Bőrgyógyászat

Ekcéma

Az ekzema gyűjtőfogalom alá a bőr felszínes, elhúzódó jellegű gyulladásait soroljuk. Kiváltásukban egyaránt külső és belső tényezők (exogén és endogén ekzema) is szerepet játszhat. A pontos kiváltó ok felderítésére néha elég egy részletes anamnézis, míg egyes esetekben labor vagy képalkotó vizsgálatokra is szükség van.  Az ekzemát aszerint is csoportosíthatjuk, hogy kialakulásának hátterében irritatív vagy allergiás mechanizmusról beszélünk. Irritatív mechanizmusról beszélünk abban az esetben ha a bőrgyulladás egyéni hajlamtól független, a behatás ideje és erőssége határozza meg elsősorban (pl. vegyszerek). Allergiás mechanizmus a kiváltó anyaggal történő szenzibilizáció (első találkozás a kiváltó anyaggal) után beszélhetünk, amikor a szervezet „emlékszik”, így hozva létre egy gyors és fokozottabb reakciót (pl. fémek, pollenek). A reakció a kiváltó ok megszűnésé után is fennáll, gyakran rosszabbodik.

Leggyakoribb ekzema formák:

  1. Dyshidroticus ekzema

Kifejezetten a tenyér, kézujjak és a talpat érintő ekzema forma, jellegzetessége a viszkető víztiszta hólyagok jelenléte. Kiváltásában belső gyulladást feltételeznek, de a stressznek is nagy szerepet tulajdonítanak. Kezelésében a kiváltó ok keresése a legfontosabb. A tünetek enyhítésére kortikoszteroidos krémek, borogatás hatásos. A tünetek hosszú fennállása esetén gyakori a bakteriális felülfertőződés. Enyhe esetben lokális, súlyos esetben szisztémás antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

  1. Szeborrhoeás ekzema

Leggyakoribb ekzema forma. Hajas fejbőr és a szemöldök, orrszárny területének hámló, viszkető bőrpírja jellemzi.  Ezek együttesen, de külön-külön is fennállhatnak.  A faggyú és a bőrflóra által kiváltott gyulladást feltételezik a háttérben.

Elsődleges cél a korpázó hámlás megállítása, az irritált, viszkető bőr megnyugtatása. Sokan a korpát gombás fertőzéssel azonosítják, pedig a leggyakoribb oka a seborrhoeás dermatitis. Ezért is hatástalanok a gomba ellenes samponok ebben az esetben.

A hámlasztó samponok mellett a bőrnyugtatást elősegítő nyugtató-, ápolók krémek javasoltak.

A kezelések hatására a betegek tünetmentessége elérhető, sajnos azonban végérvényesen kikezelni nem lehet. Időszakosan újabb és újabb fellángolások figyelhetők meg, ezekben az esetekben ismételt kezelésre van szükség a panaszmentes bőr eléréséhez.

  1. Kiszáradás miatti ekzema

A kor előrehaladtával a faggyúmirigyek csökkent működése miatt kialakult bőrszárzság,   viszketés gyakori probléma. A kiszáradás miatt kialakult bőrgyulladás viszketéssel párosulva gyakran megkeserítik a betegek életét. Enyhe esetben elég a bőr szárazságát tovább fokozó anyagok (pl. szappanok, tusfürdők)  helyett mosakodókenőcsök, olajos alapú tisztálkodószerek használata mellett a bőr megfelelő hidratálása a tünetek megszűnéséhez.

A súlyosabb esetben a megfelelő bőrápolás mellett kortikoszteroid tartalmú krémek segíthetnek a viszketés, irritáló tünetek megszűnésében.

  1. Krónikus vénás elégtelenség talaján kialakult ekzema

A más néven stasis dermatitis-ként emlegetett bőr gyulladás a lábakban pangó vér, oedema, miatt alakul ki.  Első jelei közé az estére kialakuló lábdagadás, lábszárakon-, lábfejeken megjelenő barnás elszíneződés tartozik. A probléma előrehaladtával kezdetben a lábszárakon apró kis piros pontok alakulhatnak ki, gyógyulásukkal barna elszíneződést hagyva maguk után.  Az oedema miatt a sejtek oxigén ellátása csökken, a sejtek szenvednek, ami sebek, fekélyek kialakulásához vezethet.  Már az első tüneteknél érdemes a keringést javító kezelést elkezdeni, kiegészítve kompressziós fásli vagy harisnya használatával.

ekzema

Videókonzultáció bevezetése

A koronavírus kapcsán kialakult járványügyi helyzetben is arra törekszünk, hogy pácienseink panaszait megoldjuk, fájdalmaikat csökkentsük. Ennek érdekében indítottuk el videókonzultáció szolgáltatásunkat, melynek keretében szakorvosaink online kapcsolaton keresztül állnak pácienseink rendelkezésére.

+ KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!

Szakorvosaink, munkatársaink:

Bőrgyógyász

Dr. Gergely Brigitta

Bőrgyógyász

Csütörtök11:30-13:00
Bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat42.000Ft-tól
Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Bőrgyógyászati sürgősségi vizsgálat42.000Ft-tól
Fibroma-eltávolítás Cauterrel16.500Ft-tól
Punch Biopszia+szövettan38.000Ft-tól
Excochleatio Volkmann-kanállal16.500Ft-tól
Melanomaszűrés40.000Ft-tól
Krioterápia kisebb elváltozásnál16.500Ft-tól
Krioterápia nagyobb elváltozásnál27.000Ft-tól
Szövettan28.000Ft-tól