epekövesség gyermekkorban

Epekövesség gyermekkorban

Az epekövesség, azaz kövek kialakulása az epehólyagban gyermekkorban, serdülőkorban, de akár csecsemőkorban is előfordulhat. Ezek a kövek epehólyag-gyulladást, sárgaságot, hasnyálmirigy-gyulladást, esetenként hosszú távon daganatos elfajulást okozhatnak.

Az epekövesség tünetei

Gyermekeknél a legjellemzőbb tünet a jobb felhasi fájdalom. Kisebb gyermekek esetében „megfoghatatlan” hasi panaszok hátterében állhat epekövesség is.

Zsíros ételek fogyasztását követően jellemző a tompa vagy heves, görcsös fájdalom a felhasban. Ennek oka, hogy a kő átmenetileg elzárja az epehólyag kivezető járatát, a hólyag izmai megfeszülnek, de az kiürülni nem tud. Görcsoldóra, fájdalomcsillapítóra a fájdalom enyhülhet, megszűnhet. Puffadás, hányás, laza széklet is előfordulhat.

Sárgaság: ha a hólyag kövei nem az epehólyag kivezető nyílásánál, hanem a közös epevezető-patkóbél átmenet izomgyűrűjében tapadnak meg, nemcsak a hólyagból való ürülést, hanem a májból a patkóbélbe való epeürülést is megakadályozzák. Mivel az epefesték a májból nem tud kiürülni, a szervezetben felszaporodik: a szemfehérjén, majd a bőrön látható sárgaságot okoz, a vizeletet barnára színezi, a székletből viszont hiányozva azt világossá teszi. További szövődményként hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat.

Az epekövesség kialakulásának okai

Az epekő képződését anatómiai eltérések, gyulladásos folyamatok kezelése során alkalmazott gyógyszerek, helytelen táplálkozás és életmód, májbetegségek, pajzsmirigy-eltérések, elhízás, a magas koleszterinszint, hormonális változások, cukorbetegség is elősegítik. Örökletes tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában, gyakran előfordul családi halmozódás. Csecsemők esetében a születéskor zajló fertőzések, antibiotikus kezelések mindig megtalálhatók a kórelőzményben, de genetikai eltérésekre és anyagcsere- betegségre is gondolni kell.

Az epekövesség diagnózisa

Ultrahangvizsgálattal biztonsággal megállapítható az epekövesség, ezért epepanaszok esetén ez az elsődleges vizsgálati módszer. Gyakran előfordul, hogy a panaszt nem okozó epekövek jelenléte egy ultrahangvizsgálat során derül ki. Gyermekkorban, főleg kisgyermekkorban indokolt gyermek gasztroenterológiai gondozásba vétel is. Ugyanis számtalan esetben az epekövesség egyéb betegség tünete, így a kiváltó ok felderítése és annak kezelése a műtétet feleslegessé teheti.

Az epekövesség kezelése

A panaszt nem okozó, „néma” epekövek utánkövetése indokolt. Amennyiben a kő panaszokat okoz, a műtét – laparoscopos cholecystectomia (laparoszkópos epehólyag-eltávolítás) a megoldás, hiszen a kőképződés szinte kizárólag itt történik, az eltávolítást követően a kövek nem tudnak újratermelődni. Az epeműtétet az esetek túlnyomó többségében a has felvágása nélkül végezzük, és csak néhány nap kórházi bentfekvést igényel. A műtétről részletesen itt olvashat.

Megelőzhető az epekövesség?

Bár az epekő megjelenése teljes biztonsággal nem előzhető meg, sokat tehetünk az epebetegségek és a kockázatot növelő elhízás ellen: egészséges táplálkozással (zsírszegény étkezéssel), helyes életmóddal, rendszeres mozgással.

Dr. Fadgyas Balázs

Gyermeksebész