Síbalesetek, sérülések a sípályán

Tündöklő havas táj, csillogó hó, forralt boros, sült gesztenye illatú hütte, és a pályák – minden síelő álma. Előfordul azonban, hogy az álom rémálommá változik, elég egy rossz mozdulat, vagy egy nem jól kiszámított ív, és máris kész a baj. Vegyük végig a legjellemzőbb, síbalesetek következtében előforduló sérüléstípusokat.

Térdsérülések

Leggyakrabban a térd sérül a sípályán, hiszen a térdünk kapja a legnagyobb terhelést. Általában térdünk két keresztszalagja sérül, illetve az ízületek, porcok tájékán szenvedjük el a sérüléseket. A keresztszalagok húzódhatnak, szakadhatnak ilyen esetben. Pályán történt szalagszakadás következtében a síelők erős fájdalmat, valamint zúzódást és duzzanatot tapasztalnak.

Ha síelés közben alakul ki ez a sérülés, mindenképpen keressünk egy biztonságos helyet és pihenjünk. Emellett jegeljük a sérülést, és tartsuk magasan. Ugyanakkor az is fontos, hogy a megfelelő kezelés érdekében mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

Fejsérülések

Még a tapasztalt síelők esetében is előfordul, hogy nehéz egyszerre megfelelően fenntartani a sebességet és az egyensúlyt. Egy esés vagy ütközés után a fej beverése egy fába, sziklába vagy egy másik személybe katasztrofális sérülést okozhat. A fejsérülések a kisebbektől a jelentős traumákig terjedhetnek. Bármelyik is legyen, ez a kategóriájú sérülés azonnali ellátást igényel.

A kéz sérülései

Egy esés során ösztönösen megpróbáljuk helyreállítani az egyensúlyt, és ilyenkor a kezünket nyújtjuk ki támaszért. Bizonyos esetekben akár a talaj vagy egy fa megfogása is segít elkerülni a komolyabb sérüléseket. Más esetekben, esés következtében azonban a teljes testsúly nyomása a csuklóra nehezedik, és ez roncsolhatja a szalagot. A csukló esetében a rándulás, zúzódás és törés is kezelést igényel, és hosszan elhúzódó, fájdalmas mozgásképtelenséget okoz.

Vállsérülések

Az esés módjától függően gyakoriak lehetnek a vállsérülések is. Ha az egyik csont kimozdul a helyéről, vagy a csont valóban eltörik, az rendkívül fájdalmas. Mivel a váll köti össze a karokat a törzzsel, rengeteg más testszerkezeti rész is érintett lehet. Ezen kívül a szalagokat, izmokat és inakat is érintheti az esés, melynek következtében ezek meggyengülnek. A vállsérülések ortopéd szakorvos egyéni kezelését igénylik. Sok esetben helyreállító műtét is szükséges.

Minden síbalesetet követően fontos, hogy minél előbb szakellátást kapjon a sérült.
Egy friss balesetes személy esetén ortopéd-traumatológus szakorvos a kompetens, aki a vizsgálatokat követően vagy helyi kezeléssel, vagy műtéti eljárással látja el a sérültet, és amennyiben szükséges, a megfelelő rehabilitációs kezelésekre – fizikoterápia, gyógytorna – is tovább tudja utalni.

Az Emineo Magánkórházban Baleseti ügyelet működik, így a hét minden napján 8-20 óra között el tudjuk látni sérülését.