Gyermeksebészet

Mivel foglalkozik a gyermeksebészet?

Hazánkban a gyermeksebészek 0-18 év között lényegében minden invazív beavatkozással, műtéti ellátást igénylő kórképpel foglalkozhatnak. A specializáció miatt természetesen egy gyermeksebész sem ért mindenhez, általában az általános gyermeksebészet mellett egy-egy részterülettel foglalkozik a gyermeksebész. Ez legtöbbször a gyermeksebészet, gyermek urológia, gyermek baleseti ellátás. Az Emineo Magánkórházban dolgozó gyermeksebész az általános gyermeksebészet (ezen belül is a minimál invazív, endoszkópos beavatkozások) mellett a hétköznapi gyermek urológiával, alap baleseti ellátással foglalkozik.

A legfontosabb cél, hogy a kórisme felállítása és a kezelés is együtt, a szülővel, a családdal történjen, gyermekbarát, fájdalommentes, mosolyban gazdag környezetben. Járóbeteg ellátás körében 0-18 éves gyermekeket fogadunk, ahol a vizsgálat után a közösen felállított kezelési tervet dolgozzuk ki. Ha indokolt műtéti beavatkozás, azt a maximális gondosság elvének megfelelően 1 éves kor felett végezzük el. Szintén ezen megfontolás alapján az Emineo Magánkórházban 1-18 év között ún. egynapos műtéteket végzünk. Amennyiben nagyobb műtétet kell elvégezni, gyermeksebész kollégánk azt Országos Intézetben el tudja végezni, mind az elő, mind az utógondozást az Emineo Magánkórházban készséggel vállaljuk!

Gyermeksebészet

Lássuk a leggyakoribb kórképeket, mellyel gyermeksebészt érdemes felkeresni!

Gyerek benőtt köröm

A betegség leírás: Általában az öregujj köröm szélénél kialakult körömtüske, vadhús, gyulladás okozza a panaszokat. Leggyakrabban kamaszkorban alakul ki: oka lehet a helytelen körömvágás, az izzadás, nem elég alapos lábhigiénia.

Tünetek: Az érintett ujj körme mellett duzzanat, pír, fájdalom, váladékozás, akár gennyedés.

Kezelési lehetőségek: Konzervatív kezelés: gondos lábhigiénia, sűrű zokni- és cipőcsere a nap folyamán. Helyes körömvágási technika. Gyulladás esetén fertőtlenítés. Pedikűr: a köröm szabályozása gyógypedikűrös által. Műtét: benőtt körömszél kimetszése, vadhús és sarjszövet eltávolítása. Általában vezetéses érzéstelenítésben elvégezhető, kisebb gyermekeknél jöhet szóba altatás.

Gyermekkori fityma- és péniszbetegségek

Fityma sejtes letapadása

A betegség leírása: A makkot normálisan fedő fityma egy vékony sejtes, hártyás réteggel a makkhoz rögzül. Ez életkori sajátosság, nem kóros.

Tünetek: A fityma nem, vagy csak részben húzható hátra. A fityma bellemeze alatt sárgásan áttűnő, „túró-szerű” anyag gyűlhet fel.

Kezelés: A gondos higiénián és spontán oldódás utáni fityma hátra-előrehúzáson kívül nincs teendő. Egyéb húgycső fejlődési rendellenesség gyanúja esetén differenciál diagnosztikai okból jöhet szóba oldás (adhaesiolysis). Az elváltozás életkorilag normális, így orvosi, sebészi ellátást nem igényel!

Fitymazsák gyulladás

A betegség leírása: A fitymazsákban kialakuló, bakteriális, gennyes gyulladásos folyamat.

Tünetek: Fájdalmas vizelés, akár vizelet elakadás. A fityma duzzadt, vörös, a duzzanattól nem vonható hátra. A fityma alól bűzös genny ürülhet.

Kezelés: A genny kimosása nem csípő fertőtlenítő oldattal (pl. hígított Betadine oldat).

Fitymaszűkület

A betegség leírása: A fityma körkörös, általában krónikus gyulladás talaján kialakult szűkülete.

Tünetek: A fityma heges, szűk, alig, vagy egyáltalán nem húzható hátra. A fitymazsák vizeléskor púposodhat, mely vizelési akadály jele.

Kezelés: Enyhébb esetekben elég lehet a konzervatív kezelés: tornáztatás, helyi szteroid krémes kezelés. Sikertelenség vagy súlyos esetben altatásban körülmetélés javasolt. Egyéb „fél-körülmetélések”, plasztikák a rossz kozmetikai eredmény miatt nem javasoltak.

Olvasson még a fitymaszűkület-műtétről!

Gyermekkori hasfali sérvek

Epigastrialis sérvek

A betegség leírása: A hasfal középvonalában a linea alba folytonosság hiánya miatt a hashártya előtti zsír türemkedik elő.

Tünetek: A hasfal középvonalában a szegycsont és a köldök között bárhol borsónyi-lóbabnyi, bőr alatti, minimálisan mozgatható lágyrész eltérés tapintható, melyet nem lehet visszahelyezni a sérvkapu mögé.

Kezelés: Altatásban, műtéti zárása javasolt.

Köldöksérv

A betegség leírása: 3-4 éves korig a gyermekek többségének a köldök gyűrűje valamilyen mértékben nyitott. Amennyiben a sérvkapu annyira tágas, hogy cseplesz, vagy bél tud rajta előbukni, köldöksérvről beszélünk.

Tünetek: Hasprésre a köldök gyűrűben sérvtartalom (bél, cseplesz) türemkedik elő. A sérv könnyen visszahelyezhető.

Kezelés: 4 éves kor alatt nincs teendő. A korábbi ragtapaszolásnak nincs értelme. 4 éves kor felett, főleg ha a sérv panaszokat okoz, műtéti ellátást igényel. Altatásban kis köldök közeli feltárásból a sérvkapu zárása történik.

A köldöksérv-műtétről itt olvashat további információkat.

Lágyéksérv

A betegség leírása: A lágyékgyűrű nyitott, melyen keresztül hasprésre sérvtartalom (cseplesz, bélkacs, lányokban petefészek) türemkedik elő.

Tünetek: A lágyéktájékon, illetve esetleg a herezacskóba terjedően sérvtartalom tapintható. Bél esetén kortyogás észlelhető a sérv visszahelyezése közben. Fiúknál fontos a herék pozíciójának vizsgálata.

Kezelés: A lágyéksérv abszolút műtéti indikációt jelent. Lehetőség szerint 1 éves kor után, de legalább 6 hónapos kort megvárva szükséges a műtéti ellátása. Lehetséges laparoscopos (hasi tükrözés) és hagyományos, nyílt zárása.

Vízsérv

A betegség leírása: a vízsérvnek 3 fajtáját is megkülönböztetjük:

  • Funicularis hydrocele/ondózsinór melletti vízsérv: Lágyék tájékon levő folyadék tartalmú ciszta alakul ki.
  • Kommunikáló hydrocele/közlekedő vízsérv: A lágyéksérvvel egyenlő elváltozás, de szűkebb a járat, így csak folyadék tud benne közlekedni.
  • Testicularis hydrocele/zárt herrevízsérv: A here körül kialakult, méretét alapvetően nem változtató vízsérv.

Tünetek: A here körül, vagy a lágyéktájékon folyadék tapintható a zárt és a funicularis hydrocele esetén. Kommunikáló esetben a folyadék általában este látható a here körül, mely reggelre eltűnik. Betegség (nátha, hasmenés) a folyadék mennyiség megnőhet.

Kezelés: A zárt típusú hydrpcelék általában 2-4 éves korra maguktól felszívódnak, addig műtét nem indokolt. A kommunikáló kb. 2 éves korig záródhat le. Ha maguktól nem gyógyulnak, műtéti ellátás indokolt. A zártakat lágyék tájéki feltárásból operáljuk, míg a kommunikálót lehet laparoscopos úton is.

A herevízsérv-műtétről ide kattintva tudhat meg többet.

Rejtett here

A betegség leírása: A herék normálisan a vesékkel kb. egy helyen fejlődnek a magzati élet során. A vesék feljebb, a herék viszont leszállnak. A here leszállása bárhol zavart szenvedhet, magában a hasüregben, vagy a lágyéktájékon is „elakadhat”, illetve teljesen téves leszállási utat is követhet.

Tünetek és kezelések:

  • nem tapintható here esetén: hasi ultrahang, illetve laparoscopos exploratio indokolt. Amennyiben laparoscopia során nincs here, aplasia testis (nem kifejlődött here, vagy felszívódott here) kórismézhető. Amennyiben egy sorvadt, károsodott herét találunk, annak eltávolítása javasolt. Amennyiben elfogadható méretű herét lelünk, ha nem hozható a lágyék tájékra, 2 lépéses műtét (pl Shehata eljárás) indokolt. Ha lehúzható a lágyék tájékra, egy lépésben a herezacskóba húzása javasolt.
  • tapintható here esetén: ha a here a lágyék tájékon tapintható, inguinalis feltárásból lehúzás és rögzítés szükséges a zacskóban (hagyományos Shomaker műtét).
  • ingahere esetén: a here az élénk cremaster reflex miatt a zacskó és a lágyék tájék között mozog. Az életkor előrehaladtával spontán oldódás várható, kezelést nem igényel.

Fontos, hogy a le nem szállt herék a későbbiekben a normál populációhoz képest jóval nagyobb eséllyel lehetnek rosszindulatú daganatos betegség kialakulásának forrásai! A rejtett herék műtéte fél-1 éves kor környékén indokoltak.

Anyajegyek

A betegség leírása: A bőr hiperpigmentált elváltozásai.

Tünetek: A környező bőrnél sötétebb, esetleg szabálytalan szélű, szőrös elváltozások.

Kezelés: Bőrgyógyászati javallatra helyi érzéstelenítésben vagy altatásban kimetszés. Szövettani vizsgálat indokolt!

Jóindulatú lágyrész-elváltozások

A betegség leírása: A bőr és függelékeinek jóindulatú túlburjánzása. Legtöbbször fül előtti pendulum, kásadaganat (atheroma) képében találkozunk velük gyermekkorban.

Tünetek: A környező lágyrészektől eltérő minőségű duzzanat, melyek lehetnek gyulladtak, fájdalmasak is.

Kezelés: Bőrgyógyászati javallatra helyi érzéstelenítésben vagy altatásban kimetszés. Szövettani vizsgálat indokolt!

Sinus pilonidalis

A betegség leírása: Keresztcsont feletti sipoly járat, ciszta. Túlsúly, dús szőrzet, ülő életmód hajlamosít. A keresztcsont feletti szőrszálak besüppednek, vákuum effektus miatt a szőrszál a bőr alatti lágyrészekbe kerül. Itt idegentest reakciót okoz, mely miatt ciszta, esetleg tályog, majd sipoly alakul ki.

Tünetek: A keresztcsont felett sipoly nyílás, melyben szőrszálak vannak. Tályog esetén pír, duzzanat, fluktuáció, erős fájdalom észlelhető.

Kezelés: Alapvető a gondos higiénia és szőrtelenítés. Tályog esetén altatásban vagy helyi érzéstelenítésben feltárás. Sipoly, tömlő esetén több műtéti ellátás is lehetséges (altatásban):

  • kimetszés, nyitva kezelés
  • kimetszés, primer zárás
  • endoszkópos műtét (PEPSiT) – hazánkban az Emineo Magánkóházban is praktizáló gyermeksebész vezette be 2019-ben.
Nyaki ciszták és sipolyok

A betegség leírása: A nyak középvonalában vagy oldalán a magzati fejlődés kapcsán be nem záródott járatok fent maradnak és váladékot termelnek.

Tünetek: Medialis, azaz középső nyaki ciszta esetén a gégefedő magasságában egy folyadékkal teli duzzanat alakul ki a bőr alatt. Ha oldalsó nyaki sipollyal állunk szemben, akkor egy kis nyíláson a nyak egyik oldalán váladék ürül. Mindkét esettben fertőződés, gyulladás alakulhhat ki.

Kezelés: Gyulladás esetén helyi fertőtlentő kezelés, esetleg antibiotikum alkalmazása. Tályog esetén altatásban megnyitás. Célszerű tervezetten, gyulladásmentes időszakban 1-3 éves korban eltávolítani. Gyulladás, kiújulás kialakulhat. Műtéti eltávoíltás nélkül a későbbiekben, felnőtt korban tályog és daganatos elfajulás.

Rövid nyelvfék

A betegség leírása: A nyelvfék rövid, így a nyelv emelése elégtelen.

Tünetek: Újszülött-, csecsemőkorban a szopás elégtelen, nem fejlődik megfelelő ütemben a gyermek. Kifárad a szoptatás alatt, nem fogyasztja el az adagjait. Később logopédus észleli, hogy a rövid nyelvfék akadályozza bizonyos hangok megfelelő kiejtését (pl. „R”).

Kezelés: Újszülöttkorban érzéstelenítés nélkül – sem ér, sem ideg nincs a vékony hártyában – ollóval a fék átmetszése. Óvodáskorban, amennyiben logopédus kéri, rövid altatás során elektromos késsel a fék átmetszése.

Váladékozó köldök

A betegség leírása: Újszülött-, csecsemőkorban a köldökcsonk leszáradása után kialakult váladékozás.

Tünetek: Legtöbbször kis vadhús alakul ki a krónikus irritáció miatt („köldökgomba”-az alakja miatt). Ritkán fejlődési rendellenesség állhat a háttérben, amikor a húgyutak, ritkán a vékonybél egy szakasza közlekedik a köldökkel, így vizelet/széklet ürülhet itt (ha húgyút urachus fistula, ha vékonybél, akkor Vitellinus-járat a neve).

Kezelés: Váladékozó köldököt elég tisztán tartani, fertőtleníteni. Ritkán lápiszos edzés is indokolt lehet. Ha vékonybél vagy húgyúti fejlődési rendellenesség áll fent, műtéti ellátása indokolt.

Pattanóujj

A betegség leírása: A kéz ujjainak nyújtási képtelenségével járó hajlító ínhüvelyi megvastagodása.

Tünetek: A kéz egyes ujjain, legtöbbször a hüvelykujjon a tenyéri oldalon az ujj tövébe lágyrész duzzanat, mely mellett az ujj nyújtása nem vihető ki.

Kezelés: Altatásban kis feltárás az érintett ujj tövében, az ínhüvely hosszanti bemetszése.

Számfeletti ujjak

A betegség leírása, tünetek: A kéz normális számú ujjain túli ujj(ak) jelenléte.

Kezelés: A fizikális vizsgálat mellett 1 éves kor után röntgen felvétel végzése indokolt, az ujjak pontos csontos szerkezetének ismerete miatt. Így lehet a számfeletti ujj eltávolítását gondosan megtervezni. Kézen, amennyiben apró, csak egy kis bőrnyélen függő ujjkezdemény látható, már újszülöttkorban javasolt annak eltávolítása, akár helyi érzéstelenítésben. Amennyiben a számfeletti ujj szinte teljes értékű, avagy egymásra nőtt, akkor a röntgenfelvétel birtokában, egy-kétéves korban a kéz számfeletti ujjának eltávolítása javasolt.

Herevisszér-tágulat (varicocele)

A betegség leírása: A here, ill. herezacskó ereinek kóros tágulata.

Tünetek: Az érintett here felett, ill. a herezacskón tág, kanyargós erek jelenléte. A here fájdalmas lehet, sorvadhat is. Amennyiben jobb oldali a folyamat, hasi daganat állhat a háttérben!

Kezelés: Különböző stádiumbeosztások ismertek. Alapvető a megfigyelés, amennyiben nincs panasz, sem herezsugorodás, a tág visszerek csak álló helyzetben hasprésre telődnek, műtét nem indokolt. Ultrahang és sebészeti követés indokolt, fél-1 évente. Ha álló helyzetben spontán tágak az erek, krónikus fájdalommal, herezsugorodással jár, műtét indokolt: hasi tükrözés (laparoscopia) során az érintett visszeret elzárjuk. Így a herék vénás keringése más úton (kollaterális) történik meg. Kezelés nélkül hosszútávon herezsugorodás, spermium termelési zavar alakulhat ki. Laparoscopos műtét után vízsérv akár 20% eséllyel is kialakulhat, melyek többsége spontán felszívódik. Amennyiben nem, a vízsérv műtéti ellátása is indokolt.

Epekövesség

A betegség leírása: Az epehólyagban kövek alakulnak ki. Ezek epehólyag-gyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, hosszú távon daganatos elfajulást okozhatnak.

Tünetek: Jobb felhasi fájdalom a legjellemzőbb tünet gyermekekben. Kisdedek esetében „megfoghatatlan” hasi panaszok hátterében állhat. Legtöbbször véletlen ultrahanglelet kapcsán kerülnek felfedezésre.

Kezelés: A tünetmentes, néma epekövek követése indokolt. Gasztroenterológiai gondozásba vétel elengedhetetlen! Amennyiben a kő panaszt okoz, okozott korábban epehólyaggyulladást, műtét indokolt (laparoscopos cholecystectomia, azaz hasi tükrözés kapcsán epehólyag eltávolítás). Apró köves epehólyag esetén is indokolt a műtét.

Az epekőműtétről itt olvashat részletesen.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Gyermeksebészet

Dr. Fadgyas Balázs

Gyermeksebész

Szerda17:00-19:00
Csütörtök16:30-19:00

Árak

Gyermeksebészet szakvizsgálat22.400 Ft-tól
Gyermeksebészet kontroll12.800 Ft-tól
Sebészeti ambulancia előre tervezett55.000 Ft-tól
Anyajegy /egyéb bőrelv. eltávolítás60.000 Ft-tól
További anyajegy eltávolítás szövettannal/db25.000 Ft-tól

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Honlapunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.