Ahogy korábban hírt adtunk róla, az Emineo Magánkórházban egy ritkaságszámba menő operációt (kétoldali csípőprotézis-műtétet) végeztünk el Gabriella nevű páciensünkön. A műtét mindössze kicsit több mint egy óráig tartott, és jól sikerült. Gabriella most arról számol be, hogyan érzi magát és milyen változásokat tapasztalt a műtétet követő két hétben.

„Immár két hét telt el a műtétem óta. A kórházban három éjszakát töltöttem. A műtétet követő napon a gyógymasszőr és a gyógytornász hölgyek kedvesen, de határozottan talpra állítottak, és kezdetben járókerettel tanítottak járni. Janositz főorvos úr is meglátogatott, és kérte, hogy inkább mankóval gyakoroljak, sőt, pár lépést – az ő kezét fogva – már mankó nélkül is lépkedtem. A fájdalmaim, melyek a friss műtétből adódtak, teljesen más jellegűek voltak,  mint a csípőízületi kopás okozta fájdalmak.  Nem voltak jelentősek, és csak terhelésre fokozódtak. A legnehezebb a kórházban számomra a háton fekvés volt, mivel azelőtt soha nem aludtam háton.

A kórházból való elbocsájtásomkor a főorvos úr biztatott, hogy nyugodtan feküdjek oldalra, de egyelőre tegyek párnát a lábaim közé. Az első három éjszakán még az oldalfekvés kissé nehézkes és enyhén fájdalmas volt, de ahogy teltek a napok, egyre kényelmesebbé vált. Otthonomban az első naptól kezdve törekedtem a sok – mankó nélküli – sétára. Csak a lépcsőzéshez használtam mankót. Naponta háromszor végeztem a kórháztól kapott útmutatás alapján a gyógytornát, és minden nap többet és könnyebben tudtam végezni a gyakorlatokból. A varratszedésig kompressziós harisnyát kellett hordanom, melyet a családtagjaim segítségével húztam fel és le, mikor zuhanyozni mentem. Igen, tudtam zuhanyozni, mivel speciális, vízálló kötést kaptam. Ez nagy könnyebbséget és komfortérzetet okozott.

A műtétet követő két hét múlva szedte ki főorvos úr a kapcsokat. A kapocsszedést követően egyórás gyógytornán vettem részt, ahol a nagyon kedves gyógytornász bátorítására olyan mozdulatokat is el tudtam végezni, melyekre még gondolni se mertem. Hasra fordultam, négykézláb álltam, stb. Ezt követően készült az alábbi videó, ahogy boldogan sétálok a kórház folyosóján.

Hazatérve óriási változás állt be állapotomban. A kapcsok nélkül sokkal szabadabban mozogtam, és a gyógytornásszal való közös munka sok félelmemtől is megszabadított. Szinte azonnal sokkal önállóbb lettem, és már a lépcsőn is mankó nélkül közlekedem, igaz lassan és kapaszkodva.

Most úgy érzem két hét betegszabadság után, hogy a jövő héten visszatérhetek munkahelyemre, ahol irodai körülmények között már teljes értékű munkát tudok végezni.

Köszönöm szépen Dr. Janositz Gábor főorvos úrnak és az EMINEO szakembereinek!”

Az izomeltolásos csípőprotézis-beültetésről itt olvashat további információkat.