Általános sebészet

Miért jöjjön hozzánk?

  • nagy tapasztalattal rendelkező sebészeink rövid időn belül fogadják
  • panaszait teljes körűen kivizsgáljuk
  • ha műtétre lenne szükség, annak minden részletéről tájékoztatást adunk
  • végigkísérjük a teljes gyógyulásig

Mivel foglalkozik az általános sebészet?

Az általános sebészet egy széles spektrumot felölelő terület, melyből az Emineo Magánkórházban az egynapos sebészeti műtéteket végezzük el. Ez a szakterület a szervezet veleszületett vagy szerzett jó-, néha rosszindulatú betegségeivel foglalkozik. Az alábbiakban nevesítjük azokat a beavatkozásokat, amelyek magánintézményünkben elérhetőek.

Általános sebészet szakrendelés

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak ide leggyakrabban?

Lágyéksérv

A betegség leírása: A lágyéksérv a hasfal valamely pontjának veleszületett vagy szerzett folytonossági hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). A sérvtömlő előrehaladott esetben férfiaknál a herezacskóban, nőknél a nagyajkakban is megjelenhet. Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak, amelyek egyes esetekben nem jutnak vissza a hasüregbe, amely oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is.

Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.

Tünetek: A lágyéktájékon változó méretű duzzanat jelenik meg, mely erős fájdalommal párosulhat.

Kezelési mód: A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani. Az Emineo Magánkórházban mindkét műtéti technika elérhető. A nyitott műtéti technika az ún. Lichtenstein-műtét. Ezen feszülésmentes, hálóbeültetéses technika alkalmazásakor a műtét utáni fájdalom sokkal enyhébb, a gyógyulási idő rövidebb, a kiújulás esélye kisebb, mint a hagyományos nyitott műtéti megoldásoknál. A technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a sérvműtétet laparoszkópos módszerrel is elvégezhessük. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket, és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozást és ültetjük be a hasfalat erősítő, szintetikus hálót. A páciens a műtét másnapján már fizikai terhelés nélküli normál életét folytathatja.

Jóindulatú emlődaganatok

A betegség leírása: az emlődaganatok 1/3-a jóindulatú. Számos fajtát különböztet meg az orvostudomány, találhatunk köztük jellemzően 30 éves kor alatt, szoptatás idején, illetve menopausa alatt kialakuló típusokat is. A minél hamarabbi felismerés érdekében hangsúlyozzuk a rendszeres kézzel történő emlővizsgálatot, melyek pácienseink maguk is elvégezhetnek, és amennyiben bármi gyanúsat találnak sürgősen forduljanak szakorvoshoz.

Tünetek: A tünetek lehetnek eltérőek, de az mindegyikre jellemző, hogy különböző méretű és tapintású csomó alakul ki az emlőben.

Kezelési mód: Részletes kivizsgálást követően (triplet-diagnosztika: ultrahang, mammográfia, aspirációs cytológiai vizsgálat) eltávolítjuk és szövettani vizsgálatra küldjük a jóindulatú emlődaganatokat (fibroadenoma, cysta, lipoma, férfiaknál gynecomastia). Ezzel a terápiával megelőzhetjük ezen jóindulatú elváltozások (nagyon ritkán előforduló) későbbi rosszindulatú elfajulását. A műtétről részleteket itt olvashat.

Köldök- és hasfali sérv

A betegség leírása: A köldök-, illetve hasfali sérv az izmos hasfal veleszületett vagy szerzett hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak (sérvtartalom), amelyek egyes esetekben nem jutnak vissza a hasüregbe. Ezek oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is. Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.

Tünetek: A hasfalon eltérő méretű duzzanat jelenik meg, mely fájdalommal párosulhat.

Kezelési mód: A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani, a technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a hasfali sérvműtétet bizonyos esetekben laparoszkópos módszerrel végezzük el. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozást.  Az esetek többségében hálót ültetünk a hasfal rétegei közé. Amennyiben technikailag indokolt a nyitott műtéti beavatkozást választjuk. A műtétről részleteket itt olvashat.

Bőrelváltozás, bőrfüggelék eltávolítása

A betegség leírása: A bőr különböző elváltozásai (pl. faggyúciszták, jóindulatú zsírdaganatok, kisebb bőrtályogok, gyulladt dermoid ciszták) nagyban különböznek egymástól így itt nem is törekszünk ezek részletezésére.

Tünetek: Lehetnek esztétikai jellegűek, illetve a normál bőrfelületből kiemelkedő, felületében megváltozott, elszíneződött bőrterületek.

Kezelési mód: Jóindulatú elváltozások esetén esztétikai okból vagy megelőzés céljából, rosszindulatú elváltozás esetén a daganat terjedésének megakadályozása miatt végzünk eltávolítást. Az Emineo Magánkórházban a bőrelváltozást a szakma szabályainak megfelelő biztonsági szegéllyel, helyi érzéstelenítésben távolítjuk el, majd bőrvarrattal zárjuk a sebet. Az eltávolított elváltozást szövettani vizsgálatra küldjük. A műtétről részleteket itt olvashat.

Struma (golyva)

A betegség leírása: A struma, vagy más néven golyva a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása, megnagyobbodása, amelyet okozhat jódhiány, pajzsmirigy alul- és túlműködés.

Tünetek: Az elváltozás lehet tünetmentes. Gyakran viszont légzési- és nyelési panaszokat, továbbá a pajzsmirigy által termelt hormon, a thyroxin termelésének zavarait okozza. A nyelési és légzési panaszok az életminőséget jelentősen ronthatják. A pajzsmirigy által termelt thyroxin nevű hormon nem megfelelő mennyisége az alábbi tüneteket okozhatja: szívdobogás-érzés, álmatlanság vagy kóros fáradtság, akaratlan fogyás vagy hízás, izzadás, hőháztartás zavarai.

Kezelési mód: Normál labor-paraméterekkel járó – jódhiányos – golyva esetén a kezelés első lépcsője a jód pótlása. Alternatív kezelési lehetőség a pajzsmirigy hormon szájon keresztüli gyógyszeres bevitele. Helyi tüneteket okozó, jódra, illetve pajzsmirigy hormonra nem reagáló, esetleg daganatos elváltozást mutató golyva esetében műtét szükséges. A rosszindulatú pajzsmirigy daganatok műtéti kezelése után szükség lehet kiegészítő radiojód kezelésre is. A pajzsmirigy műtét gyógyulási eredménye nagyon jó, nem változtatja meg az páciens aktivitását, munkaképességét. A műtétről részleteket itt olvashat.

Végbélbetegségek

A proktológia a sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott területe. A proktológiai rendelésen vizsgáljuk és kezeljük az aranyérbetegséget (külső, belső, illetve trombotizált aranyeres csomókat), a végbélnyílás környékének gyulladásos folyamatait (tályogok, sipolyok), jóindulatú daganatait (polipok), a végbél alsó szakaszának és az ánusznyílásnak a különböző egyéb elváltozásait (végbélrepedés, krónikus fájdalom, viszketés).

Akut esetben közvetlenül a vizsgálat után sor kerülhet helyi érzéstelenítésben / altatásban műtéti beavatkozásra is (trombotizált aranyeres csomók, tályogok).

A konzervatív terápiára (kúpok, kenőcsök, gyógyszerek) nem gyógyuló kórképek esetén egynapos sebészet keretein belül tervezett műtéti megoldásra kerülhet sor (külső, belső aranyerek, végbélrepedés, végbélsipoly, végbélpolip).

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban sebészünk a kivizsgálás és az esetleges korábbi dokumentáció áttanulmányozása és archiválása után páciensünkkel megbeszéli a lehetséges gyógymódokat. Amennyiben műtétet javasol, tájékoztatja a műtéthez szükséges vizsgálatokról,  annak menetéről és az esetleges kockázatokról, szövődményekről.

Lehetséges kezelési gyógymódok, avagy: Mit kell tudni a laparoszkópos műtétekről?

A technika fejlődése lehetővé tette, hogy a hasi sebészeti beavatkozások jelentős részét laparoszkópos módszerrel operáljuk mindössze néhány cm-es metszéseket ejtve a hason. Ezzel a módszerrel kisebb a szervezet műtéti megterhelése, rövidebb a kórházi tartózkodás és a gyógyulási időszak, kevesebb fájdalommal és esztétikusabb sebgyógyulással jár együtt. A műtét után, ideális esetben egy nappal a páciens elhagyhatja magánintézményünket. A műtét előtti teljes aktivitás visszatérése általában két hét múlva várható. Mindezeket természetesen kísérőbetegségek megléte, az esetleges szövődmények, a beteg állapota és munkaköre befolyásolhatják.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Általános sebészet

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
Dr. Lukász Péter

Dr. Lukász Péter

Általános sebész

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Papp Marcell

Általános sebész

Árak

Általános sebészeti szakorvosi vizsgálat29.250 Ft-tól
Általános sebészeti kontrollvizsgálat 28.000 Ft-tól
Általános sebészeti tervezett ambuláns ellátás 80.000 Ft-tól
Anyajegy/ egyéb bőrelváltozás eltávolítása 65.000 Ft-tól
További anyajegy-eltávolítás/db szövettannal35.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
Dr. Szabó Balázs Előd

Dr. Szabó Balázs Előd

Általános sebész

Árak

Általános sebészet szakorvosi vizsgálat (20 perc)39.000 Ft-tól
Általános sebészet kontroll vizsgálat (20 perc)28.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!