Térdprotézis ambulancia

Térdprotézis – hogy elfelejthessük a fájdalmat!

Személyre szabott és gyors megoldást nyújtunk térdpanaszaira az Emineo Magánkórházban

Személyre szabott megoldás

A térdfájdalom enyhítése és kezelése az Emineo Magánkórház specialitása.

A fájdalom csökkentéséhez vannak bizonyos helyzetek, visszafordíthatatlan állapotok, amikor szükségessé válhat térdprotézis beültetése. Ezért hoztuk létre térdprotézis ambulanciánkat, ahol a kivizsgálást követően pácienseink számára legjobb és leggyorsabb megoldást nyújtjuk.

Leggyakrabban a kopás (artrózis) okoz visszafordíthatatlan állapotot, melyet a térdízület korábbi sérüléseire is visszavezethető degeneratív elváltozások, vagy a biológiai tényezők (például idősebb kor) okoznak.

A mai, innovatív műtéti technikák lehetővé teszik a kisebb megterheléssel járó operációt, hiszen sokkal kisebb lágyrész-feltárással és pontosabb előtervezéssel jár a beavatkozás. Szintén gyorsabb a rehabilitáció, a térdízület teljes felépülése is hamarabb következik be, a páciens számára is kevésbé megterhelő az egész eljárás.

Műtét akár két héten belül

Több száz protézisműtéten vagyunk túl, az Emineo Magánkórház munkatársai óriási tudást halmoztak fel a térdprotézisről.

Tevékenységünk során azt tapasztaltuk: pácienseink – teljesen érthető okokból – addig halasztják a szükségessé vált operációt, amíg csak lehet. Ám előbb-utóbb mindegyiküknél eljön az a pillanat, amikor úgy érzik, nem bírnak tovább együtt élni fájdalmaikkal, mely mindennapi életüket megkeserítik, így végül rászánják magukat a térdprotézisműtétre.

Tapasztalatunk, hogy a műtéttel kapcsolatos döntést nehéz ugyan meghozni, ám amint a döntés megszületett, pácienseink a lehető leghamarabb szeretnének túlesni a beavatkozáson. Amennyiben a gyors megoldás is szempont, térdprotézis ambulanciánkon a kivizsgálást követően – amennyiben nem a speciális, egyedi sablonnal beültetett térdprotézis megoldást választják – akár két héten belül sor kerülhet az operációra. Akár két héten belül műtétet ajánló protézisprogramunk tájékoztatója itt érhető el. Ennél a választásnál is a piacvezető, legújabb fejlesztésű implantátumot ültetjük be, de a beültetés megtervezése a műtét alatt történik meg.

A térd felépítése

A térd folyamatosan terhelésnek kitett szerv, az emberi test legbonyolultabb és legnagyobb ízülete. Térdízületünk fontosabb részei a lábszárcsont, (tíbia), a combcsont (femúr) ízülete, és a térdkalács (patella). A térd megfelelő mozgatását a lábszárcsontot és a térdkalácsot összekötő masszív szalagok és izmok teszik lehetővé.

Térdfájás esetén gyakorta a porcok leválása, elváltozása a probléma. Artrózis esetén az ízületi tükörporc borítás kopik el, az ilyenkor leváló porcdarabok gyulladást, fájdalmat okoznak, a térd mozgása korlátozott lesz, bizonyos mozdulatok egyáltalán nem kivitelezhetőek, mint például a lépcsőzés, vagy a hétköznapi sportok során jellemző terhelések.

Egyedi sablonnal beültetett térdprotézis, ahol a sablon 3D nyomtatással készül el. A különleges ízülethez különleges megoldásra is szükség lehet.

Az egyedi sablonos térdprotézis egy olyan speciális implantátum, amelyet személyre szabottan, a páciens igényei és a specialisták javaslatai szerint készítenek el, a legmodernebb technikákat alapul véve. A csontot levágó sablon az előre elkészített, teljes alsóvégtagi MR- vagy CT-vizsgálat alapján, számítógépes tervezéssel készül, kifejezetten a páciens számára. az elkészült sablont ráhelyezzük a beteg megkopott csontfelszíneire, és ennek segítségével alakítjuk ki a csontokon a protézis befogadó fészkét. A módszer előnye, hogy az így beültetett protézis sokkal pontosabban fekszik a csontokon, illetve a beültetett protézis helyzete sokkal  precízebben illeszkedik a beteg alsó végtagi tengelyéhez.

Természetesen ez a műtéti típus is érinti a csontokat, azonban a szintén előre megtervezett modell segítségével mindez jóval kisebb beavatkozással elvégezhető. A protézis csontokra való felhelyezése szintén az egyedi számítógépes rendszer segítségével történik.

A műtétet egy szakorvosi konzultáció, előszűrő vizsgálatok, altatóorvosi vizsgálat, általános laborvizsgálat és MR vagy CT-vizsgálat előzi meg.

Akár tíz évvel tartósabb 

 

Közép-Európában az Emineo Magánkórházban érhető el elsőként a világ egyik legmodernebb térdprotézis megoldása, az egyedi sablon segítségével készült Attune és Zimmer Persona térdprotézis, mely egyik nagy, hosszú távú előnye, hogy az ezen implantátumok használatával készült operációk esetében extrém módon csökken a térdprotézisműtétek egyik leggyakoribb szövődménye, a kilazulás veszélye. Így akár tíz évvel tovább maradhat a páciens panaszmentes. 

 

Az egyedi sablonos térdprotézis orvosi fémötvözetből készül, kiegészítve magas kopásállóságú műanyag betéttel. A protézis kihordási idejét a forgalmazó cégek 15-20 évben határozzák meg. Ez az időtartamot természetesen módosíthatja a beteg egyéb alapbetegsége, csontállománya. Fémérzékeny páciensek esetében természetesen lehetőség van titán alapanyagból elkészíteni ugyanazt a minőségű protézist. A személyre szabott, egyedi sablon gyártása körülbelül két hónapot vesz igénybe. A tervezés és a gyártás az Egyesült Államokban, illetve az operáló orvos pontosításával, egyeztetésével történik. 

 

Kisebb megterhelés 

 

Az operáció 45-50 perc alatt elvégezhető, ezt követően három éjszakát szükséges fekvőbeteg osztályunkon töltenie páciensünknek.  

 

A műtétet követő nap a páciens már képes segítséggel sétálni, három nap után elhagyhatja a kórházat. A műtétet követő sebszélegyesítő kapcsok kiszedésére már saját lábán érkezik vissza, a teljes rehabilitációs idő 6-8 hónap, amely során fokozatos terhelés és gyógytorna szükséges.  

 

Óriási tapasztalat 

 

Ezt a fajta műtéti eljárást már több száz esetben végeztük el, a műtétet követő visszajelzések egyértelműen pozitívak, a páciensek rövidebb idő alatt és kevesebb fájdalom mellett térhettek vissza mindennapi életükhöz, a teljes rehabilitációt követően. A Zimmer Persona protézisműtéteinkkel kapcsolatban itt olvashatja tapasztalatainkat, az első ilyen műtétünkről itt talál tájékoztatást.  

 

Az Emineo Magánkórházat választotta egyéni sablonos térdműtéte helyszínéül dr. Verrasztó Zoltán sebész főorvos, világ- és Európa-bajnok úszónk is, részletes beszámolónkat és videóanyagunkat a kivizsgálástól a rehabilitációig ide kattintva nézheti meg. 

Kiknek ajánljuk a műtétet?  

 

Ez a műtéti eljárás azon pácienseink számára hoz kíméletes megoldást, akiknek fontos a mielőbbi gyors felépülés, a kisebb megterheléssel járó műtéti beavatkozás, a precíz, személyre szabott technológia és a hosszabb várható élettartam.

Térdprotézisműtétet végző orvosaink:

Ne várjon tovább, hogy elfelejthesse a fájdalmat!