Mindennapok a gyermeksebészeten

Dr. Fadgyas Balázs gyermeksebész-gyermektraumatológusunk blogbejegyzése.

Nemrég a rendelésre egy nagyon cuki, mosolygós lány csecsemő érkezett, aki első pillantásra levett a lábamról! Munka azonban munka, és mint gyermeksebész, a célzott betegvizsgálat az alap. Minden esetben alaposan megvizsgáljuk a csecsemőket, beleértve a koponyát, tarkót, mellkast, hasat és végtagokat is. Ez az apró hölgy összetapadt szeméremajkai miatt érkezett. Hasonló problémával szembesülhetnek a fiúk sejtes fitymaletapadásánál (erről is fogok mesélni).

Ebben az esetben az összetapadás olyan súlyos volt, hogy alig maradt nyílás a vizelet ürítéséhez, és az eltérés okozhatta a vizelet pangását is. Szerencsére ez egy teljesen jóindulatú anatómiai eltérés, amit azonnal kezelni tudtunk. Hiszek a fájdalommentes ellátásban, ezért először helyi érzéstelenítő krémet alkalmaztunk az érintett területre, majd várakoztunk a fél órás hatástartamra. Ezután óvatosan szétválasztottuk az összetapadt ajkakat és lefertőtlenítettük a területet.

Fontos, hogy ilyenkor otthon sok folyadékot fogyasszanak a lányok, valamint helyi fertőtlenítést alkalmazzanak (pl. Octenisept spray) és fájdalom megelőzést végezzenek Lidocain krémmel is.

Bár a kisasszony elvesztette lelkesedését a folyamat során, megnyugodva távozhatott haza. Azonban még egy biztonsági kontroll vár ránk, amit én nagyon várok, hiszen mindig óriási öröm számomra a csecsemők társasága…

Az Emineo Magánkórház csapata mindig nagy gonddal és szeretettel látja el a legkisebb pácienseinket, hiszen a gyermeksebészet mindennapjai örömmel és felelősséggel teli tevékenység számunkra.

Dr. Fadgyas Balázs
gyermeksebész, gyermektraumatológus