Gyermeksebészet

Miért jöjjön hozzánk?

  • komoly szaktudással és tapasztalattal rendelkező gyermeksebészünkhöz rövid időn belül kap időpontot
  • gyermeksebészünk türelemmel és empátiával vizsgálja a legkisebbeket is
  • érthető, megnyugtató magyarázatot adunk gyermeke eredményeiről
  • személyre szabott, kíméletes kezelési tervet kap

Hazánkban a gyermeksebészek 0-18 év között lényegében minden invazív beavatkozással, műtéti ellátást igénylő kórképpel foglalkozhatnak. A specializáció miatt természetesen egy gyermeksebész sem ért mindenhez, általában az általános gyermeksebészet mellett egy-egy részterülettel foglalkozik a gyermeksebész. Ez legtöbbször a gyermeksebészet, gyermek urológia, gyermek baleseti ellátás. Az Emineo Magánkórházban dolgozó gyermeksebész az általános gyermeksebészet (ezen belül is a minimál invazív, endoszkópos beavatkozások) mellett a hétköznapi gyermek urológiával, alap baleseti ellátással foglalkozik.

A legfontosabb cél, hogy a kórisme felállítása és a kezelés is együtt, a szülővel, a családdal történjen, gyermekbarát, fájdalommentes, mosolyban gazdag környezetben. Járóbeteg ellátás körében 0-18 éves gyermekeket fogadunk, ahol a vizsgálat után a közösen felállított kezelési tervet dolgozzuk ki. Ha indokolt műtéti beavatkozás, azt a maximális gondosság elvének megfelelően 1 éves kor felett végezzük el. Szintén ezen megfontolás alapján az Emineo Magánkórházban 1-18 év között ún. egynapos műtéteket végzünk.

Másodvélemény

Máshol megkezdett, vagy tervezett kezelés másodvéleményezésére is van lehetőség. Ehhez fontos, hogy a korábbi írott orvosi leleteket, képanyagot (rtg, ultrahang, ct, MRI CD lemezen) hozzák magukkal!

Más intézetben megkezdett kezelés folytatása

Amennyiben más, vidéki vagy külföldi kórházban kezdődött meg a gyermek ellátása, van mód arra, hogy az Emineo Magánkórházban folytassuk. Jelenthet varratszedést, implantatum-eltávolítást és az egynapos gyermeksebészet keretein belül végezhető további műtéteket. Fontos,  hogy a korábbi írott orvosi leleteket, képanyagot (rtg, ultrahang, ct, MRI CD lemezen) hozzák magukkal!  Amennyiben külföldön történt a kezelés, angol vagy magyar nyelvű dokumentációra van szükség.

Gyermeksebészet

Lássuk a leggyakoribb kórképeket, mellyel gyermeksebészt érdemes felkeresni!

Nyaki ciszták és sipolyok

A betegség leírása: A nyak középvonalában vagy oldalán a magzati fejlődés kapcsán be nem záródott járatok fent maradnak és váladékot termelnek.

Tünetek: Medialis, azaz középső nyaki ciszta esetén a gégefedő magasságában egy folyadékkal teli duzzanat alakul ki a bőr alatt. Ha oldalsó nyaki sipollyal állunk szemben, akkor egy kis nyíláson a nyak egyik oldalán váladék ürül. Mindkét esettben fertőződés, gyulladás alakulhhat ki.

Kezelés: Gyulladás esetén helyi fertőtlentő kezelés, esetleg antibiotikum alkalmazása. Tályog esetén altatásban megnyitás. Célszerű tervezetten, gyulladásmentes időszakban 1-3 éves korban eltávolítani. Gyulladás, kiújulás kialakulhat. Műtéti eltávoíltás nélkül a későbbiekben, felnőtt korban tályog és daganatos elfajulás.

Rövid nyelvfék

A betegség leírása: A nyelvfék rövid, így a nyelv emelése elégtelen.

Tünetek: Újszülött-, csecsemőkorban a szopás elégtelen, nem fejlődik megfelelő ütemben a gyermek. Kifárad a szoptatás alatt, nem fogyasztja el az adagjait. Később logopédus észleli, hogy a rövid nyelvfék akadályozza bizonyos hangok megfelelő kiejtését (pl. „R”).

Kezelés: Újszülöttkorban érzéstelenítés nélkül – sem ér, sem ideg nincs a vékony hártyában – ollóval a fék átmetszése. Óvodáskorban, amennyiben logopédus kéri, rövid altatás során elektromos késsel a fék átmetszése.

Váladékozó köldök

A betegség leírása: Újszülött-, csecsemőkorban a köldökcsonk leszáradása után kialakult váladékozás.

Tünetek: Legtöbbször kis vadhús alakul ki a krónikus irritáció miatt („köldökgomba”-az alakja miatt). Ritkán fejlődési rendellenesség állhat a háttérben, amikor a húgyutak, ritkán a vékonybél egy szakasza közlekedik a köldökkel, így vizelet/széklet ürülhet itt (ha húgyút urachus fistula, ha vékonybél, akkor Vitellinus-járat a neve).

Kezelés: Váladékozó köldököt elég tisztán tartani, fertőtleníteni. Ritkán lápiszos edzés is indokolt lehet. Ha vékonybél vagy húgyúti fejlődési rendellenesség áll fent, műtéti ellátása indokolt.

Pattanóujj

A betegség leírása: A kéz ujjainak nyújtási képtelenségével járó hajlító ínhüvelyi megvastagodása.

Tünetek: A kéz egyes ujjain, legtöbbször a hüvelykujjon a tenyéri oldalon az ujj tövébe lágyrész duzzanat, mely mellett az ujj nyújtása nem vihető ki.

Kezelés: Altatásban kis feltárás az érintett ujj tövében, az ínhüvely hosszanti bemetszése.

Számfeletti ujjak

A betegség leírása, tünetek: A kéz normális számú ujjain túli ujj(ak) jelenléte.

Kezelés: A fizikális vizsgálat mellett 1 éves kor után röntgen felvétel végzése indokolt, az ujjak pontos csontos szerkezetének ismerete miatt. Így lehet a számfeletti ujj eltávolítását gondosan megtervezni. Kézen, amennyiben apró, csak egy kis bőrnyélen függő ujjkezdemény látható, már újszülöttkorban javasolt annak eltávolítása, akár helyi érzéstelenítésben. Amennyiben a számfeletti ujj szinte teljes értékű, avagy egymásra nőtt, akkor a röntgenfelvétel birtokában, egy-kétéves korban a kéz számfeletti ujjának eltávolítása javasolt.

Herevisszér-tágulat (varicocele)

A betegség leírása: A here, ill. herezacskó ereinek kóros tágulata.

Tünetek: Az érintett here felett, ill. a herezacskón tág, kanyargós erek jelenléte. A here fájdalmas lehet, sorvadhat is. Amennyiben jobb oldali a folyamat, hasi daganat állhat a háttérben!

Kezelés: Különböző stádiumbeosztások ismertek. Alapvető a megfigyelés, amennyiben nincs panasz, sem herezsugorodás, a tág visszerek csak álló helyzetben hasprésre telődnek, műtét nem indokolt. Ultrahang és sebészeti követés indokolt, fél-1 évente. Ha álló helyzetben spontán tágak az erek, krónikus fájdalommal, herezsugorodással jár, műtét indokolt: hasi tükrözés (laparoscopia) során az érintett visszeret elzárjuk. Így a herék vénás keringése más úton (kollaterális) történik meg. Kezelés nélkül hosszútávon herezsugorodás, spermium termelési zavar alakulhat ki. Laparoscopos műtét után vízsérv akár 20% eséllyel is kialakulhat, melyek többsége spontán felszívódik. Amennyiben nem, a vízsérv műtéti ellátása is indokolt.

Epekövesség

A betegség leírása: Az epehólyagban kövek alakulnak ki. Ezek epehólyag-gyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, hosszú távon daganatos elfajulást okozhatnak.

Tünetek: Jobb felhasi fájdalom a legjellemzőbb tünet gyermekekben. Kisdedek esetében „megfoghatatlan” hasi panaszok hátterében állhat. Legtöbbször véletlen ultrahanglelet kapcsán kerülnek felfedezésre.

Kezelés: A tünetmentes, néma epekövek követése indokolt. Gasztroenterológiai gondozásba vétel elengedhetetlen! Amennyiben a kő panaszt okoz, okozott korábban epehólyaggyulladást, műtét indokolt (laparoscopos cholecystectomia, azaz hasi tükrözés kapcsán epehólyag eltávolítás). Apró köves epehólyag esetén is indokolt a műtét.

Az epekőműtétről itt olvashat részletesen.

Szájüregi cystosus elváltozások, cysták, ranula

A betegség leírása: A száj nyálkahártyán, a különböző nyálmirigyek betegsége, mikor a termelt váladék, nyál nem tud ürülni, így felhalmozódva cystát alakít ki. A nyelv alatti nyálmirigy cystát máséven ranulának hívjuk.

Tünetek: Fájdalmatlan, akár néhány cm nagy, folyadék bennékű duzzanat. Ezzek spontán megnyílásra, kiújulásra, akár teljes felszívódásra is hajlamosak. Amennyiben nőnek, a beszédképzésben, rágásban okozhatnak problémát

Kezelés: Amennyiben magától nem szűnik, eltávolítása javasolt. Ez a gyermek korától, kooperációjától, a cysta méretétől és elhelyezkedésétől függően történhet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is.

Elálló fül

Sok gyermeket már kiskora óta zavar az elálló fül. Ez alapvetően esztétikai kérdés, műtéti korrekciója nem indokolt orvosi szempontból.

Amennyiben a gyermeket pszichésen megterheli és saját maga szeretné a műtétet, a fülplasztikát el lehet végezni. Alapvető, hogy a fül porca változik, így bizonyos életkor előtt nincs értelme a műtétnek, mert a korábbi helyzet alakulhat ki. Javasolt legkorábban kisiskolás korban foglalkozni a kérdéssel, de minden gyermek ilyen jellegű problémája egyedi elbírálást jelent. A műtétet a gyermeknek kell kérnie, a szülő egyetértésével, támogatásával.

A műtéti érzéstelenítés lehet általános (altatás) vagy helyi. Mivel a beavatkozás körülbelül másfél órát vesz igénybe, így a helyi érzéstelenítés csak nagyobb, együttműködésre képes gyermek esetében jöhet szóba.

A műtét után hosszas kötés viselésre, majd több hét fejpánt viselésre, több szakaszos varratszedésre van szükség. Így nagyon fontos, hogy akár több műtét előtti konzultáció is történjék: ugyanis a későbbi jó kozmetikai, esztétikai eredmény főleg a műtét utáni kooperáción múlik. Ehhez szükség van a szülőre, de főleg a gyermekre!

Gyermekkori emlőelváltozások, mellduzzanat

A betegség leírása: Az emlők alaki, szám- és méretbeli elváltozásai, váladékozás, gyulladás alakulhatnak ki. Lehetnek veleszületett és szerzett elváltozások. Mind fiúk, mind lányok esetében előfordulhatnak.

Képalkotó vizsgálatok: Gyermekkorban különösen fontos a sugárterhelés csökkentése! Így a röntgen alapú mammográfia csak extrém ritkán jön szóba. Elsődleges képalkotó vizsgálat az ultrahang. Sürgős esetben (tályog, trauma) egy általános lágyrész ultrahangvizsgálat elegendő. Amennyiben idült emlőeltérést („csomó, göb, gumilabda”) tapintunk, „mammográfiás ultrahang” vizsgálat elvégzése indokolt.

Az emlők fejlődési rendellenességeiről itt olvashat további információkat.

Végbéltájéki eltérések

A betegség leírása:Legtöbbször diétahibához, székrekedéshez társuló állapotok, mely miatt gyermeksebészt keresnek fel.

Tünetek: A ritka, kemény széklet mellett végbél tájéki előboltosulás, viszketés, véres széklet, fájdalom jelentkezhet.

Diagnózis: A kivizsgálás része a hasi ultrahang, az étkezési és székelési szokások felmérése.

Fissura ani/végbél nyálkahárta-berepedés

Jellemző a fájdalmas székürítés, melyet kísérhet vércsík a székleten. Krónikus formában „őcsomó” is lehet a végbélnyílás mellett a bőrön. Kezelése a székletrendezésen és a helyi hámosító kezelésen alapszik.

Aranyér

Szintén fájdalmas székelés, véres székelés lehet, kis livid duzzanattal a végbél mentén. A székletrendezés mellett anaális higiénia fokozása, esetleg heparinos krémek/kúpok alkalmazása jön szóba.

Végbélnyílás-tályog és sipoly

A betegség leírása, tünetei: A végbél környékén pír, duzzzanat, érzékenység, váladékozás alakul ki. Főleg csecsemő- és kamaszkorban alakul ki. Kísérheti láz.

Kezelés: Újszülöttek esetében helyi fertőtlenítő kezelés mellett spontán gyógyulás vagy megnyílás is kialakulhat. Amennyiben láz, rossz általános állapot, fájdalom alakul ki, a tályog megnyitása javassolt helyi vagy általános érzéstelenítésben. Később sipoly is kialakulhat a korábbi tályog helyén, mely néhány hónap alatt általában spontán záródik. Ha nem, altatásos műtét kapcsán a sipoly kiirtása javasolt

Kamaszok végbéltájéki tályogja vagy sipolya lehet gyulladásos bélbetegség (IBD, Crohn-betegség) tünete, így a kivizsgálás indokolt. Akut esetben a tályog feltárása javasolt, lehetőleg altatásban.

Hereimplantátum

Fejlődési rendellenesség, trauma vagy herecsavarodás kapcsán vesztheti el egy fiú a heréjét, vagy ki sem fejlődik. Amennyiben a here hiánya zavar, esztétikai vagy pszichés gondot jelent, implantatummal megvalósítható a helyettesítése. Fontos, hogy lágyéktájéki metszésből helyezzük be az implantatumot a herezacskó bőrelhalás veszélyét elkerülendő. Mivel az implantatum mérete fix, így a várható növekedés végén, pubertás korban javasolt az implantatum behelyezése. Kisebb gyermeknél szükséges lenne a növekedéssel a cseréje, mely felesleges altatátsokkal, műtétekkel járna.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Gyermeksebészet

Dr. Fadgyas Balázs

Gyermeksebész

Árak

Gyermeksebészet szakorvosi kontroll31.000Ft-tól
Gyermeksebészet szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Video konzultáció30.000Ft-tól
Video konzultáció kontroll27.000Ft-tól
Műtéti csomagok
Körülmetélés470.000Ft-tól
Rejtett here630.000Ft-tól
Fej-nyaki dermoidok eltávolítás490.000Ft-tól
Nyelvfék bemetszés altatásban360.000Ft-tól
Lágyéksérv-laparoszkópia kétoldali740.000Ft-tól
Lágyéksérv-laparoszkópia630.000Ft-tól
Herevízsérv-laparoszkópia (hydrocele)630.000Ft-tól
Herevisszér tágulat-laparoszkópia (varicocele)650.000Ft-tól
Sacralis/pilonidalis cysta PEPSIT-gyerek660.000Ft-tól
Nagy laporoszkópos műtét szövettannal850.000Ft-tól
Köldöksérv550.000Ft-tól
Herevízsérv-laparoszkópia (hydrocele) és körülmetélés680.000Ft-tól
Ujj duplikációja miatti csonkeltávolítás630.000Ft-tól
Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!