Gyermek-tüdőgyógyászat

Miért jöjjön hozzánk?

 • tapasztalt, mosolygós gyermek-tüdőgyógyászunkhoz rövid időn belül foglalhat időpontot
 • gyermekbarát környezetben fogadjuk
 • személyre szabott kezelési tervet kínálunk
 • végigkövetjük a gyermek gyógyulását
 • megnyugtató választ adunk kérdéseire

A gyermek-tüdőgyógyászat (gyermek-pulmonológia) a tüdő betegségeivel (pl. asztma), az alsó és felső légutakat érintő fertőző betegségekkel és az allergiás, immunológiai megbetegedésekkel foglalkozó szakterület. A gyermek-tüdőgyógyász feladata a gyermekkori tüdőbetegségek és légúti megbetegedések kiszűrése és kezelése.

Milyen panaszokkal forduljunk gyermektüdőgyógyászhoz?

 • újszülöttkori hangos légzés
 • csecsemőkori visszatérő hörghurutok
 • krónikus köhögés
 • krupp
 • asztma
 • nehézlégzés
 • allergiás szem- és orrpanaszok
 • légúti allergia
 • szénanátha
 • tüdőgyulladás
 • ismétlődő arcüreggyulladás

Gyermek-tüdőgyógyászati vizsgálat

A gyermek-tüdőgyógyászati vizsgálat fontos része a gondos kórelőzmény felvétele, a családban előforduló betegségek, a gyermek környezetének, lakhelyének megismerése, feltérképezése.
Család- és gyermekbarát környezetben jutunk el a vizsgálatig, amely alatt legtöbb kisgyermek játszva fújja meg a szélforgót, miközben a doktor néni a tüdeje felett hallgatózik.

Légzésfunkciós vizsgálat elvégzése általában nagyobb óvodásoktól már elvégezhető, de csak indokolt esetben. Az allergia kivizsgálása a klinikai tünetek alapján, bőrteszttel, illetve vérvétellel is történhet.
Sok gyermek küzd visszatérő légúti fertőzésekkel, melyek a legtöbbször tüneti kezeléssel megoldhatóak.

A tartós, tehát krónikus légúti betegséggel, allergiával, asztmával élők folyamatos és rendszeres tüdőgyógyászati gondozása elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegség a lehető legkevesebb gyógyszer mellett kontrollált legyen.

Fontos a gondozás során a bizalom kialakítása a gyermek, a szülő és a tüdőgyógyász orvos között, hiszen legtöbbször ezek a kapcsok évekre szólnak.

Allergén immunterápia

Az allergén immunterápia, más néven deszenzibilizáció vagy allergiavakcina, egy hatékony és hosszú távú kezelési módszer az allergiás betegségek, például az allergiás rhinitis (szénanátha) vagy az allergiás asztma okozta allergiák kezelésére. A terápia olyan személyek számára ajánlott, akiknél az allergiás tünetek jelentős befolyást gyakorolnak az életminőségre és nem megfelelően reagálnak a hagyományos kezelési módszerekre.

A terápia alapelve az, hogy az allergiás reakcióért felelős specifikus allergéneket, például a polleneket, poratkákat, állati szőrt kis adagokban adják be a betegnek, hogy fokozatosan és kontrolláltan szoktassák hozzá az immunrendszert az adott allergénhez. Az immunterápia során páciensünk az allergén kis adagjait nyelv alá fújható spray formájában kapja meg. A kezelés általában 3-5 évig tart, a kezelést 6 éves kortól javasoljuk.

A terápia alatt a beteg immunrendszerét úgynevezett toleranciára tanítjuk, vagyis csökkentik a túlzott immunválaszt, amely az allergiás tüneteket okozza. A kezelés eredményeként a betegnek fokozatosan csökkennek az allergiás tünetei, és az immunrendszer kevésbé reagál túlzottan az allergének jelenlétére.

Az allergén immunterápia számos előnnyel járhat. Hosszú távú megoldást nyújthat az allergiás betegségek kezelésére, és jelentősen csökkentheti vagy akár megszüntetheti az allergiás tüneteket. Segíthet minimalizálni a gyógyszerek, például antihisztaminok vagy kortikoszteroidok szükségességét, vagy csökkentheti a gyógyszeres kezelés adagját. Hosszú távú előnye, hogy hatása akár évekig is fennmaradhat, a kezelés befejezését követően.

Fontos megjegyezni, hogy az allergén immunterápia nem mindenki számára ajánlott. Az orvos által végzett részletes vizsgálat és értékelés után határozzák meg, hogy egy adott személy alkalmas-e az immunterápiára. Az allergén immunterápia általában a súlyosabb allergiás betegségben szenvedő, jól azonosított allergénre érzékeny egyének számára javasolt, akiknek életminőségét jelentősen rontja az allergiás tünetek jelenléte. Az allergén immunterápia hatékony és megbízható kezelési mód az allergiás betegségek számára, amely hosszú távú előnyöket nyújthat.

Fontos kiemelni, hogy az immunterápia csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Az allergén immunterápia mellett fontos a megelőző intézkedések megtétele is az allergénekkel szembeni expozíció minimalizálása érdekében. Ez lehet magában foglalni például a háztartási poratkák allergénjének csökkentését, a pollenszezonban való óvintézkedéseket vagy a méhek és darazsak elkerülését.

Az allergén immunterápia hatékony és célzott kezelési lehetőség az allergiás betegségekben szenvedők számára. Az Emineo Magánkórház segít a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és az allergiás tünetek kezelésében.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Gyermek-tüdőgyógyászat

dr. Marsi Molnár Barbabra

Dr. Marsi-Molnár Barbara

gyermektüdőgyógyász

Árak

Gyermek pulmonológiai szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai kontroll vizsgálat31.000Ft-tól
Spirometria21.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai szakorvosi vizsgálat +spirometria58.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai vizsgálat + prick teszt64.000Ft-tól
Prick teszt22.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
Dr. Papp Eszter Judit

Dr. Papp Eszter Judit

gyermektüdőgyógyász

Árak

Gyermek pulmonológiai szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai kontroll vizsgálat31.000Ft-tól
Spirometria21.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai szakorvosi vizsgálat +spirometria58.000Ft-tól
Gyermek pulmonológiai vizsgálat + prick teszt64.000Ft-tól
Prick teszt22.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.