Porckorongsérv

A porckorongsérv, vagy köznyelvben gerincsérv (latinul: discus hernia) egy olyan gerincelváltozás, amely során a csigolyák között kitüremkednek a porckorongok.

A porckorongsérv kialakulása

Nagy, hosszan tartó fizikai megterhelés, rossz mozdulat, bemelegítés nélküli, nagy erőt igénylő edzés, de akár ülőmunka esetén, előzmény nélkül is kialakulhat.

A porckorongsérv tünetei

A páciens általában (de nem szükségszerű) fájdalmat érez a gerincoszlop valamely részén, illetve a fájdalom kisugározhat a lábakba, vagy akár a fenékbe is. A panaszok azonban a porckorongsérv előrehaladottságától és attól is függenek, mely területen kerültek nyomás alá a kitüremkedés miatt az idegek. Ennek megfelelően dönt szakorvosunk a kezelésről is.

A porckorongsérv kezelése

Kezdeti stádiumban még hatásosak és eredményesek lehetnek a konzervatív gyógymódok, mint például gyulladáscsökkentő gyógyszerek, injekciók használata, infúziós terápia, fizikoterápia, pihentetés, egyénre szabott gyógytorna. Javasolt lehet a McKenzie-terápia, illetve a manuálterápia is. Súlyosabb esetben azonban már csak műtét segíthet.

Ágyéki porckorongsérv-műtétekről ide kattintva tájékozódhat>>>
Nyaki porckorongsérv-műtékről itt olvashat>>>