Az első tavaszi napsütés után gyakran tapasztaljuk, hogy megtelnek a gerincgyógyászati rendelők a hirtelen lerobbant kertészkedőkkel. Ebből kifolyólag néhány fontos momentumról, általános kerti tevékenységekről beszéljünk, hogy mik veszélyeztetik mozgásszerveinket, főként gerincünket, hogyan előzhetők meg, és mit tegyünk, ha megesett a baj.

Ásás
Az ásás során az aszimmetrikus tartás, a lehajlás, a súlyemelés során az ágyéki gerinc, azaz a derekunk fokozatos nagy nyíróerőjű erőkarnak van kitéve, ezért törekedjünk a kisebb területek felásására, minél többszöri felegyenesedésre, lehetőség szerint a terhelő oldal váltására, és a kisebb földdarabok ásóra vételére.

Gereblyézés, kapálás
A hirtelen nagyerejű felkarból gyorsító mozgások szintén megterhelik a gerincet, nemcsak derékban, de a hátban és a nyaki szakaszon is. Itt is fontos szempont a kisebb területek megművelése, többszöri pihenés, megfelelő hatásos, éles eszköz használata.

Lapátolás, vasvillázás
Az aszimmetrikusan megemelt nagy erőkarú terhelés szintén az egész gerincre hatással van, így a kisebb darabok felvétele, a munka felosztása, hosszabb pihenők tartása segíti a megelőzést.

A fűnyíró
Bármilyen furcsának is tűnik, de a kényelmesnek tűnő fűnyíró tologatása hosszabb, több órás intervallumban szintén tartós statikus terhelést ró az ágyéki-háti gerincre, ami panaszokkal járhat, így a munka felosztása, többszöri pihenés szintén segít a panaszok elkerülésében.

Sövényvágás, motoros fűrész
A nagy erőkarral kitartott több kilós gépek szintén az egész gerincet döntően a nyakat és a derekat is megterhelik, így a könnyebb gépek kiválasztása mellett (nem kell professzionális ipari gépeket venni) szintén a munka beosztása sokat segít a megelőzésben.

Talicskázás, emelések
Egyértelmű terhelés a teljes gerincre, így a helyes testtartás és emelési pozíció mellett (minél közelebb legyen a tárgy a testhez, combizomból emeljünk), a kisebb tételek mozgatása szintén megelőzheti a bajt.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

 • Pihenés, pihenés, pihenés – nem 1 nap, hanem minimum 1 hét!
 • Nyújtás, lazítás, régi gyógytorna csak akkor, ha tudjuk a pontos mozdulatokat, vagy szakember megmutatja – a YouTube nem doktor!
 • Ne edzünk rá, a hirtelen fájdalom általában nem izomláz, sem kutya szőrivel…!
 • A csontkovács, masszőr, szauna … bizonytalan varázslók ilyenkor!
 • Ha kell, akkor fájdalomcsillapítás, non-szteroid gyulladáscsökkentők, vagy ami eddig bevált, régi motorosok pl.: Paracetamol, vagy Algo-, Kalmopyrin!
 • Gyógyszerekben nincs csere-bere, a „lejárt, jó az még”, a használtpiac akció, antikvitás, és a „szomszédnak pont jó volt” sem opció!!

Fontos
Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

 • Társult egyéb tünetek pl.: általános rosszullét, eszméletvesztés, belgyógyászati eltérések, idegrendszeri eltérések esetén…
 • Végtagi érzészavarok, mozgászavarok, vegetatív funkciózavarok (pl.: széklet-, vizelettartási-, indítási problémák..) esetén.
 • Heves, csillapíthatatlan fájdalom esetén!
 • Ha egyszerűen nem tudjuk uralni a fájdalom ellátását, vagy a biztonságos ellátás fenntartását!

És még mi fontos?
Ezen túl mikor forduljunk feltétlen SZAKORVOSHOZ (gerincgyógyász, gerincsebész, ortopédus, idegsebész, reumatológus)?

 • Ha a fájdalom gyógyszerek ellenére uralhatatlan, romlik, vagy egy hétnél tovább tart, vagy nem csökken, vagy visszatér!
 • Két hét után sincs semmilyen változás, vagy romlik a pihenés, vagy alternatív terápiák ellenére!
 • Bármikor, amikor bizonytalanok vagyunk, vagy másodvéleményt akarunk, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy kell!

További gyönyörű virágzást, zöldellő természetet, és élvezzük a tavaszt!

Bors doktor

Dr. Bors István
Idegsebész, gerincsebész