Uszodaszemölcs

Vírus okozza a gyakori, de kiválóan gyógyítható megbetegedést

Ez a fajta szemölcs, nevével ellentétben, nem kizárólag az uszodákban terjed. Lényeges azonban, hogy uszodai közegben – amikor bőrünk felázik és kaphatóbb a felületi fertőzésekre – vagy bőr-bőr kontaktus esetén, törülközőkön, egyéb használati tárgyakon keresztül, sokak által látogatott nyilvános helyeken (szaunák, tornatermek, strandok), valamint szexuális úton könnyebben férkőzik bőrünk érzékeny felszínéhez a Molluscipoxvirus (MCV), amely a megbetegedést okozza.

A fertőzés különösen jellemző az eleve gondokkal küszködő bőrfelszín esetén, vagy eleve legyengült immunrendszeri állapotban, hiszen bőrünk ilyen esetekben még inkább ki van téve bármilyen vírustámadásnak. Például gyermekek esetében az atópiás dermatitisztől szenvedő kicsiknél vagy betegség okán átmenetileg alulműködő immunrendszernél gyakoribb az ilyen fertőzés.

Bőrünk eleve maga is egy védelmi rendszer, a hámrétegben komolyan összehangolt, intelligens védelmi funkciók működnek, amelyek a szervezet korokozók elleni védelméért felelősek. A Molluscipoxivírusnak tehát nincs könnyű dolga, viszont, ha mégis bejut a felszín alá – a bőr felületi sérüléseinek esetén erre még nagyobb az esélye – akkor nyert ügye van.

Honnan lehet felismerni az uszodaszemölcsöt?

Jellemzően lappang, általában csak hetekkel, akár hónapokkal a tényleges megfertőződés után jelentkezik a bőr felszínén egy körülbelül 3-5 milliméteres bőrszínű, vagy enyhén vöröses papula (kinövés), melynek közepe behúzódik. Fontos, hogy vakarni nem szabad, mert felszíne könnyen leválik, a szemölcs sebesedése pedig további elfertőződést okozhat.

Gyermekeknél a jól látható bőrfelületeken vehetjük észre: az arcon, a végtagokon, nyaki tájékon jelentkezik, felnőttek esetében inkább jellemző az intim területeken való megjelenése.

Hova forduljunk uszodaszemölcs esetén?

A tünetek észlelése után érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki célzott kezeléssel – ecsetelés, égetés, fagyasztás, Volkmann-kanalas kimetszés – meggyorsíthatja a szemölcsök visszaszorítását. Bár ez a fajta szemölcs magától is elmúlik, azonban hordozója a tünetek fennállása alatt mindvégig átadhatja a fertőzést. Fontos tudnunk, hogy kezelés nélkül hosszú gyógyulási folyamat elé nézünk, általában az uszodaszemölcs magától történő végleges gyógyulási ideje 6-12 hónap.

Kezeléssel ez a folyamat gyorsítható. A kezelés azért előnyös, mert a szemölcs azonnal eltávolítható fagyasztásos eljárással, lézeres úton, vagy égetéssel – elektrokauter nevű bőrgyógyászati eszköz segítségével –, illetve a bőr felületéből való kimetszéssel. Ezek a beavatkozások minimális kellemetlenséggel járnak, a szemölcs gyorsabban tűnik el, és lényegesen kevesebb eséllyel fertőz meg másokat a páciens, amennyiben gyors orvosi segítséget kap.

Megelőzés

Az alapos kézmosás, nyilvános helyeken az alapvető higiénés szabályok betartása, közös törölközőhasználat kerülése mind-mind gátolják a vírus terjedését. Atópiás dermatitisz esetén a bőr károsodott védelmi rendszerére tekintettel különösen óvjuk gyermekeinket ezeknek a szabályoknak tudatosításával.