gyermekortopédia

Mikor keressünk fel gyermekortopéd szakorvost?

Milyen esetekben érdemes a gyermekkel ortopéd szakorvost felkeresni? Melyek azok az ortopédiai szűrővizsgálatok, amelyeken fontos részt venni, és melyek azok a tünetek, amelyek megjelenése esetén mindenképp forduljunk gyermekortopédushoz?

Gyermekortopédiai szűrővizsgálatok

A gyermekortopédiai szűrővizsgálatokat újszülöttkorban, majd a biztonságos járás megtanulását követően, tízéves kor fölött pedig legalább a növekedési ugrások idején, de ideális esetben évente érdemes elvégeztetni.

Az első szűrővizsgálat

A gyermek életének első hat hetében kerül sor az első ortopédiai szűrővizsgálatra, melynek során a csípőszűrés mellett a mozgásszerveket is vizsgáljuk. A vizsgálat során a csecsemő gerincét, csontozatát, koponyáját, nagyízületeit és ezek funkcióját térképezzük fel. Ez a szűrés a baba hathetes kora előtt is elvégezhető, ami azért fontos, mert egy esetleges csípőficam vagy -diszplázia (fejletlenség) esetén minél hamarabb kezdődik meg a szakszerű kezelés, annál nagyobb eséllyel és gyorsabban oldható meg a probléma.

Bár a csecsemőkori csípőultrahang-vizsgálat a csípő szerkezetéről ad rendkívül fontos, objektív képet, nem helyettesíti teljes mértékben az ortopédiai szűrővizsgálatot, mivel a funkciókról a fizikai vizsgálattal kapunk képet. Ezért ajánlott minkét vizsgálatot elvégeztetni a csecsemőkori csípőszűrés alkalmával.

A második szűrővizsgálat

A második ortopédiai szűrést többnyire másfél- kétéves kor körül végezzük el a járás megkezdését követő 3-6. hónapban, amikor a gyermek már önállóan, biztonsággal képes járni. Ilyenkor a végtagok és a járáskép fejlődését követjük nyomon. Ilyenkor is nagyon fontos, hogy a gyermek időben szakorvoshoz kerüljön, hogy ha probléma merül fel, a diagnózist követően minél hamarabb megkezdődhessen a megfelelő terápia.

A harmadik szűrővizsgálat

Ortopédiai szűrővizsgálatokat iskoláskorban szintén végzünk. A gerincferdülés általában serdülőkorban alakul ki, de erre a korosztályra jellemző még az izomkötöttség vagy alkati eltérés miatt kialakult funkcionális fájdalmak, túlterheléses kórképek.

Felnőtt testalkatunkat körülbelül 16-18 éves korunkra érjük el, addig mozgásszerveink folyamatosan változnak. Ha a szülő valamilyen mozgásszervi problémára figyel fel gyermekénél, érdemes ortopéd orvost felkeresni, aki a vizsgálat során megállapítja, hogy a gyermek mozgásszervei megfelelően fejlődnek-e.

Mikor szükséges még a gyermekortopédiai vizsgálat?

A fentiekben részletezett szűrővizsgálatok mellett szükséges lehet az ortopédiai vizsgálat bármilyen hát-, derék-, csípő-, térd- vagy lábfájdalom esetén. Amennyiben a gyermek időben ortopéd orvoshoz kerül panaszaival, a kialakulóban lévő ortopéd jellegű betegségek az esetek nagy részében száz százalékig gyógyíthatók, tehát a szülőknek fontos figyelniük gyermekük tartását, és panaszok esetén minél hamarabb keressenek fel szakorvost.

Tünetek, amelyekkel mindenképp gyermekortopéd orvoshoz javasolt fordulni

Az alábbi panaszok és tünetek esetén ajánlott felkeresni az ortopéd orvost:

  • ha a gyermek hát-, derék- vagy végtagfájdalmakra panaszkodik
  • ha a gyermek sántít vagy járása megváltozott
  • ha gerincoszlopán oldalirányú görbület figyelhető meg vagy púposság látszik
  • ha vállait aszimmetrikusan vagy előre ejtve tartja
  • ha ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom, stb.) jelentkeznek