kullancscsípés

Kullancscsípés után: figyeljük a csípés helyét!

Itt a tavasz, az idő felmelegedésével megjelennek az apró, vérszívó ízeltlábúak, a kullancsok az erdőkben, bozótosokban, parkokban, vagy akár a kertekben is. Az emberre az aljnövényzetről, bokrokról kapaszkodnak rá.

Miért veszélyes a kullancscsípés?

A kullancs hazánkban leggyakrabban két betegséget terjeszt: a vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt. A vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére létezik védőoltás, a Lyme-kórra nem. Kullancscsípés esetén fontos, hogy a csípést követően hetekig figyeljük a bőrt, ahonnan a kullancsot eltávolítottuk, hogy időben észrevegyük a Lyme-kórra jellemző, jellegzetes tüneteket.

Teendők kullancscsípés esetén

A bőrbe fúródott kullancsot tilos bármivel bekenni, így ne használjunk se olajat, se zsírt, se fertőtlenítőt, mert ennek hatására az élősködő még fokozottabban ürítheti fertőzött váladékát a bőrünkbe.

A kullancsot távolítsuk el a bőrből, erre gyógyszertárakban kapható speciális kullancseltávolító csipesz, de akár szemöldökcsipesszel is eltávolítható a vérszívó.

Ne ijedjünk meg, ha beszakad a kullancs feje, ez fertőzést már nem okoz, és egy idő után kilökődik a bőrből.

Kullancscsípés után gyakran előfordul, hogy viszket a csípés helye, és enyhe bőrpír is megjelenhet. Amennyiben viszont néhány héten belül körkörös, kokárdaszerű foltok jelennek meg, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ez Lyme-kórra utaló tünet. Az időben felfedezett Lyme-kór gyógyítható! Szintén forduljunk orvoshoz, ha láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, vagy idegrendszeri tünetek jelentkeznek.

Előzzük meg a kullancscsípést!

Ha kirándulunk, a természetben tartózkodunk, viseljünk hosszú szárú nadrágot, melynek szárát jó, ha a zokniba tűrjük. Nehezebben „talál ránk” a kullancs, ha folyamatos mozgásban vagyunk, így nem javasolt hosszabb ideig egy helyen tartózkodni. Használhatunk rovarriasztó permeteket, melyeket testre vagy ruházatra lehet fújni, ám jó, ha tudjuk, hogy ezek nem jelentenek 100 százalékos védelmet a kullancsok ellen.

Bármilyen, addig még nem tapasztalt bőrtünet jelentkezik, forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz. Az Emineo Magánkórházban Dr. Polman Erzsébet szombat délutánonként várja pácienseit biztonságos körülmények között.