A relaxáció fájdalomcsökkentő hatása

A relaxáció csökkenti a fájdalmat a fogorvosnál, bármilyen fájdalommal járó vizsgálat vagy beavatkozás során, és a műtét utáni felépülésben. Na, de hogyan? Lássuk, mit mondanak a kutatások:

  1. Megváltoztatja a fájdalom élményét

A fájdalom élményét a testérzetek és a stressz együtt hozza létre, relaxáció közben azonban nem élünk át stresszt. Például egy vérvételt stressz nélkül érzékelhetünk erős nyomásnak.

  1. A stressz hatására kialakult betegségeket különösen enyhíti

Ilyen például az irritábilis bél szindróma, a migrénes fejfájás és a lumboszakrális fájdalom.

  1. Ellazítja az izmokat

A derék- és nyakfájás kb. 70-80%-a lelki eredetű, a stressz okozta izomfeszülésből adódik. Más mozgásszervi betegségek esetén is hasznos a relaxáció, csökkenti, vagy meg is szünteti a fájdalmat. Gondoljunk bele, ha lazák az izmaink, akkor nem feszülnek, kopnak ezek a szervek.

+1.  Javulnak a kapcsolataink:

Akitől relaxálni tanulunk, annak a szeretete, elfogadása is hat ránk. Ez jó hatással van a kapcsolatainkra, és hát ki gondolta volna – a szeretetteli kapcsolatok is a fájdalom ellenszerei. Egy kutatásban enyhe áramütést kaptak a vizsgált személyek, miközben a párjuk fogta a kezüket. Alacsonyabb fájdalomról számoltak be azok, akik boldog párkapcsolatban éltek.

Szőke Piroska vagyok, pszichológus és autogén tréning relaxációs gyakorlatvezető. Szeretettel várom, ha relaxációt szeretne tanulni, vagy segítő beszélgetésre van szüksége.

Felhasznált irodalom: