Térdsebészet – Szakrendelés

Miért jöjjön hozzánk?

 • a legtapasztaltabb térdsebészek várják szakrendelésünkön
 • személyre szabott terápiás tervet kap
 • amennyiben operációra van szükség, jól felszerelt műtőinkben a legmodernebb műtéti eljárásokat alkalmazva végezzük el a  beavatkozást
 • a műtét utáni rehabilitációban is professzionális segítséget nyújtunk

Mivel foglalkozik a térdsebészet?

Szervezetünk legfontosabb és legnagyobb ízülete a térd, amely jelentős terhelésnek van kitéve az egész napos mozgás során, hiszen biztosítja a járást, tartja az egész testet. Nem véletlen, hogy a mozgásszervi panaszok között a leggyakoribb probléma ezt az ízületet érinti. Térdsebészeti szakrendelésünkön ortopéd-traumatológus szakorvosaink fizikai és szükség esetén műszeres vizsgálattal megállapítják a fájdalom okát és gyógymódot javasolnak pácienseinknek.

Milyen betegségek, vagy panaszok tartoznak a térdsebészethez?

Belső meniszkusz sérülés

A betegség leírása: A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás, síelés közben.
Tünetek: A beszakadt, vagy leszakadt meniszkusz darab becsípődhet a csontvégek közé, ami heves fájdalommal, az ízület duzzanatával és a térd mozgásának korlátozottságával járhat. A leszakadt darabok sértik és felmarják a csontokat borító tükörsima üvegporc felszínét. A tünetek a sérülés körülményeitől, a sérülés helyétől és a beteg tűrőképességétől függően lehetnek olyan fokúak, hogy sürgős beavatkozást igényelhetnek (elakadt térd), de elképzelhető az is, hogy a beavatkozással heteket, sőt, hónapokat lehet várni.
Kezelési mód: A meniszkusz sérülés véglegesen artroszkópos műtéttel gyógyítható: a leszakadt részt visszavarjuk, vagy eltávolítjuk. Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket kattintson ide: Meniszkusz megőrző program

Külső meniszkusz sérülés

A betegség leírása: A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során, vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú.
Tünetek: Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán.
Kezelési mód: A meniszkusz sérülés véglegesen artroszkópos (csőtükrözéses) műtéttel gyógyítható: a leszakadt részt visszavarjuk, vagy eltávolítjuk. Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket kattintson ide: Meniszkusz megőrző program

Térdtáji ciszták és bursák (nyáktömlő) gyulladása

A betegség leírása: Ciszták: a térdízületi rés magasságában kialakuló kocsonyás tömlőket cisztának nevezzük. Ezek a meniszkuszokból is kialakulhatnak, ha a félhold alakú porc sérült. A ciszták másik előfordulási helye a térdhajlat. Időnként lúdtojás nagyságúra is megnőhetnek. Ha a kocsonyás tömlő az ízületi tokból ered, akkor Baker-cisztának nevezzük.
Bursák: testünkben kb. 70 helyen található bursa, vagy más nevén nyáktömlő, amely a csontos kiemelkedéseket fedi, és az izmok, illetve ínak csontok feletti elmozdulását segíti. Ezek kisebb, vagy nagyobb sérülések, krónikus megbetegedések, így köszvény, ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) miatt begyulladhatnak. A bursitis, vagy nyáktömlő gyulladás során baktériumok halmozódnak fel a nyáktömlőben, nagy mennyiségű folyadékkel eltelítve azt (egyesesetekben ez be is vérezhet), ez pedig duzzanattal, akár bőrpírral, fájdalommal jár. A fizikális vizsgálat mellett ultrahanggal lehet a legbiztosabban kimutatni a bursitist, amely nemcsak a térdben, hanem könyökben, vagy saroknál is kialakulhat. Előfordulhat, hogy a pihentetés, jegelés, fájdalomcsillapító szedése megszünteti a tüneteket, erősebb fájdalomnál szteroid injekció jelentheti a megoldást, legsúlyosabb esetben azonban, amikor a gyulladás nem csökken, ha nagy sérülést követően alakult ki, vagy köszvény és gennyes tömlőgyulladás áll a háttérben, a műtét lesz a megfelelő kezelési gyógymód. Ha azonban valakinek az életmódja, vagy a munkája kényszeríti rendszeresen olyan testhelyzetbe (pl. térdelés padlóburkoló, takarítók; sokat könyöklő személyek esetében), amely nagy megterhelést jelent a bursákra, a panaszok idővel visszatérhetnek.
Tünetek: A folyadék felszaporodása ízület körüli duzzanatokkal járhat, mely kisújbegynyi mérettől akár lúdtojás nagyságig változhat. Sok esetben ezek a folyadékkal telt tömlők ereket és idegeket is elnyomnak, melyek zsibbadást és keringési zavart eredményezhetnek.
Kezelési mód: amennyiben a fenti konzervatív kezelés nem vezet eredményre a cisztákat és a hozzá kapcsolódó egyéb rendellenességeket artroszkópos (csőtükrözéses) és/vagy feltárásos módszerrel el lehet távolítani. Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket kattintson ide: Térdtáji ciszták, nyáktömlők (bursa) kiirtása.

Szalagsérülések, ízületi instabilitás, keresztszalag-szakadás

A betegség leírása: Nagyobb energiájú sérülések a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. Leggyakoribb a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése. Míg 10-15 évvel ezelőtt évente kb. 1000-1500 szalagpótlást végeztek idehaza, ezek száma mára meghaladja a négyezret. A keresztszalagok leggyakrabban focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor szakadhatnak el.
Tünetek: A beteg éles fájdalmat érez, térde megduzzad, instabillá válik, egyes mozgásokat (guggolás, futás) nem tud elvégezni. Ha a szalag elszakadásával a meniszkusz is megsérül, akkor a félhold porc beszakadhat, ami a térd elakadásával járhat.

Kezelési mód:

Az oldalszalag sérülésének kezelése kétféle lehet:

 • 1. Konzervatív kezelés: minden esteben egy szalagsérülés után a beteget gyógytorna, rehabilitáció segítségével megpróbáljuk stabilizálni. Amennyiben 6-8 hetes intenzív gyógytornát követően továbbra is instabilitást érez műtétet javaslunk.
 • 2. Műtéti ellátás: artroszkópos (csőtükrözéses) technikával a térd ízületet átmossuk, a félhold alakú porcokat, ízületi felszínek épségét ellenőrizzük, a leszakadt porcdarabokat eltávolítjuk, ha a meniszkusz sérülése olyan típusú, akkor fedett visszavarrást végzünk (Meniszkusz megőrző program). Sok esetben az oldalszalag hegesítése megfelelő stabilitást ad (Oldalszalag hegesítés)

A keresztszalagok sérülése esetén a következő lehetőségeket ajánljuk betegeinknek:

 • 1. Konzervatív kezelés: minden esteben egy szalagsérülés után a beteget gyógytorna, rehabilitáció segítségével megpróbáljuk stabilizálni. Amennyiben 6-8 hetes intenzív gyógytornát követően továbbra is instabilitást érez műtétet javaslunk.
 • 2. Műtéti megoldás: A keresztszalagok pótlására többfajta műtét létezik, a legújabb a kétköteges, úgynevezett double-boundle technika. Ebben az esetben a keresztszalagot nem egy kötegként kezelik, hanem két kötegként pótolják azt. Dr. Knoll Zsolt Ph.D. Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást és már több száz sikeres műtétet hajtott végre. Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket, kattintson ide: (Egyénre szabott keresztszalag pótlás programja).

Ízületi szabadtestek

A betegség leírása: A térdízületben gyakran mutathatók ki porcos, vagy rostos szabad testek. Ezek eredete változó, egy részük az ízületi felszín porc borítékából, más részük a meniszkuszból tört ki, harmadrész az ízületi belhártya kóros porctermelő betegségének a következményeként szabad porcok alakulnak ki.
Tünetek: A szabadtestek az ízületben vándorolva a csontok közé becsípődhetnek, ami villámszerű fájdalmat és a térd elakadását okozhatja. Ilyen elakadáskor a csontot borító porcfelszín nagy mértékben károsodhat.
Kezelési mód: Artroszkópos (csőtükrözéses) műtéti eljárással lehet a porcdarabokat eltávolítani. Amennyiben a teherviselő felszín porcborítéka sérült, a sérülés mértékének és típusának függvényében a porcfelszín pótlását is elvégezzük a Porcfelszín programunk szerint.

Ízületi belhártyagyulladás

A betegség leírása: A térdízület belső felszínét borító ízületi belhártya ismert, vagy ismeretlen okból megvastagodhat, gyulladásba jöhet, túlburjánozhat.
Tünetek: A térd ízület megduzzad, mozgása korlátozottá válik.
Kezelési mód:

 • 1. Konzervatív kezelés: a kiváltó gyulladásos góc kiírtásával, gyulladáscsökkentő adagolásával, vagy ízületi folyadék lecsapolásával (szúrcsapolás) történik.
 • 2. Ha ezek nem segítenek, akkor artroszkópos (csőtükrözéses) műtéttel a túlfejlett hártya különleges borotvával leszedhető. Így lehetővé válik, hogy a lemetszett darabokat szövettani vizsgálattal elemezzük és a leghatékonyabb gyógymódot megtalálhassuk. Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket kattintson ide: Ízületi belhártyagyulladás kiirtása.

Térdkalács-betegségek

A betegség leírása: A térdkalács a combcsont alsó végének elülső oldalán lévő ízületi felszínen csúszkál. A betegség oka, hogy a combcsont veleszületett tengelyeltérése miatt a térdkalács nem illeszkedik a combcsont vályú alakú ízfelszínéhez. A terhelések kóros fokozódása miatt az ízületi felszínek felpuhulnak. Ezt az elváltozást előidézhetik még korábbi sérülések, a térdkalács korábbi törése, térdeplő foglalkozások.
Tünetek: Hosszú mozdulatlan ülés utáni felálláskor hirtelen, szinte elakadásig fokozódó fájdalom lép fel a térdkalács körül. Már egészen fiatal korban bizonyos mozgásoknál szúrófájdalom léphet fel. Lépcsőn járáskor a beteg gyakran “ropogást” érez a térdében.
Kezelési mód:

 • 1. Konzervatív: Elsősorban a speciális gyógytorna programtól, valamint – szükség esetén – diabetológusunk által irányított súlycsökkentési programtól várható eredmény.
 • 2. Műtéti eljárás: Artroszkópos műtéti módszer alkalmazásával, különleges borotva segítségével a porcfelszín egyenetlenségei elsimíthatók, az ízületi tok plasztikájával, vagy bizonyos ínak áthelyezésével a térdkalács helyzete korrigálható, illetve terheletlen felületről vett porc segítségével a csúszó felszín egyenletesebbé tehető Amennyiben a lehetséges műtéti megoldás(ok)ról szeretne részleteket kattintson ide: Elülső térdfájdalom kezelési program.

Artrózis, ízületi kopás

A betegség leírása: A térdízület előzetes sérülése, túlterhelése, végtagi tengelyeltérés, illetve egyéb okok (öregség, túlsúly) a csontokat borító sima porcok felpuhulásához, felrostozódásához, lekopásához vezethetnek.
Tünetek: Egyre kisebb terhelésekre térdízületi elakadások, az ízületi résbe sugárzó szúró panaszok és ízületi duzzanat alakul ki. Gyakran a fájdalom éjszaka jelentkezik, amikor a térd megpihen. Megváltozhat a lábszár tengelye, x vagy ó láb alakulhat ki.
Kezelési mód:

 • 1. Konzervatív: Porcfelszínképző gyógyszerek szedése ideig-óráig hatásosnak bizonyulhat. A gyulladásgátlókkal a kialakult ízületi duzzanatot csökkenthetjük. A gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdőkezelés rendszeres megismétlése a kínzó panaszok csökkentését eredményezhetik.
 • 2. Műtét: eredménytelen konzervatív kezelések esetén az Emineo Térdízületi kopás műtéti programját javasoljuk, mely az ízületi elváltozás súlyosságától függően több választási lehetőséget kínál betegeinknek. Ezek lehetnek ízületi átmosás, borotválás, porcfelszín beültetés (Condrofiller), szintetikus mátrix felszín beültetés, térdkörüli tengelykorrekciós műtétek, egyedi sablonnal elvégzett térdprotézis beültetés.

Ne várjon tovább, ha térdfájdalmakkal küzd!

„Azt hiszem, a legnagyobb hibát akkor követi el valaki, ha hosszú éveket vár. Azt tanácsolom mindenkinek, aki térdfájdalmakkal küzd és szenved tőle, hogy keresse fel a sebészt és dolgozzanak ki egy tervet.”

Olvassa el Roger történetét ide kattintva>>>

Mi történik a térdsebészet személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban, függetlenül attól, hogy milyen mértékű és típusú a sérülés, a fizikai vizsgálaton túl képalkotó vizsgálat (röntgen, ultrahang) is történik amennyiben szükséges. Komplikáltabb esetekben MRI vizsgálatot is kérhet szakorvosunk, melyet valamelyik partner intézményünkben a lehető legrövidebb idő alatt leszervezünk betegeinknek.

Lehetséges kezelési gyógymódok?

Az Emineo Magánkórházban – amely elsősorban mozgásszervi panaszokra szakosodott -, nagy figyelmet fordítunk az egyénre szabott megoldásokra, a legújabb módszerekre és a körültekintő egyedi terápiára.

Eseteink nagy többségében a műtét elkerülhető, konzervatív terápiával (rögzítő, egyénre szabott gyógytorna vagy fizikoterápiás kezelések, stb.) a pácienseink panasza jól orvosolható.

Komplexebb esetekben műtéti beavatkozást javaslunk és függően a rendellenesség típusától csőtükrözéses (artroszkópos), vagy feltárásos módszer mellett döntünk. Adott elváltozás esetén sokszor több megoldás is rendelkezésünkre áll, melyeket specifikusan műtéti programjainkban ismerhet meg. Magánintézményhez híven, minden műtéti beavatkozásnál azt tartjuk szem előtt, hogy a páciensnek a legmegfelelőbb orvosi megoldást biztosítsuk, hogy minél előbb visszatérhessen a megszokott, normál mindennapjaikhoz.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Térdsebészet

Dr. Janositz Gábor

Ortopéd-traumatológus

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Klára Tamás

Ortopéd-traumatológus, csípőspecialista

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Knoll Zsolt PhD

Ortopéd-traumatológus, sportsebész, térdspecialista

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat46.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Térdsebészeti sürgősségi szakorvosi vizsgálat48.000 Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Kovács Gyula

Ortopéd sebész

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Szerb Imre Ph.D.

Ortopéd-traumatológus, egyetemi docens

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Tácsik Balázs

Ortopéd-traumatológus

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Tihanyi Dávid

Ortopéd-traumatológus

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.
udvarhelyi ivan

Dr. Udvarhelyi Iván

Ortopéd sebész, baleseti sebész

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Zsákai Zsolt

Ortopéd-traumatológus

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat44.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!