Pikkelysömör – élethosszig velünk marad

A pikkelysömör egy bőrt érintő elváltozás, vélhetően az immunrendszerünk generálja, mintegy válaszképpen egy számára nem tetsző anyaggal való érintkezés, vagy sérülés esetén. Az egyén, aki ilyen, vagy ennél összetettebb esetben pikkelysömörrel reagál, már a génjeiben hordozta a pikkelysömörre való hajlamot, vagyis a betegség multifaktorális: genetikai hajlam és kiváltó tényező együttes fennállása szükséges megjelenéséhez.

A génjeiben pikkelysömörre való hajlamot hordozó egyén esetében elég egy rovarcsípés, vagy egy műtéti heg, akár egy kisebb égési sérülés, és máris berobbanhat a folyamat. Nem a pikkelysömör maga örökletes tehát, csupán az arra való hajlam, amely alapesetben nyugalmi állapotban tartja a betegséget, egészen addig, míg be nem lép a képbe egy közvetlen kiváltó ok.

A pikkelysömör megjelenése – a bőr hibás működése  

A bőrsejtek normális esetben 3-4 hetente termelődnek és cserélődnek, de pikkelysömörben ez a folyamat csak körülbelül 3-7 napig tart. A bőr legmélyebb rétegében termelődő hámsejtek normális esetben a bőrfelszín felé csak szépen, lassan jutnak el, ezen idő alatt sejtmagjuk felszívódik, és végül ők maguk a bőrfelszínen lehámlanak. A bőrsejtek túlzottan gyors felhalmozódása, a pikkelysömörre jellemző folyamat extrém gyorsasága – melynek során a hámsejtek még sejtmagjukkal együtt, kezdetleges állapotban tömörülnek a bőrfelszínre, ahelyett, hogy kellő rendelkezésükre álló idő esetén sejtmagjukat eldobva rendeződjenek – okozza a pikkelysömörhöz kapcsolódó foltokat.

Honnan ismerjük fel a pikkelysömört?

Sajnos elég nyilvánvaló jelei vannak, úgy is mint: vöröses, rózsaszínes foltok jelennek meg a bőrön, jellemzően pikkelyszerű, fehéres, ezüstös résszel, a bőr általánosságban száraz, viszket, az érintett terület nagyon jellegzetesen felismerhető. Ritkán egész test szerte, általában inkább a hajlatokban, fejbőrön jelentkezik különhatárolható foltokban. A bőrfelület gyakran érdes, az sem ritka, hogy a foltok kirepednek és véreznek. Sajnos a bőrtüneteken túl ízületi góc is kialakulhat, fájdalom, duzzadás jelentkezhet, még a körmök is megvastagodnak, felületük rücskössé válik.

A pikkelysömör típusai

Leggyakrabban az úgynevezett plakkos pikkelysömör jelentkezik, ilyenkor a tünetek a fent felsoroltak szerint alakulnak. Ez a fajtája a betegségnek évekig kíséri szenvedő alanyát.  Pustuláris pikkelysömörnek nevezzük a tenyéren és a talpon megjelenő fajtát, ezt fehéres dudorok, göbök jellemzik. Szerencsés esetben csak a végtagokon, de sajnos még testszerte is előfordulhat. Gyakran kíséri láz, hidegrázás. Az inverz pikkelysömör jellemzősen nem hámlik, a test eldugottabb területein jelenik meg (mell alatt, nemi szervek bőrredőiben), gyakran gombás folyamat is kíséri.

Az eritrodermiás pikkelysömör nagy felületen, égő, viszkető foltokkal jelentkezik, ebben az esetben is elmozdulhat a testhőmérséklet, gyors hámlás jellemzi. A guttált pikkelysömör inkább a gyermekkorra jellemző és gyakorta egy-egy felső légúti fertőzés, vagy bőrsérülés, stressz hatására jelentkezik. Általában pár hét alatt gyógyul. A körömsömör során a köröm gyakran leválik a körömágyról, viszket, ég, hólyagosodik, lyukak jelennek meg felszínén, színe elváltozik, kéz a kézben jár a körömgombával. Kezelése nehézkes folyamat, a gyógyszert nehéz bejuttatni a köröm ellenálló rétegeibe.

Psoriasisos arthritis (ízületi gyulladás) abban az esetben jelentkezik, amikor a beteg egyszerre szenved a pikkelysömörtől és az ízületi gyulladástól. Az ízületi gyulladás tünetei – merev ízületek, duzzanat az ujjakon, lábujjakon, kézfejen, lábfejen – önmagukban is megterhelőek.  Jellemző, hogy az ízületi érintettség a pikkelysömör lefolyása után jelentkezik, mely eltérést akár években is mérhetjük.

Diagnózis, gyógyítás

A szakorvos elsőként anamnézist készít, amelyben arra törekszik, hogy az esetleges közvetlen kiváltó okokat megtalálja. Természetesen fontos a páciens szokásaira, családi érintettségére vonatkozó feltérképező beszélgetés is. Ezután a fizikai vizsgálat útján könnyen és pontosan azonosítható a betegség, sajnálatosan igencsak szembetűnő mivolta miatt.  Estenként szövettani vizsgálatra is sor kerülhet.

Kezelés

A pikkelysömör élethosszig velünk marad, de kezelni, karbantartani mindenképpen szükséges. A tünetek visszaszorítása, tünetmentes állapot elérhető gondos orvosi kezelés mellett. Célzott kezelése krémekkel lehetséges. A kortikoszteroidok a D3-vitaminnal kiegészülve hatásosnak bizonyulnak, azonban a szteroidok mellékhatásaival is számolni kell. A kortikoszteroidok megállítják a káros irányban elburjánzott hámsejteket, így az érintett bőrfelület hamar gyógyul, viszont általában a kezelést követően nem sokkal ki is újul a betegség. A calcipotriol nem okoz annyi mellékhatást, az immunrendszer felülkalibrálására hivatott készítmény. A krémek mellett a fényterápia is remek kezelési módszer. Gyógyszeres kezelés esetén a methotrexat a leggyakrabban használt szer, ennek azonban a szervezetre már több káros hatását is ismerjük, rontja a vérképet, megterheli a májat.

Hatékony módszer a terápiában, ha váltogatjuk a kezelésfajtákat. Érdemes a pikkelysömör esetleges lelki okait is gyógyítani, a betegség összetettsége miatt gyakran stressz, lelki problémák is erősíthetik a tüneteket.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Bőrgyógyász

Dr. Polman Erzsébet

Bőrgyógyász szakorvos

Szombat17:00-20:00
Bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat39.000 Ft-tól
Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat28.000 Ft-tól
Bőrgyógyászati sürgősségi vizsgálat42.000 Ft-tól
Fibroma-eltávolítás Cauterrel15.000 Ft-tól
Punch Biopszia+szövettan35.000 Ft-tól
Excochleatio Volkmann-kanállal15.000 Ft-tól
Melanomaszűrés40.000 Ft-tól
Krioterápia kisebb elváltozásnál15.000 Ft-tól
Krioterápia nagyobb elváltozásnál25.000 Ft-tól
blank

Dr. Szöllősi Szilvia

Bőrgyógyász szakorvos

Kedd15:30-18:30
Bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat31.200 Ft
Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat 28.000 Ft
Bőrgyógyászati sürgősségi vizsgálat42.000 Ft
Melanómaszűrés40.000 Ft
Punch biopszia szövettannal35.000 Ft