Térdízületi kopás műtéti program

A porckopás bármelyik ízületünkben előfordulhat, de leggyakrabban a térdben, csípőben, kezekben, lábfejben, a váll ízületeiben észlelhető, hiszen ezeket éri a leggyakoribb és legnagyobb terhelés. Amennyiben a fent leírt „Porcfelszín megőrzési program” már nem jöhet számításba, az alábbi műtéti program lehetőségeiből választhat az orvos a pácienssel egyetértésben. Műtéti programunk meghatározásában az ízületi kopás mértékét, a beteg korát, a beteg általános aktivitását, illetve sportterhelési igényét vettük figyelembe.

Térdtáji tengelykorrekciós műtétek

Terheléses, teljes alsó végtagi röntgenfelvétellel igazolt tengelydeformitást az Emineo Magánkórházban egyéjszakás bent tartózkodással tudjuk gyógyítani minimál invazív módszerrel. Azaz kis feltárásból nyitó vagy záró ékkel korrekciót végzünk, melyet lemezzel rögzítünk. A beavatkozás időtartama 1-1,5 óra. Hat hét mankózást követően a csontos átépülés bekövetkezik.

Miért előnyös ez a betegnek? A láb deformitását megszüntetve (pl. X- vagy O-láb) az ízületek egyenletes terhelése visszaállítható- megszüntetve ezzel egyes területek kiemelt terhelését és gyors elkopásának lehetőségét.

Egyedi sablonnal történő térdprotézis-beültetés

Ha már csak a térdprotézis jelenthet megoldást a beteg számára, a legfontosabb kérdés, hogy a panaszok megjelenése után mennyi idővel, milyen műtéti eljárással, illetve milyen minőségű protézissel történik az orvosi beavatkozás. Az Emineo Magánkórházban a térdkopásos betegeknek ízületi térdprotézis műtétet ajánlunk fel egyedi sablon alkalmazásával (Trumach).

A különbséget talán úgy lehet a legjobban érzékeltetni, hogy ha a hagyományos protézisek a konfekcióruházatot jelentenék, akkor az egyedi sablonnal történő protézis a szabó a mi méretünkre és testi adottságunkra készített ruhájához hasonlítható. Közép -kelet-Európában egyedülálló Centrumként a világ jelenleg legmodernebb és legkésőbb kilazuló protézisét (Johnson&Johnson Attune) alkalmazzuk műtéteinknél.

Intézményünkben pácienseink a térdprotézisműtét előtt egy teljes alsó végtag CT vizsgálaton vesznek részt. Ennek segítségével a világvezető protézisgyártó cég egy egyedi sablont készít el az USA-ban, amelyet a beteg térdízületi csontjaira helyezve a legkevesebb csontvesztességgel, a legpontosabb síkok meghatározásával történik a protézis csontos felszínének kialakítása. A műtét 1-2 órát vesz igénybe. Részletekért kattintson ide!

Miért előnyös ez a betegnek? Mert ezzel, a ma legmodernebbnek tartott technikával rövidebb ideig tart a térdprotézisműtét, kisebb a csontveszteség, alacsonyabb a szövődmény kialakulásának veszélye és gyorsabb a rehabilitáció. A térdprotézisműtét után néhány órával a beteg saját lábán ki tud menni a mellékhelyiségbe. Mivel nincs ízületi becsövezés sem, éppen ezért nincs nagy vérveszteség, és a fájdalom is kisebb. A páciens 2-3 nap után hazamehet magánkórházunkból és folytathatja a rehabilitációt, de már saját otthonában.

Az Emineo Magánkórházban tapasztalt és képzett specialisták állnak rendelkezésre térdsebészeti szakrendelésünkön, ráadásul online foglalási rendszerünkön biztosított az azonnali bejelentkezés!

Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.