Gyermek fül-orr-gégészet

Miért jöjjön hozzánk?

  • empatikus gyermek fül-orr-gégészünk nagy türelemmel látja el a legkisebbeket is
  • érthető és megnyugtató válaszokat kap kérdéseire
  • rövid időn belül foglalhat időpontot szakrendelésünkre

A gyermek fül-orr-gégészet a gyermekeket érintő fül, orr, orrmelléküreg, garat és gége betegségeivel foglalkozó ága az orvostudományoknak. Feladata a gátolt orrlégzés, krónikus orrfolyás, orrmelléküreg-elváltozások, megnagyobbodott orrmandula, visszatérő felső légúti betegségek, fülfájás, fülfolyás, visszatérő fülgyulladások, szájüregi elváltozások, krónikus torokmandula-gyulladások és a kóros hangképzés, rekedtség kivizsgálása és ellátása.

A vizsgálat menete:

A fizikális vizsgálat előtt a kórelőzmények gondos áttekintése, a panaszok alapos átbeszélése és együttes értelmezése történik. Ezt követően egy teljes körű, panaszközpontú fizikális vizsgálat következik, melyhez eszközök használata is szükséges. A gyermek szemszögéből ezek a vizsgálóeszközök ártalmatlan mivoltuk ellenére ijesztőnek tűnhetnek, jellemzően fémből készülnek és hideg érzetet adnak, ezért javasolt a vizsgálat előtt otthon átbeszélni, eljátszani a szituációt.

A fülvizsgálat során egy fejlámpát és fültölcsért vagy egy elemlámpára hasonlító (a legtöbb gyermek részére gyártott játék orvosi táskában is fellelhető) otoscope-ot vagy otoendoscope-ot használunk, mellyel a hallójárat, a dobhártya és a középfül egyes képletei válnak láthatóvá. Szükség szerint fülmosásra is sor kerülhet, amennyiben az előbb felsorolt képletek állapota nem ítélhető meg korrekt módon. Fülmosáskor egy nagyobb, tompa végű fecskendőt használunk, amivel tiszta, testhőmérsékletű vizet fecskendezünk a gyermek hallójáratába, kimosva vele az ott felhalmozódott fülzsírt, egyéb szennyeződést.

Az orrba történő betekintést egy ú.n. orrspekulum segíti, melyet az orrnyílásokhoz helyezünk és kissé kinyitunk, ez által biztosítva az orrfőüregek kellő áttekinthetőségét.

A szájüreg és a garat vizsgálata gyakran egy nagy szájnyitással is megoldható, viszont legtöbb esetben egy spatula használata is szükséges, melyet a nyelvre helyezve és azt lenyomva tudjuk a garatképleteket látótérbe hozni. Speciális esetekben az orrüreg, a gége és a hangszalagok vizsgálatához orrendoscope-ra vagy fiberoscoper-ra lehet szükség, mely kifejezettebb együttműködést igényel. Az ilyen vizsgálatok előtt a gyermek és a szülő részére is részletes tájékoztatást adunk, amennyiben megállapítjuk annak szükségességét.

Az eszközös vizsgálatokon kívül az arc és a nyak alapos kézzel történő áttapintása is a vizsgálat fontos része.

A fentebb felsorolt tevékenységek ugyan okozhatnak kisebb kellemetlenséget (erről a nagyobb gyermekeket előzetesen célszerű tájékoztatni), de fájdalommal egyik sem jár.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Gyermek fül-orr-gégészet

Dr. Kovács Petra

gyermek fül-orr-gégész

Árak

Gyermek fül-orr-gégészet szakorvosi vizsgálat39.000 Ft
Gyermek fül-orr-gégészet kontrollvizsgálat28.000 Ft
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.