Csípősebészet

Elülső feltárásos, izomeltolásos csípőprotézis

Egy csípőprotézis beültetés mindenki életében nagy döntés. Döntésüknél három fontos körülmény figyelembevételét javasoljuk:

  • Milyen protézist ültetnek be Önbe? Ma már sokféle minőségű és árú protézis kapható olyan széles tartományban, mint akár az autók. Mi kizárólag a legjobb Európában kapható protézisekkel dolgozunk, mert véleményünk szerint a néhány százezer forintos árkülönbség, ha a mozgásképességünkről van szó mindenképpen megtérülő befektetés.
  • Milyen módszerrel? Az Emineo Magánkórházban az egyik legújabb eljárással ültetjük be csípőprotézisét. Intézményünkben sikerrel alkalmazzuk a legmodernebb elülső feltárásos izomeltolásos, csípőízületi protézis beültetési technikát. A hagyományos, legnagyobb százalékban alkalmazott, oldalsó feltárásos módszernél izomátvágás után történik a protézis beültetése. Az elülső feltárásos, izomeltolásos módszerrel viszont izmot nem sértünk, ennek köszönhetően pedig sokkal gyorsabb rehabilitáció (0-3 hónap). Természetesen ehhez a beavatkozáshoz speciális protézist kell alkalmaznunk.
  • Csak az egyik vagy minkét csípő legyen megműtve? Az esetek jelentős részében a két csípő ízület hasonlóan kopik és majdnem ugyan olyan erős fájdalmak jelentkeznek mindkettőben. A fent leírt elülső feltárásos műtéti módszer a nagyon kevés a fájdalom miatt (sőt elmúlik a meglévő) már lehetővé teszi, hogy mindkét csípő egyszerre kerüljön műtétre. Egy időben elvégeztetni a két beavatkozást sokkal költségkímélőbb, kevésbé terheli a szervezetet, és hamarabb állíthatja vissza a panaszmentes állapotot.

Az 1-2 órás operáció altatásban és/vagy spinális érzéstelenítésben történik. A műtét után egyénfüggően, nem jelentős mértékű fájdalom jelentkezhet általában 1-2 napig. A fájdalomcsillapító szintjének beállítása után, gyógytornászunk a betegszobában felállítja páciensünket, aki lehetőség szerint 6-8 órával a műtét után már fájdalommentesen bizonyos esetekben akár segédeszköz nélkül képes járni. A második nap még végzünk egy ellenőrző vérvizsgálatot és gyógytornászunk a helyszíni tornáztatáson túl az otthon végzendő gyógytorna elemeket is megtanítja. Ha minden rendben 2-3 éjszaka után fekvőbeteg osztályunkról hazabocsátjuk páciensünket.

Ha többet szeretne tudni a betegség tüneteiről és lehetséges nem műtéti gyógyítási módszerekről, kattintson ide.

Melyek az utókezelés lépései?

A műtét után általában a páciens segítség nélkül mozog, mankózás sem szükséges. Kivételt azok a pácienseink képezhetnek, akik nagyon későn döntöttek a műtét mellett, így mozgásuk az erős fájdalom miatt régóta beszűkült és izmaik nagyon legyengültek. Bár beteg az otthonában már az elején el tudja látni magát, de a gyógyuláshoz 1 hónapig gyógytorna kezelés majdnem mindig elengedhetetlen, mely esetében az Emineo Rehabilitációs részlegét javasoljuk, ahol a gyógytornászok nemcsak általános képzettséggel rendelkeznek, de minden nálunk végzett műtét típusra speciálisan ki lettek képezve. Csak a folyamatos és helyes gyógytorna és fizioterápiás kezelés segíti/biztosítja a mozgástartomány növelését és az izomerő visszatérését. A munkaképes betegek a csípőprotézis műtétet követően pedig akár két héttel már autót tudnak vezetni.

De miért jó ez a betegnek? A műtéttel szinte mindig hatalmasat javul a mozgásképesség, páciensünk sokszor folytatni tudja korábbi sportolását és lényegében korlátozás nélkül élheti mindennapi életét, végezheti munkáját.

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Honlapunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.