túlterhelt térd

Rendszeres túlterhelés okozhat fáradásos csonttörést

Az egyik legalattomosabb és fájdalmasabb mozgásszervi panasz a fáradásos csonttörés, hiszen az esetek nagy részében nem mutatható ki azonnal. Az érintett csak azt érzi, hogy mozgás közben állandó fájdalmat érez, végtagján pedig duzzanat alakul ki. A szakember szerint sokszor CT-vizsgálat tud biztos diagnózist felállítani.

A fáradásos csonttörést más néven stressztörésnek is nevezik, mivel a csontokat állandó, ismétlődő túlterhelés éri. A rendszeres túlterheléses mikrotraumák következtében a csontállomány sérül, a csontszövet állományában repedések keletkezhetnek, és így akár teljes törés is kialakulhat a csontban.

Jellemzően sportolóknál, futóknál, táncosoknál fordul elő ez a típusú betegség. Az ő esetükben ugyanis szervezetük folyamatos terhelésnek van kitéve, izomzatuk, szalagrendszerük elfárad és nem tud elegendő védelmet nyújtani a csontozatnak. Ilyenkor a sportoló, táncos mozgás közben fájdalmat érez, az edzés növelésével ez pedig tovább erősödhet, a törés körül duzzanat és nyomásérzékenység alakulhat ki.

  • A túlterhelés elsősorban az alsó végtag csontjait érintheti, de sajnos pontos diagnosztizálása a friss sérüléseknek csak speciális röntgenvizsgálattal lehetséges. Olyan is előfordulhat, hogy azonnal nem, csak hat-nyolc hét múlva derül ki a panaszok valódi oka egy CT-vizsgálat után – mondta Dr. Knoll Zsolt PhD., az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa.

A sportsebész elmondta, kezelése konzervatívan történik, vagyis pihentetni kell legalább két hónapig, javasolt gyulladáscsökkentők szedése, de adott esetben fizikoterápia és gyógytorna is indokolt lehet. Elképzelhető, hogy műtétre is szükség lehet a fáradásos törés miatt. Ha a rehabilitáció során nem úgy történik a hegesedés és gyógyulás, ahogy az elvárható lenne, úgynevezett kálciumstasis is alkalmazható a fizikoterápia során. Tompa Katalin fizikoterápiás szakasszisztens elmondta, ez más töréseknél is bevált módszer. A fizikoterápiás eljárás során a beteg a kezelés előtt 20 perccel egy kálcium injekciót kap, majd az idő leteltével, elektromosság hatására a kálciumionok a törés területére vonzódnak, majd jobban beépülnek oda.