Száraz köhögés

A száraz köhögés egy olyan tünet, amikor a köhögés során nincs köpet vagy csak nagyon kevés nyák képződik.

A száraz köhögés okai és kezelése

A köhögés oka lehet allergia, por vagy füst belégzése, valamint bizonyos betegségek, például a COPD, a tüdőgyulladás vagy a tüdőrák. A köhögés idővel fáradtságot és fejfájást okozhat, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A száraz köhögés kezelése a fő oka függvényében változhat. A tüneteket mindenképpen orvosnak kell megvizsgálnia, a diagnosztikai vizsgálatokat elemeznie. Ha allergiából ered, antihisztaminokat vagy légzési szteroidokat lehet használni. Ha bakteriális vagy vírusos eredetű, akkor antibiotikumokat vagy antivirális szereket írhatnak elő. Ha a köhögés a füst vagy a por belégzése miatt alakul ki, akkor fontos a forrás elkerülése.

Mit tegyünk a gyógyuláshoz?

Az otthoni kezelési lehetőségek közé tartozik a nedves levegő lélegzése, például párologtatás vagy forró zuhany, a folyadék fogyasztása, a hideg vagy meleg levegő belélegzése, és a köhögést csillapító gyógynövények, mint a menta vagy a citromfű. Az éjszakai köhögés enyhítésére ágyneműt vagy párnát lehet emelni, hogy a tüdőből ne legyen annyi nyák.

Végül, ha a köhögés hosszan tartó vagy súlyos, vagy ha egyéb tünetek jelentkeznek, mint például láz vagy nehézlégzés, ajánlatos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben történő kezelés a köhögés kellemetlen tüneteinek enyhítését és a hátterében álló ok kezelését is segítheti.