gyermekkori sérvek

Gyermekkori sérvek

Cikkünkben a gyermekkorban jelentkező leggyakoribb sérvtípusokat és kezelési lehetőségeit magyarázza el Dr. Fadgyas Balázs, az Emineo Magánkórház gyermeksebésze.

Köldöksérv

Az egyik legismertebb sérvtípus a köldöksérv, mely már születés után vagy csecsemőkorban is észlelhető. Ezeket veleszületett köldöksérveknek nevezzük, és akár igen nagy méretűek is lehetnek. Korábban ragtapaszos rögzítést használtak a gyógyításban, de mára már bebizonyosodott, hogy indokolatlan. Az esetek kb. 80 százalékában a köldöksérvvel semmi teendő nincs, magától, spontán záródik. Erre kb. négyéves korig érdemes várni.

Amennyiben nem történik meg a spontán záródás négyéves korig, és a köldöksérv mérete eléri a kisujjbegynyi méretet, operációra kerülhet sor. A műtét során a köldökben ejtett pici metszésen keresztül „befoltozzuk” a nyílást. A köldöksérv – néhány extrém eset kivételével – nem hajlamos a kizáródásra.

A műtét után egyhetes otthoni pihenést követően kontrollvizsgálaton ellenőrizzük a gyermek állapotát, majd 2-4 hét sportmentességre és csökkentett fizikai aktivitásra van szükség. Ezt követően a gyermek korlátozás nélkül visszatérhet megszokott tevékenységeihez.

Hasfali sérvek

A hasfali sérvek a köldök és a szegycsont között fordulnak elő. A hasfali sérv valójában nem „igazi” sérv.  A hasizom kétoldali fejlődése során középen bőnyében ér össze, ám előfordulhat, hogy egy-egy pontban „lyukas” marad ez a bőnye. Néha ez csak színes gombostűfejnyi nyílást jelent, de a bőnye alatt a hashártya feletti zsír, néha maga a hashártya bélkaccsal előeshet. Ez borsszemnyi, de akár gyermekökölnyi nagyságú is lehet.

A hasfali sérveket néhány éves korban javasolt operálni. A műtét egynapos ellátás keretében elvégezhető, altatásban történik. A beavatkozás során harántmetszést ejtünk a sérv helyén, majd a sérvkaput megfelelő méretűvé tágítva ezen keresztül visszatesszük a helyére a kizáródott zsírt. Az operáció végén felszívódó varratokkal zárjuk be a metszést, hogy a gyermekeknek kellemetlen varratszedést elkerüljük.

A műtét utókezelésének lépései megegyeznek a köldöksérvnél leírtakkal.

Lágyéksérv

Gyermekkorban bármelyik életkorban előfordulhat a lágyéksérv. Kamaszkor előtt általában veleszületett lágyéksérvekről van szó, melyek különböző életkorban „mutatják meg” magukat. Van, hogy már a születéskor megállapítható a lágyéksérv, de előfordul, hogy csak kisiskoláskorban fedezhető fel.

Kizáródás esetén van szükség azonnali műtétre. A kizáródást könnyen felismerhető tünetek mutatják: a sérv kemény, nem lehet visszatenni, komoly fájdalom, bőrpír jelentkezhet, a gyermek sír, nyűgös, akár hányás is előfordulhat. A gyermeksebészeti ügyeletet sürgősen fel kell keresni ilyen panaszok megjelenésekor.

Egyéb esetekben egyéves kor fölött, a Gyermekaneszteziológiai Társaság és a Gyermeksebészeti Szakmai Kollégium ajánlásának megfelelően tervezett műtétet végzünk.

Lágyéksérv esetén ma még a legtöbb helyen nyílt műtétet végeznek. Az Emineo Magánkórházban az esetek túlnyomó többségében laparoszkópos (hasi tükrözéses) módszerre is van lehetőség, mely során a köldökön át bevezetett kis kamerán keresztül követi a gyermeksebész, hogy mit csinál: a bőrön beszúrt tűvel (perkután módszer) viszi be a fonalat és zárja be a lágyéksérv kapuját.

A laparoszkópos műtét legnagyobb előnyei, hogy kevésbé megterhelő, mivel a köldökön mindössze 4-5, a bőrön pedig kb. 1 mm-es sebet ejtünk csak, valamint a köldökön keresztül bejuttatott kamerán keresztül meg tudjuk állapítani, hogy mindkét oldalon van-e lágyéksérv, mert előfordul, hogy csak az egyik oldalon volt ismert a gyermeknél. Ebben az esetben a műtét alatt mindkét sérvet ellátjuk.

Dr. Fadgyas Balázs

Gyermeksebész