bütyök szakrendelés

Bütyök – amitől rémálom lesz a cipővásárlás

Esztétikai kérdés, vagy olyan egészségügyi panasz, amely akár befolyásolhatja a mozgás minőségét is? A bütyök a magyar nők egyharmadának életét keseríti meg, de csak kevesen gondolnak arra, hogy búcsút intsenek neki. Pedig sokszor nemcsak a látvány miatt kellene a lábfej elváltozásával foglalkozni, hanem azért is, mert a csontkinövés miatt egyre nehezebb lesz megfelelő cipőt találni, a fájdalmak pedig idővel erőteljesebbé válhatnak.

Bátorság lenne kijelenteni, hogy valakinél azért alakul ki bütyök, mert rendszeresen és tartósan nem megfelelő cipőt visel. Igaz, kilencszer annyi nőnél fordul elő bütyök, mint férfinál, ez a gyakori magas sarkú viselésével, másrészt a gyengébb kötőszövetekkel magyarázható. De kialakulhat örökletes tényező miatt is, ezért érintettek a férfiak is ebben a mozgásszervi panaszban.

Fontos odafigyelni a lábbelikre, hiszen a láb statikai helyzete és a testsúly eloszlása jelentős szempont a lábfej normális működésében. Ha kompenzálnia kell (pl. magas sarkú cipő viselésekor a lábujjakra helyeződik a testsúly nagy része), vagy nincs elég helye a lábujjaknak (szűk orrú cipők esetében), az inak a nagylábujjat a másik négy felé húzzák. Ez pedig idővel a nagylábujjon megjelenő csontkinövést és kötőszövetes szaporulatot okoz.

Szerencsés állapot, ha valakinek nincsenek panaszai, csupán esztétikai problémának tekinti a megjelent bütyköt. A többségnél azonban fájdalommal, nyomó, zsibbadó érzéssel is járhat, idővel pedig egyre nehezebb lesz a megfelelő lábbeli megtalálása. Jobb időben véget vetni a kellemetlen panaszoknak.

Évekkel ezelőtt még egy nagyon fájdalmas, félelmetesnek tűnő módszerrel operálták a bütyköt, amely után nemcsak sokáig tartott a lábadozási idő, hanem idővel ki is újult a csontkinövés. Vannak, akik természetgyógyászati megoldásokat, krémeket, lábfürdőt javasolnak, a fájdalmak csökkentésére pedig talpbetét viselését tanácsolják, de az az igazság, hogy a bütyök ellen a végső megoldás a műtét. A modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően ma már közel sem olyan félelmetes és fájdalmas a sebészi beavatkozás, ráadásul a kiújulástól sem kell tartani. A legújabb eljárásokkal – amelyet az Emineo Magánkórházban is alkalmaznak -, visszaállítják az izmok eredeti működését, valamint korrigálják a csont anatómiai tengelyét. Igaz, a rehabilitáció még ebben is az esetben is 2-3 hónap, amely alatt nem lehet megspórolni a gyógytornát, viszont egy speciális cipő viselésével az operáció után komfortosan vészelhetjük át a lábadozás időszakát.

Mit tehet a bütyök ellen?

  • Viseljen kényelmes cipőt! Ha teheti, mászkáljon mezítláb.
  • Váltogassa a lábbeliket. Ha magas sarkút kell viselnie, törekedjen rá, hogy a lábujjak lehetőleg ne préselődjenek össze túl hosszú időn át.
  • Végezzen gyakran lábtornát, amely során a lábfej és a lábujjak is fontos szerepet kapnak.
  • Ha sokáig állt és begyulladt a bütyök, jegelje, ez enyhítheti a tüneteket.
  • Keressen fel egy lábsebészt, aki szakszerű segítséget tud nyújtani a bütyök eltávolításában.