Mi a teendő, ha sísérülést szenved?

A síelés szerelmesei tudják, hogy ez a sportág nem veszélytelen – évente több mint 100 ezer síbaleset történik, leggyakrabban húzódás, szalagszakadás, törés és térdsérülés következik be a sípályákon. Mire számíthat az, aki síbalesetet szenved?

A leggyakoribb sísérülések

A síbalesetek közel felét teszik ki az alsó végtagi sérülések, melyek fele térdízületi sérülés. Legtöbbször az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül, de előfordul, hogy a porcfelszínt éri károsodás. Ezt követik a felső végtagi sérülések, vállsérülések, törések vagy a kéz sérülései (pl. esés következtében). Ritkábban fordulnak elő mellkasi sérülések (pl. fának ütközés), fejsérülések.

Sürgős esetek

A síbalesetek egy részében olyan sérülés következik be, mely azonnali kórházi ellátást, akár műtétet igényel. Amennyiben külföldön síel, érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely fedezi a teljes kórházi, műtéti költségeket, illetve súlyos esetben helikopteres mentés igen magas árát. Az orvosi ellátás költségei ugyanis akár a többmillió forintot is elérhetik. Az EU-s TAJ kártya kiváltását javasoljuk, ami 3 évig alap baleset biztosítást is ad. A kiegészítő biztosításra azért van szükség mert a mentést ez nem fedezi, illetve bizonyos sírégiókban a sportsérülés miatti kórházi ellátást sem fedezi.

Nem sürgős esetek

Egyes sérülések esetén a helyszíni, akut ellátást követően lehetőség van arra, hogy a balesetet szenvedett itthon, Magyarországon folytassa az utókezelést, az esetleges nem sürgős műtéteket és a rehabilitációt is beleértve. Ebben az esetben a hazaszállításról a külön megkötött utasbiztosítás fog gondoskodni.

Hogyan látjuk el az Emineo Magánkórházban a sísérüléseket?

A hozzánk forduló pácienseket baleseti ügyeletünkön először felkészült ortopéd-traumatológusok látják el, akik szükség szerint specialistáinkhoz (térdspecialista, vállspecialista, kézspecialista) irányítják a beteget.

Amennyiben a sérülés jellege műtétet nem igényel, a helyszínen ellátjuk a sérülést. Ha az operáció a megoldás, jól felszerelt, modern műtőinkben el tudjuk végezni a szükséges beavatkozást.

Ezt követően sem engedjük el pácienseink kezét: mivel a sísérülések esetében is nagyon fontos a teljes gyógyulás érdekében rehabilitáció (gyógytorna, fizikoterápia, posztrehabilitációs kezelés, stb.), rehabilitációs csapatunk az orvosokkal együttműködve, szakszerűen végzik el a kezeléseket.

Miért érdemes hozzánk fordulni sísérülések esetén is?

Specialisták

Nálunk nemcsak ortopéd-traumatológusok látják el a sérüléseket, adott területeken nagy tapasztalattal rendelkező specialisták is elérhetők kórházunkban.

Műtői háttér

Amennyiben operáció válik indokolttá, páciensünknek nem kell új intézményt keresnie, a műtétet el tudjuk végezni saját, jól felszerelt műtőinkben – hosszas várakozás nélkül.

Hazai környezet

Egy külföldi kórházhoz képest – főleg, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét – hazai, modern környezetben, magyarul beszélő orvosok és asszisztensek teszik otthonosabbá és kényelmesebbé ellátását.

Rehabilitációs lehetőségek

Ahogy említettük, végtagsérülések esetében nem ér véget az ellátás a rögzítéssel vagy a műtéttel: rehabilitációs csapatunk helyben elérhető, a kezelőorvossal együttműködve állítják össze a szükséges rehabilitációs kezelési tervet, melyet biztonságos környezetben, intézményünkben vehet igénybe.

Hogy kerülhető el a sísérülés, kórházi ellátás:

Ha megtörtént a baj, forduljon az Emineo Magánkórház sísérülések ellátásában tapasztalt orvosaihoz. Gondoskodunk Önről!

Telefonszámunk: +36 1 773-3333