emlődaganatok

A betegség leírása: az emlődaganatok 1/3-a jóindulatú. Számos fajtát különböztet meg az orvostudomány, találhatunk köztük jellemzően 30 éves kor alatt, szoptatás idején, illetve menopausa alatt kialakuló típusokat is. A minél hamarabbi felismerés érdekében hangsúlyozzuk a rendszeres kézzel történő emlővizsgálatot, melyek pácienseink maguk is elvégezhetnek, és amennyiben bármi gyanúsat találnak sürgősen forduljanak szakorvoshoz.

Tünetek: A tünetek lehetnek eltérőek, de az mindegyikre jellemző, hogy különböző méretű és tapintású csomó alakul ki az emlőben.

Kezelési mód: Részletes kivizsgálást követően (triplet-diagnosztika: ultrahang, mammográfia, aspirációs cytológiai vizsgálat) eltávolítjuk és szövettani vizsgálatra küldjük a jóindulatú emlődaganatokat (fibroadenoma, cysta, lipoma, férfiaknál gynecomastia). Ezzel a terápiával megelőzhetjük ezen jóindulatú elváltozások (nagyon ritkán előforduló) későbbi rosszindulatú elfajulását. A műtétről részleteket itt olvashat.

Köldök- és hasfali sérv

A betegség leírása: A köldök-, illetve hasfali sérv az izmos hasfal veleszületett vagy szerzett hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak (sérvtartalom), amelyek egyes esetekben nem jutnak vissza a hasüregbe. Ezek oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is. Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.

Tünetek: A hasfalon eltérő méretű duzzanat jelenik meg, mely fájdalommal párosulhat.

Kezelési mód: A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani, a technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a hasfali sérvműtétet bizonyos esetekben laparoszkópos módszerrel végezzük el. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozást.  Az esetek többségében hálót ültetünk a hasfal rétegei közé. Amennyiben technikailag indokolt a nyitott műtéti beavatkozást választjuk. A műtétről részleteket itt olvashat.

Bőrelváltozás, bőrfüggelék eltávolítása

A betegség leírása: A bőr különböző elváltozásai (pl. faggyúciszták, jóindulatú zsírdaganatok, kisebb bőrtályogok, gyulladt dermoid ciszták) nagyban különböznek egymástól így itt nem is törekszünk ezek részletezésére.

Tünetek: Lehetnek esztétikai jellegűek, illetve a normál bőrfelületből kiemelkedő, felületében megváltozott, elszíneződött bőrterületek.

Kezelési mód: Jóindulatú elváltozások esetén esztétikai okból vagy megelőzés céljából, rosszindulatú elváltozás esetén a daganat terjedésének megakadályozása miatt végzünk eltávolítást. Az Emineo Magánkórházban a bőrelváltozást a szakma szabályainak megfelelő biztonsági szegéllyel, helyi érzéstelenítésben távolítjuk el, majd bőrvarrattal zárjuk a sebet. Az eltávolított elváltozást szövettani vizsgálatra küldjük. A műtétről részleteket itt olvashat.

Struma (golyva)

A betegség leírása: A struma, vagy más néven golyva a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása, megnagyobbodása, amelyet okozhat jódhiány, pajzsmirigy alul- és túlműködés.

Tünetek: Az elváltozás lehet tünetmentes. Gyakran viszont légzési- és nyelési panaszokat, továbbá a pajzsmirigy által termelt hormon, a thyroxin termelésének zavarait okozza. A nyelési és légzési panaszok az életminőséget jelentősen ronthatják. A pajzsmirigy által termelt thyroxin nevű hormon nem megfelelő mennyisége az alábbi tüneteket okozhatja: szívdobogás-érzés, álmatlanság vagy kóros fáradtság, akaratlan fogyás vagy hízás, izzadás, hőháztartás zavarai.

Kezelési mód: Normál labor-paraméterekkel járó – jódhiányos – golyva esetén a kezelés első lépcsője a jód pótlása. Alternatív kezelési lehetőség a pajzsmirigy hormon szájon keresztüli gyógyszeres bevitele. Helyi tüneteket okozó, jódra, illetve pajzsmirigy hormonra nem reagáló, esetleg daganatos elváltozást mutató golyva esetében műtét szükséges. A rosszindulatú pajzsmirigy daganatok műtéti kezelése után szükség lehet kiegészítő radiojód kezelésre is. A pajzsmirigy műtét gyógyulási eredménye nagyon jó, nem változtatja meg az páciens aktivitását, munkaképességét. A műtétről részleteket itt olvashat.

Végbélbetegségek

A proktológia a sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott területe. A proktológiai rendelésen vizsgáljuk és kezeljük az aranyérbetegséget (külső, belső, illetve trombotizált aranyeres csomókat), a végbélnyílás környékének gyulladásos folyamatait (tályogok, sipolyok), jóindulatú daganatait (polipok), a végbél alsó szakaszának és az ánusznyílásnak a különböző egyéb elváltozásait (végbélrepedés, krónikus fájdalom, viszketés).

Akut esetben közvetlenül a vizsgálat után sor kerülhet helyi érzéstelenítésben / altatásban műtéti beavatkozásra is (trombotizált aranyeres csomók, tályogok).

A konzervatív terápiára (kúpok, kenőcsök, gyógyszerek) nem gyógyuló kórképek esetén egynapos sebészet keretein belül tervezett műtéti megoldásra kerülhet sor (külső, belső aranyerek, végbélrepedés, végbélsipoly, végbélpolip).

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban sebészünk a kivizsgálás és az esetleges korábbi dokumentáció áttanulmányozása és archiválása után páciensünkkel megbeszéli a lehetséges gyógymódokat. Amennyiben műtétet javasol, tájékoztatja a műtéthez szükséges vizsgálatokról,  annak menetéről és az esetleges kockázatokról, szövődményekről.

Lehetséges kezelési gyógymódok, avagy: Mit kell tudni a laparoszkópos műtétekről?

A technika fejlődése lehetővé tette, hogy a hasi sebészeti beavatkozások jelentős részét laparoszkópos módszerrel operáljuk mindössze néhány cm-es metszéseket ejtve a hason. Ezzel a módszerrel kisebb a szervezet műtéti megterhelése, rövidebb a kórházi tartózkodás és a gyógyulási időszak, kevesebb fájdalommal és esztétikusabb sebgyógyulással jár együtt. A műtét után, ideális esetben egy nappal a páciens elhagyhatja magánintézményünket. A műtét előtti teljes aktivitás visszatérése általában két hét múlva várható. Mindezeket természetesen kísérőbetegségek megléte, az esetleges szövődmények, a beteg állapota és munkaköre befolyásolhatják.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Általános sebészet

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Anyajegy/ egyéb bőrelváltozás eltávolítása 65.000 Ft-tól
További anyajegy-eltávolítás/db szövettannal35.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
Dr. Lukász Péter

Dr. Lukász Péter

Általános sebész

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Anyajegy/ egyéb bőrelváltozás eltávolítása 65.000 Ft-tól
További anyajegy-eltávolítás/db szövettannal35.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Papp Marcell

Általános sebész

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Anyajegy/ egyéb bőrelváltozás eltávolítása 65.000 Ft-tól
További anyajegy-eltávolítás/db szövettannal35.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!