térdízület sísérülései

A térdízület sísérülései

A téli időszakban gyakoriak a síeléssel kapcsolatos térdsérülések, melyekről Dr. Knoll Zsolt PhD. az Emineo Magánkórház ortopéd-traumatológus, sportsebész és térdspecialistája foglalta össze a tudnivalókat.

„Síelés során nagyon gyakran sérül a térdízületi belső oldalszalag. Ezt a fajta sérülést nagyon ritkán operáljuk meg, kezelése térdrögzítő felhelyezésével történik – két hét kimerevített, két hét mozgásfelszabadított helyzetben. Ezt követően gyógytorna javasolt, hat-nyolc héttel később már lehet sportolni” – mondja a térdspecialista.

A másik leggyakoribb az elülső keresztszalag sérülése. Ezeket a sérüléseket majdnem minden esetben operálni szükséges. Az Emineo Magánkórházban anatómiai keresztszalag-pótlásos módszert alkalmazunk.

„Gyakori az is, hogy vagy a belső, vagy a külső porcgyűrű sérül meg. Intézményünkben a visszavarrásban hiszünk, azaz kivétel helyett megpróbáljuk visszavarrni. Ugyanis ha kivesszük, az onnan hiányozni fog és ízületi kopást okozhat” – tájékoztat az ortopéd-traumatológus.

Az is sokszor előfordul, hogy a porcfelszín sérül. A porcfelszínsérülés mélysége és nagysága alapján szintén sebészeti ellátást igényelhet. Ebben az esetben, ha meg kell operálni és újra vissza kell rögzíteni vagy másik felszínt kell pótolni, hat hétig térdrögzítő viselésére van szükség.

„Ha a baleset során csonttörés is történik, a mentők kórházba szállítják a sérültet, ahol ellátják sérülését. Leggyakrabban úgynevezett vákuumágyban hozzák le a sípályáról a balesetet szenvedett síelőt, de előfordul, hogy a szállításához mentőhelikopterre van szükség. Ennek költsége igen magas, így mielőtt síelni indulunk, mindenképp javasolt olyan síbiztosítást kötni, amely fedezi az ilyen kiadásokat is” – tanácsolja Dr. Knoll Zsolt PhD.

Ha síelés közben megsérült, az Emineo Magánkórház Baleseti ügyeletén gyorsan és szakszerűen ellátjuk sérülését, műtői hátterünknek köszönhetően pedig az esetlegesen szükséges operációra is rövid időn belül sor kerülhet.