Érsebészet – műtét

Ragasztásos visszérműtét

Magyarországon az elsők között alkalmazzuk a tágult visszér elzárására a ragasztásos visszérműtétet, melyet a Sapheon cég fejlesztett ki. A ragasztásos visszérműtét lényege, hogy egy speciális katéter segítségével ragasztó anyagot juttatunk az érbe, mely segítségével az ér tejes hosszában összeragad, ezáltal szűnik meg benne a keringés. A katétert a lágyéktól 5 cm magasságig vezetjük, és ettől visszafelé haladva ragasztót fecskendezünk a vénába. Enyhe nyomást követően a ragasztó megköt, és teljes hosszában elzárja az eret. A műtét hatására tágult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik. Az esetlegesen visszamaradt oldalágakat a későbbiekben el lehet injekciózni.

Nagy előnye az eljárásnak, hogy nem használ hőenergiát, még csak helyi érzéstelenítést sem igényel, kivéve a szúrás helyének az érzéstelenítését, ahol bevezetjük a katétert.

A kezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: a beteg közvetlenül a műtét után felkelhet, majd sebészi kontroll után otthonába távozhat.

Amennyiben a betegség tüneteiről vagy a lehetséges konzervatív kezelésekről szeretne részleteket megtudni, kérjük, ide kattintson.

Kapcsolódó cikkünk a témában: Visszérműtét után akár azonnal dolgozhat!

Melyek az utókezelés lépései?

Lényegében nincs lényegi utókezelés. A beavatkozás kétségtelen előnye, hogy műtétet követően a páciens folytathatja mindennapi tevékenységét, ráadásul kompressziós harisnyát sem kell viselnie. Nincs lábadozási idő és utógondozás, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnya viselése sem szükséges.

De miért jó ez a betegnek? A műtéttel a beteg megszabadulhat a folyamatos fájdalmaitól, melyek korlátozták a mindennapi életben, munkavégzésben. A műtét elmaradása esetén viszont várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, esetleg lábszárfekély kialakulása, mely szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár.

Rádiófrekvenciás (RF) visszérműtét

A rádiófrekvenciás visszérműtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Előzetes vizsgálatként még EKG, laboratóriumi paraméterek ellenőrzése, mellkasröntgen történik. Aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns protokollnak.

A rádiófrekvenciás visszérműtét lényege, hogy a térdhajlat magasságában, helyi érzéstelenítésben, ultrahang vezérléssel megszúrjuk a vénát és a tűn keresztül egy rádiófrekvenciás (RF) katétert vezetünk a lágyékhajlatig. A vénát teljes hosszában körbevesszük úgy nevezett Tumescens oldattal, majd a katétert fokozatosan visszahúzva RF hullámok segítségével zárjuk el a tágult vénát. A kezelés folyamata az ultrahang képen jól ellenőrizhető. A fő vénatörzs kezelése után a további oldalágakat, érzéstelenítés után, külön szúrásokból kezeljük. A keletkező néhány milliméteres a sebnek az összevarrása nem szükséges, nyom nélkül gyógyul. A műtét végén rugalmas pólyával combtőig érő, szoros nyomókötést helyezünk fel a végtagra.

Az operációt felületes bódításban végezzük a műtéti stressz csökkentése érdekében.

A kezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: a beteg a műtét után 2-3 órával felkelhet, majd sebészi kontroll után kísérővel otthonába távozhat.

Amennyiben a betegség tüneteiről vagy a lehetséges konzervatív kezelésekről szeretne részleteket megtudni, kérem ide kattintson.

Az alábbi videón mutatjuk be a beavatkozás részleteit:

Melyek az utókezelés lépései?

Trombózis megelőzésére 7-10 napig véralvadás-gátló injekciós kezelés javasolt. Otthonában szabadon mozoghat, rövid megnyúlású rugalmas pólya, majd a posztoperatív sebfájdalom mérséklődésével II fokozatú kompressziós harisnya viselése még 2 hétig javasolt. 48 óra után már zuhanyozhat, de fürdőzés csak két hét múlva ajánlott.

A rádiófrekvenciás visszérműtét után az elzárt fő vénatörzsek és oldalágak lefutásának megfelelően vaskosabb köteg tapintható, mely annak felszívódásával néhány hónap alatt fokozatosan eltűnik. Ez esetenként kissé érzékeny lehet, a fájdalmas bőrterület helyi hűtése csökkenti a panaszokat. A műtét után a lábban feszüléses panaszok, dagadás érzése jelentkezik, amely a láb felpolcolásával enyhíthető. Hosszabb séta esetén a láb könnyen elfáradhat, pihenéskor ekkor is felpolcolás javasolt.

A rádiófrekvenciás visszérműtét után 2 nappal ismét dolgozhat, azonban a tartós eredmény érdekében az első (egyhetes) kontroll vizsgálatig nehéz fizikai munkát ne végezzen. Reakciómentes műtéti terület, panaszmentesség esetén 2-3 hét után a sportolás is megengedett.

De miért jó ez a betegnek? A műtéttel a beteg megszabadulhat a folyamatos fájdalmaitól, melyek korlátozták a mindennapi életben, munkavégzésben. A műtét elmaradása esetén viszont várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, esetleg lábszárfekély kialakulása, mely szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A lézeres visszérműtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.

Szkleroterápia

A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás). Egyaránt alkalmazható, a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a nagyobb visszértágulatok kezelésére is. A kezelés során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendezünk az érbe, amely károsítja az érfalat, minimális gyulladás hoz létre az ér belhártyáján, ennek következtében a kezelést követő kompresszió (rugalmas pólya, kompressziós harisnya) hatására az érfal összetapad. A keringésből ilyen módon kirekesztett ér idővel felszívódik és a vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik tovább. A szkleroterápia egy ambuláns kezelési módszer, különösebb fájdalommal nem jár, altatást, érzéstelenítést nem igényel, s nem hagy hátra heget. Néha elég egy kezelés, máskor 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezelést a betegség kiterjedésétől függően.

A kezelés újabb vénák megjelenésekor, illetve a perifériákon visszamaradt tágult vénák esetén biztonságosan ismételhető. A kezelés eredménye a beavatkozás elvégzése után azonnal, a teljes eredmény a bealvadt vénák felszívódása után látható.

Milyen értágulatok esetén hatásos a szkleroterápia?

  • 1 mm-nél vékonyabb, vörös színű, nyomásra elhalványodó apró értágulatok
  • 1-2 mm átmérőjű, sötétvöröstől a kékig terjedő színű, nyomásra nem teljesen elhalványodó úgynevezett seprűvénák
  • 2-4 mm átmérőjű, kékes, sötétlilás színű értágulatok, amik akár elő is domborodhatnak

Amennyiben a betegség tüneteiről vagy a lehetséges konzervatív kezelésekről szeretne részleteket megtudni, kérem ide kattintson.

Rövid videónkon bemutatjuk a beavatkozást és Ön is meggyőződhet a terápia azonnali eredményéről.

Melyek az utókezelés lépései?

A beavatkozást követő első, második nap több kellemetlenséggel járhat, mivel a befecskendezett anyag roncsolja a véna falát, így a szúrások helyén apró bevérzések és duzzanatok alakulhatnak ki. Ez azonban csak átmeneti probléma, mely gyorsan megszűnik. Tekintettel arra, hogy a szkleroterápia ambulánsan zajlik, minimálisan invazív és csak csekély stresszel jár, valódi lábadozási időszakról nem beszélhetünk, pusztán néhány szabályt kell betartanunk:

  • A szkleroterápia után, a nagyobb vénák esetében – közvetlenül a kezelés után – 10-15 perces séta javasolt a mélyvénás keringés fokozása céljából!
  • A beavatkozás után két napig kímélet javasolt, rugalmas pólya vagy II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnya viselésével.
  • Nem szabad a kezelt területet masszírozni!
  • A beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől és 3 hétig kerülni kell a napozást és a szoláriumot!

De miért jó ez a betegnek? Ezzel a minimális beavatkozással a páciens lábáról jó eséllyel eltűnik az esztétikailag esetleg kifogásolt elváltozás és ebből származó komolyabb betegség kialakulásának valószínűsége is jelentősen csökken.

Pókhálóvénák, seprűvénák RF kezelése

A pókhálóvénák, seprűvénák, telenagiectasiák, rosacea rádiófrekvenciás (RF) kezelése a termokoaguláció elvén alapul. A vékony tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú rezgés által kiváltott hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is: a kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. A termokoaguláció pontosan ellenőrzött és irányított energiát használ, amely csak a célszövetre van hatással, de megvédi az azt körülvevő szöveteket. A beavatkozás után így nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció.

Az eljárás szinte fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel és bármely testrészen elvégezhető, beleértve az arcot, a térd és boka környékét.

A rádiófrekvenciás (RF) kezelés kiemelkedően hatásos az arcon található érelváltozások (leggyakrabban “borvirág” rosacea) kezelésére. Bármely bőrtípushoz használható, az erek alakja és színe is lényegtelen. A készülékkel lehetőség van a 0,3 mm-nél kisebb átmérőjű erek kezelésére is. A kezelés során szövődmény, mellékhatás nincs, egy kezelés alatt akár 40-50 cm-es érszakasz is kezelhető.

A rádiófrekvenciás visszérműtét ellenjavallt nikkel-allergia, terhesség, pacemaker viselése, fertőző bőrbetegségek jelenléte esetén. Mellékhatása gyakorlatilag nincs!

Amennyiben a betegség tüneteiről vagy a lehetséges konzervatív kezelésekről szeretne részleteket megtudni, kérem ide kattintson.

Melyek az utókezelés lépései?

Bár nincs jelentős utókezelés igény a beavatkozás után néhány napig az esetek egy részében bőrvörösség, piros folt alakulhat ki, érzékeny bőr esetén néhány órára kis hólyagok jelenhetnek meg, ezek kezelés nélkül nyomtalanul elmúlnak. A kezelt területen mikrohegek képződhetnek (kis horzsolásszerű pontok formájában), ezek fokozatosan elhalványodnak, majd 3-4 hét alatt nyomtalanul eltűnnek. Heg, pigmentáció nem alakul ki.

Fontos az újabb hajszálvénák kialakulásának megelőzése, ezért kérjük, ha lehet figyeljenek a túlsúly csökkentésére, napozás vagy szolárium, hőhatás (pl. szauna), szorító ruhadarabok rendszeres viselésének elkerülésére. Szintén nem ajánlott sem a fizikai trauma (pl. durva masszázs, vákuum, ütődések), sem a több óráig tartó álló vagy ülő helyzet.

De miért jó ez a betegnek? Az eredmény már 24-48 óra múlva jól látható. A készülék kifejlesztése során végzett klinikai vizsgálat 90% feletti hatékonyságot igazolt, mely kiemelkedően magas a kis átmérőjű erek kezelésében.

Lábszárfekély, trombózis

Lábszárfekély és trombózis esetén a visszérműtét legtöbbször a gyulladás, illetve a trombózis gyógyszeres kezelése ill. megszüntetése után végezhető el. Célja a fenti betegségek kiújulásának, okának megakadályozása. Az alkalmazott műtéti eljárás megegyezik fent részletezett rádiófrekvenciás és ragasztásos visszérműtét technikával és így a részleteket ott írtuk le.