Derékfájás – a kifürkészhetetlen népbetegség

Várhatunk, míg elmúlik, de az orvos azonnal tudja csillapítani a fájdalmat.

A derékfájás a tipikus „mindenkinek van egy kicsit” betegség. Vagy csak panasz? Nevezzük egyáltalán betegségnek? Vagy éljünk vele úgy, ahogy tudunk, kötelezően együtt?

A derékfájás azért olyan gyakori – szinte mindannyiunk életében előfordul, hosszabb-rövidebb ideig, különböző mértékben, de mindenképpen megnehezítve az életet – mert az érintett terület testünk középpontja. Ez már önmagában adhat okot érzékenységre.

Két kezünkön is megszámlálhatatlan fájdalomtípus

A fájdalom is többféle lehet, amikor derekunk „elromlik”: érezhetünk hirtelen, éles fájdalmat, ilyenkor általában ezt egy nem megfelelő mozdulat váltja ki. Lehet a fájdalom állandósuló is, ilyenkor összetettebb a helyzet, mert többféle baj állhat a háttérben, mint például a porckorongsérv, az ízületi kopás vagy gyulladás.

Létezik olyanfajta gerincfájás is, amely akár rendszeresen, akár semmihez sem köthető módon, de kísér minket, ebben az esetben hajlamosak vagyunk a fájdalom elmúltával el is felejteni a gondot, és nem foglalkozunk vele, egészen addig, ameddig újra be nem kopogtat a fájdalom. Ilyenkor majdnem biztos, hogy gyulladás áll a háttérben, és attól függően, hogy éppen nyugvóponton van, vagy fellángol, érezteti is magát.

És hogy mi számít állandósult vagy akut derékfájásnak, azt is minimum hetekben mérjük. A derékfájás ugyanis nem múlik el egy-két nap alatt. Még az egyszer-egyszer beköszöntő fájdalmas időszakok is több hétig húzódhatnak.

A derékfájás a fájdalom jellege szerint lehet tehát

  • szúró,
  • nyilalló,
  • égető,
  • görcsökhöz hasonló.

Ha a fájdalom hirtelen jelentkezik és erős, akkor görcs vagy baleset következtében beálló sérülés lehet az oka. Izomgörcs esetén szúró fájdalmat érzünk, mint ha késsel döfnének meg az adott ponton. Ugyanúgy egy nagyobb izomcsoport érintettsége esetén jelentkezik a hetekig tartó görcsölős fájdalom is, valamint ebben az esetben mutathat nyilalló fájdalmat is a beteg. Amikor a fájdalom égő érzéshez hasonlít, idegi alapon keresendő a probléma.

A derék problémái nemcsak az idős korosztályt érintik, egészen fiatalok is szenvednek tőle. Például a mindennapos ülőmunkát végzők, vagy akik mozgásszegényebb életmódot folytatnak, sőt, ismerjük a derékfájás bizonyos eseményekhez köthető jelentkezését is, ezek az esetek például a menstruációt megelőző napok, a szülést követő időszak, és hogy az ellentétes példa is megemlítésre kerüljön: sportolástól is lehet derékfájásunk, ha például egy mozdulatsort helytelenül végzünk, vagy nem megfelelően terheljük a gerincünket. Belső szerveink problémái is jelezhetnek derékfájással: a vesék esetén mindkét oldali fájást tapasztalhatunk, akár a végbelünk is lehet ludas, a székrekedéssel járó panaszok is okozhatnak derékfájást.

Derékfájás esetén merre induljunk?

Fentiek alapján is látszik, hogy a probléma összetett, alapos kivizsgálást igényel, hogy a sokszor egymást fedő tünetek alapján kiderüljön a derékfájás egyéni oka.

A derékfájás eredetének pontos okainak feltérképezésre az Emineo Magánkórházban komplett orvosi csapat áll rendelkezésre: gerincsebész/idegsebész szakorvos, neurológusok, manuálterapeuták, belgyógyászok, egészségpszichológusok.

Az anamnézis felvétele után neurológiai vizsgálat következik, majd – amennyiben szükséges – innen irányítják tovább a beteget képalkotó vizsgálatokra. Jó hír, hogy a fájdalmat viszont azonnal képes csillapítani a szakorvos, így azonnal megszűnik a mindennapos kín.