ekcéma

Ekcéma – bőrünk, mint jelzőrendszer

Az ekcéma is népbetegség, az arra hajlamos személyeknél hol felbukkan, hol csendesebb stádiumra kapcsol, jellemzően elhúzódó, akár élethosszig tartó állapot.

Nagyon leegyszerűsítve a bőr gyulladásos állapotát nevezzük ekcémának. Egyszerűbb foltoktól a hólyagokig jelentkezhetnek szemmel látható tünetei. Gyakran kíséri hámlás, pörkök, a hólyagok nedvedző kirepedései. Az ekcémás terület nagyon viszket.

Ennek a betegségnek a kezelése mindenképpen hosszadalmas, folytonos odafigyelést igényel. Az ekcémának két fajtája van, az atópiás dermatitisz, amely egy arra eleve hajlamos személynél alakul ki, tehát családon belül öröklődik, genetikai okaira való tekintettel,  illetve egy allergiás reakció következtében kialakuló kontakt ekcéma.

Az atópiás dermatitisz

Sok esetben már csecsemőkorban megjelenik az ekcémás reakció, ennek összefüggéseit a tejfehérje (mint kisdedkori elsődleges táplálék összetevő) allergiával évtizedek óta kutatják. Fontos megjegyeznünk, hogy a csecsemőkori ekcéma gyakran előjelez későbbi asztmás megbetegedést is.A korai életszakaszban felfedezett ekcémás betegség általában felnőttkorig fennáll, és az is tény, hogy az ekcémás megbetegedések 50-80%-át már az első életév során azonosítják. Az atópiás bőr szárazabb a kelleténél, természetes védőfunkciója sérült, így a kórokozók/allergének könnyebben bejutnak a hámszöveteken keresztül, szemmel látható jeleket, viszketést okozva. Az sem kedvez bőrünk érzékenységének, hogy környezetünkben egyre szennyezettebb levegőben, egyre stresszesebb körülmények között élünk. Illetve az atópiás dermatitisszel élők esetében bizonyos ételfajtákkal óvatosnak kell lenni, mert a tünetek felerősödéséhez vezethet fogyasztásuk. Ezek a jellemzően allergizáló ételek a tejfehérjét tartalmazó fogások, vagy a szója, a halak, akár a tojásfehérje.

Hogyan ismerjük fel az atópiás dermatitiszt?

Csecsemőkorban jellemző az arcon látható kipirosodott foltok összessége. A bőr mindenhol nagyon száraz, viszket, feszül. További foltok, pirulások jelentkeznek a test érzékenyebb felületein, a csukló, a térdhajlat, nyak tájain. A bőr ezeken a pontokon hajlamos megvastagodni, krokodilbőr szerű tapintásúvá válik.

Hogyan diagnosztizálják?

Az orvos anamnézis során arra törekszik, hogy feltérképezze a családban korábban előforduló asztma, allergia jelenlétét.
Vérvétel során a vérben lévő IgE (immunglobulin-e) szintet veszi figyelembe a szakember. Ez egy olyan fehérje, amelynek vérbeli koncentrációja allergiás megbetegedések esetén megnő. A szervezet akkor termel több IgE-t, amikor új allergénnel találkozik, ilyenkor kifejezetten az arra specifikus IgE-t fejleszti ki és ebben a formában intéz „választámadást” a következő alkalommal, amikor az allergént érzékeli. Ha tehát a vérben magas valamelyik allergén IgE szintje, akkor ez arra utal, hogy a szervezet allergénként azonosította azt.  Ez már elegendő információ az orvosnak, el tud indulni a kezelés.

Hogyan szorítható vissza az atópiás dermatitisz?

Megfelelő bőrápolással sokat tehetünk a tünetek konszolidálása terén. A száraz bőrt hidratálni kell, a hétköznapi bőrápolásnál koncentráltabb testápolók, speciális fürdőszerek segítségével.
Érdemes odafigyelni a viszketés csökkentésére, mert a kevesebb vakarózás a bőrtünetek enyhüléséhez vezet. Az orvos felírhat szteroid tartalmú krémet, gyulladáscsökkentőt is. Kiváló gyógymód a fényterápia is, az UV-A és UV-B fények megfelelő koncentrációban való bőrbe juttatása speciális kabinokban, vagy eszközökkel.

Általában a kisgyermekkorban jelentkező atópiás dermatitisz fokozatosan enyhül, de sajnos felnőttkorig megmaradnak az ekcéma jelei bizonyos bőrfelületeken. Állandó gondozást kíván az ekcémás bőr tehát, úgy a tünetek is visszaszoríthatóak az élhető mindennapok feltételeként.

A kontakt ekcéma

A test bármely részén jelentkezhet, a bőrrel közvetlenül érintkező allergén váltja ki, úgy, mint valamilyen szélsőségesen irritáló anyag: vegyi anyag, tisztítószer, textília, bizonyos fémek.
Ha a kapcsolat ezzel az allergénnel rendszeresen fennáll, az érintett területről az ekcéma átterjedhet a test további pontjaira is.

Diagnózis, kezelés

Az orvos kontakt ekcéma esetében pontosan tudja az allergént azonosítani egyszerű bőrteszt segítségével. A tüneteket enyhítendő kortizon tartalmú kenőcsöt ír fel, illetve a viszketést a ma már minimális mellékhatással járó antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel csökkenti. Természetesen a cél az, hogy a reakciót kiváltó anyagot teljesen elkerülje a páciens, ha erre nincs mód (például fodrász esetében), akkor csökkentse a vele való közvetlen érintkezést védőeszközök segítségével.

Élethelyzet-változás során, stresszes időszakban felerősödhetnek a korábban elmúlt vagy csökkentett allergiás reakciók. Az allergiás megbetegedések multifaktorálisak, vagyis a genetikai hajlam és a környezeti tényezők együttes fennállása jellemzi megjelenésüket. Sok esetben elfogadott az allergiás megbetegedés pszichés okait is keresni, pszichoszomatikus betegségre jellemzően a lelki labilitással egyenes arányban nő az allergiás tünetcsoport megjelenésének esélye is.

Bőrgyógyászati problémákkal keresse az Emineo Magánkórház bőrgyógyász szakorvosait.