Benőtt köröm

A benőtt köröm fájdalommal, gyulladással járó betegség, amely leggyakrabban a nagylábujjon (öregujj) jelentkezik. Megelőzése jóval egyszerűbb, mint kezelni a kialakult betegséget, ezért érdemes a helyes lábápolási technikákat elsajátítani, és körültekintően megválasztani a lábbelit, hiszen a betegség kialakulásának legfőbb oka a nem megfelelő lábhigiénia és a túl szoros cipők viselése.

A benőtt köröm előfordulása

A benőtt köröm szinte bármely életkorban kialakulhat. A gyermeksebészeti szakrendeléseket leggyakrabban kamasz páciensek keresik fel ezzel a problémával. Ennek oka, hogy ebben az életkorban jellemző a nem kellően gondos lábhigiénia, a kamaszok sokkal lazábban veszik a higiénés szabályokat (rendszeres zoknicsere, váltócipő, túl szoros cipő, lábápolás, stb.) Előfordul, hogy elhanyagolt állapotban érkeznek a gyermeksebészhez a kamaszok, hiszen gyakran igyekeznek még szüleik elől is rejtegetni a problémát, amíg már elkerülhetetlen lesz az orvosi vizsgálat.

A benőtt köröm kialakulása

A benőtt köröm kialakulásának legfontosabb rizikótényezője a nem megfelelő lábhigiénia, illetve a helytelen körömvágás miatt is kialakulhat a benőtt köröm.

A folyamat úgy zajlik, hogy bereped a köröm széle – leggyakrabban az öregujj külső felszínén –,  emiatt egy kis „tüske” alakul ki a körömben, ez a tüske pedig ahogy nő előre, torlasztja maga előtt a lágyrészeket, és gyulladás alakul ki. Ez egy ördögi kör, mivel a növekedő körömtüske okozta gyulladás miatt megnő, ödémássá, gyulladttá válik a lágyrész, ezért még inkább bele fog nőni a körömbe, ami még nagyobb gyulladást okoz.

A benőtt köröm sokszor gennyezéssel, bűzös váladékozással és igen komoly fájdalommal jár. Gyakran úgy veszik észre a szülők, hogy például, hogy az eddig focizni szerető gyermek hirtelen nem akar már focizni, és kiderül, hogy emögött a benőtt köröm okozta fájdalom áll.

Hogyan kezeljük a benőtt körmöt?

Az első vizsgálatnál általában helyi kezelést javaslunk, amely fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő helyi kezelésből, kötözésből áll. Erre megtanítjuk a kamasz beteget és a szülőt is.

Amennyiben a gyulladás egy kicsit lejjebb húzódik, eldönthető, hogy van-e szükség sebészeti beavatkozásra, vagy a gondos helyi kezelés, higiénia, körömápolás, esetleg gyógypedikűrös igénybevétele elegendő a gyógyuláshoz.

Ha műtét válik szükségessé, az Emineo Magánkórházban ambulánsan, a rendelőben el tudjuk végezni ezt a beavatkozást egy úgynevezett vezetéses érzéstelenítésben.

Hogyan zajlik a benőtt köröm sebészeti gyógyítása?

Az öregujjon három ponton fecskendezünk be érzéstelenítőt, amelytől az öregujj elzsibbad, így a problémás körömszélt ki tudjuk metszeni fájdalom nélkül. Ezzel a benőtt köröm problémáját megoldottuk. Amennyiben valamilyen oknál fogva altatásos beavatkozásra van szükség, például pszichiátriai betegséggel küzd a gyermek, autista vagy Asperger-szindrómás, ADHD-s, és a beavatkozás az életkora ellenére mégsem történhet meg helyi érzéstelenítésben, akkor szóba jöhet az altatásos műtét, melyre az Emineo Magánkórházban egyéves kor fölött van lehetőség.

Kiújul-e a benőtt köröm?

A benőtt köröm kiújulási esélye sajnos nagy, akár a 30 százalékot is elérheti, tehát különösen fontos, hogy a sikeres beavatkozás után is foglalkozzunk ezzel a problémával. Ez a helyes körömápolást, körömvágást, helyi kezelést jelenti.