Érsebészet – rendelés

Miért jöjjön hozzánk?

  • Érpanaszaira a legmodernebb kezelési módokat kínáljuk.
  • Kórházunkban megszervezzük teljes érsebészeti kivizsgálását, amennyiben szükséges. (Érfestés, CT, MRI, stb.)
  • Műtét esetén, intézményünk modern, jól felszerelt műtőiben rövid időn belül megszervezzük a beavatkozást.

Mivel foglalkozik az érsebészet?

Statisztikák szerint Magyarországon a lakosság 40-50 százaléka a szenved visszérbetegségben, ám az orvoshoz fordulók és műtétre kerülők száma csupán 20-30 százalék közzé tehető. Az arány még ennél is magasabb, ha a pókháló-illetve a hajszálereket is idesoroljuk. Nemek tekintetében 40 százalékban a férfiakat, 60 százalékban a nőket érinti. Az arány eltolódása leginkább a terhesség során bekövetkezett változásoknak tulajdonítható, ezért billen a mérleg a nők javára.

Seprűvénák, hajszálerek elváltozása

A betegség leírása: A bőr felszínéhez közel, a meglévő kicsi kapillárisok kitágulnak és láthatóvá válnak. Ezeket hívjuk pókhálóvénáknak vagy seprűvénáknak (teleangiectasiák). Sajnos ezek a kis kékes színű erek kezelés nélkül nem múlnak el, sőt idővel tovább tágulnak, illetve kiterjedhetnek. Az elején ez az elváltozás inkább esztétikai problémát jelent (ezért is fordul hozzánk sokkal több hölgy ezzel a tünettel), de a folyamat előre haladásával vénák összeolvadhatnak és ki is dudorodhatnak a bőr síkjából. Ekkor már időszaki vagy folyamatos panaszt is okozhatnak a páciens számára. A betegség okai között nagyon fontos szereplő a genetika, valamint az életmód, így azt mondhatjuk, hogy mind megjelenése mind fejlődése erősen egyénfüggő. Az okok között meg kell még említenünk a várandósság esetleges nem kívánt hatását is.

Tünetek: Az erek láthatóvá vállnak a bőr alatt, majd az elváltozás előre haladtával ki is türemkedhetnek a bőrből.

Kezelési lehetőségek: Az erek állapotától függően több megoldást is tudunk javasolni az injekciós kezeléstől (Szkeroterápia) a rádiófrekvenciás (RF) műtéti kezelésig.  Mindkét beavatkozás nagyon könnyen, jó esetben hosszú évekre el tudja tüntetni ezt a kellemetlen elváltozást.  A műtéti beavatkozásról részleteket itt tudhat meg.

Lábszárfekély

A betegség leírása: A lábszárfekélyek az esetek mintegy háromnegyedében a hosszabb ideje kezeletlen visszerek miatt jelennek meg: a szív felé áramló vér pangani kezd a vénákban a vénabillentyűk elégtelen működése miatt. A vér ezt követően a pangó vénát körülvevő szövetekbe juthat, ami a szövetek károsodásához majd idővel lábszárfekély kialakulásához vezethet.

A vénás eredetű lábszárfekélyek kialakulásának esélyeit többféle kockázati tényező is növeli:

  • mélyvénás trombózis (amikor a vérrög a láb mélyvénáiban alakul ki), túlsúly, dohányzás, mozgáshiány
  • több órás rendszeres állás

Tünetek: A vénás eredetű lábszárfekélyek első jele a bőr sötétvöröses vagy bíborszínű elváltozása azokon a területeken, ahol a vér szivárogni kezdett a vénából. A bőr ezeken a területeken viszketni kezd és szárazzá is válhat. Ha ebben a stádiumban semmilyen kezelés nem történik, akkor idővel kialakul a lábszárfekély, amely a láb feldagadásával és fájdalommal jár együtt. Abban az esetben, ha a lábszáron kialakult fekély elfertőződik, a seb kellemetlen szagúvá válhat és elgennyesedhet.

Kezelési lehetőségek: A lábszárfekély kezelése kezdetben a fájdalom csökkentésére, majd a gyógyulási folyamat felgyorsítására irányul. A kezelés részeként a beteg antibiotikumot is kaphat, amennyiben bakteriális eredetű fertőzés jelei mutatkoznak. Minden esetben kötelező a rugalmas pólya vagy a kompressziós harisnya viselése, amivel csökkenthető a láb duzzanata, az ödéma.

A rádiófrekvenciás visszérműtétre a legtöbb esetben azt követően kerülhet sor, hogy a lábszárfekély már begyógyult. Egyes esetekben, amikor a fekély már előrehaladott és ezért csak igen nehezen gyógyul, a műtét a fekélyek jelenléte mellett is elvégezhető.

Az újonnan kialakult és kisebb méretű fekélyek gyógyítása jóval könnyebb, mint a régebben jelenlevőké, ezért akkor is érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, ha a fekély már megjelent. A műtéti beavatkozásról részleteket itt tudhat meg.

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórházban, a vizsgálat a beteg és családja kórtörténetének az átbeszélésével kezdődik. Ennek során többek között rákérdezünk a szedett gyógyszerekre, korábbi beavatkozásokra, a családban előforduló hasonló betegségekre.  A panasztól függően akár a teljes testre kiterjedő fizikai vizsgálaton túl Color Doppler készülékkel megvizsgáljuk a kérdéses érszakasz működését, amennyiben szükséges. Komplikáltabb esetekben érfestést, CT, MRI vizsgálatot is kérhet szakorvosunk, melyet valamelyik partner intézményünkben a lehető legrövidebb idő alatt leszervezünk betegeinknek.

Lehetséges kezelési gyógymódok?

Az érsebészeti panasz mértékétől, súlyosságától függ, hogy gyógyszeres vagy műtétet javasoljuk-e. Magánintézményhez híven, minden műtéti beavatkozásnál azt tartjuk szem előtt, hogy a páciensnek a legmegfelelőbb orvosi megoldást biztosítsuk, hogy minél előbb visszatérhessen a megszokott, normál mindennapjaikhoz. A lehetséges műtéti kezelések részleteiről itt tájékozódhat.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Érsebészet

Dr. Mikola József

Érsebész

Árak:

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat39.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi kontroll31.000Ft-tól
Scleroterápia ampullánként29.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi kontroll + ér UH46.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat+ér UH55.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Dr. Kapus Zoltán

Érsebész

Árak:

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat39.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi kontroll31.000Ft-tól
Scleroterápia ampullánként29.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi kontroll + ér UH46.000Ft-tól
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat+ér UH55.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.