csúszós utak

Mire figyeljünk a csúszós utakon?

Jeges, havas járdák és utak, rossz látási viszonyok. Télen még inkább oda kell figyelni, hova lépünk, amikor kimegyünk az utcára. Az időjárási viszontagságok miatt sajnos nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, a tapasztalatok pedig azt mutatják, ilyenkor megnő a végtagokkal kapcsolatos sérülések száma.

  • Egy rosszul megválasztott cipő, egy meggondolatlan mozdulat bárkit veszélybe sodorhat, amikor kilép a csúszós utcára. Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze szerint az a legjobb, ha olyan cipőt veszünk fel, amely minél nagyobb felületen érintkezik a földdel és lehetőleg gumitalpú. Hölgyeknek ebben az időszakban egyáltalán nem javasolt a magas sarkú viselete, de ha a helyzet mégis úgy kívánja, vigyenek magukkal váltócipőt.
  • Azok az idős emberek, akiknek a szakemberek segédeszközt javasoltak a közlekedéshez, használják a botot, hiszen ezzel még stabilabb lesz a járásuk. A legtöbb baleset az idősebb korosztállyal történik, hiszen elsősorban nekik vannak esetlegesen mozgás-koordinációs problémáik, és gyakran szenvedhetnek ízületi kopásoktól, illetve lassabban reagálhatnak egy váratlan helyzetre. Ezért javasolt, ha tehetik, ilyenkor ne hagyják el otthonukat, és ne szégyelljenek segítséget kérni a szomszédtól, családtagoktól.

  • A kismamák ne engedjék el gyermekük kezét, vagy a babakocsit egy pillanatra sem, a közlekedési eszközökön pedig mindenki legyen figyelmes a le- és felszálláskor.

  • Sokan szeretnek télen is kerékpárral közlekedni, ebben az időszakban azonban kerüljék ezt a közkedvelt járművet.

  • A gyalogosok pedig legyenek tekintettel az autósokra is, hiszen a csúszós úton a gépjárműnek is nagyobb távolság és hosszabb idő kell a megálláshoz.

Ha mégis megtörténik a baj, a késlekedés, a várakozás nem előnyös a gyógyulás szempontjából. A baleseti ügyeletünkön a hét minden napján – hétvégén is – reggel 8 és este 8 között várjuk az ellátásra szorulókat. További információ megtalálható a baleseti ügyelet oldalon.