Bőrgomba

Bőrgomba: gyakori fertőzés, amely gyorsan és agresszíven terjed, főleg zárt közösségekben, de ott van a mindennapi életterünkben is, vagyis szinte bárhol elkaphatjuk. Az immunrendszerünk nem mindig képes kivédeni, ezért a gomba utat tör magának még a bőr rendkívül erős védőrétegén keresztül is. Bőrgomba gyanúja esetén a kellemetlen tüneteket és a tovább terjedést elkerülendő javasolt a mielőbbi szakorvosi vizit!

A kórokozók

Alapvetően a gombák csak nagyon kis része veszélyes az emberi szervezetre. A gombák szaporodásához használt spórái kitűnően tűrik a külső körülményeket, és így a mindennapokban egyszerű érintkezéssel terjednek emberről emberre. A gond akkor kezdődik, amikor legyengült immunrendszert támadnak meg (sebes bőr, fertőző betegség fennállása, cukorbeteg vagy valamely krónikus betegséggel élő személy) és elszaporodnak.

A bőrgomba tünetei

Apró hólyagok, hámlásnak látszó bőrterületek, viszketés és fájdalmas érzés, vörös foltok, berepedt bőr, száraz, hólyagos bőrfelszín, hajhullás, szakállhullás, hajhiányos foltok a fejbőrön, foltok a körmökön, vagy a köröm megvastagodása – mind-mind lehetnek tünetek.

Differenciálhatunk a kórokozó fajtájából kiindulva is, így a gombás fertőzés több típusát tudjuk megkülönböztetni: a keratomikózis, amely a bőr felső rétegét támadja csak meg, a dermatomikózis, amely a bőrön túl megtámadja még a nyálkahártyát, a körmöt, a hajat is, illetve az úgynevezett mély mikózis, amely a bőr alá is behatol, s akár belső szerveket is érinthet.

Közismert kórokozó a candida is, amelyre jellemző, hogy a hajlatokban – főként a hónaljban vagy a comboknál – erőteljesen piros, gyakorta nedvedző foltok jelennek meg viszketéssel társítva, de gyakran a nemi szervek égő érzése, nőknél kellemetlen hüvelyi folyás is jellemző lehet.

Az orvosnál

Tapasztalt bőrgyógyászok általában már ránézésre tudják, melyik típussal állnak szemben. Lehetőség van a tenyésztéses vizsgálatra is, hogy még pontosabb képet kapjon a szakorvos a helyzetről. Ebben az esetben a hámló bőrpikkelyekből fájdalommentesen vesz mintát a kezelőorvos, amit laboratóriumban mikroszkópos vizsgálat alá vetnek.

A bőrgomba kezelése

A bőrgomba esetében fontos a helyi kezelés alkalmazása. Ma már rengeteg, vény nélkül kapható kenőcs áll rendelkezésre, de vannak erősebb krémek, ecsetelők és oldatok, melyek kizárólag orvosi rendelvényre vásárolhatók meg, ezért is célszerű konzultálni szakorvossal a fertőzés megjelenésekor.

Ezek a készítmények hatékonyabbak, sőt, a súlyosabb esetekben is képesek a gyógyulást elősegíteni. Általában a jód-, fuchsin- és mercurochrom tartalmú oldatok, a halogénezett fenol, illetve a kénvegyületek és a bórsavas készítmények azok, amelyekre a kezeléshez szükség lehet.

Amennyiben nem jól reagál a páciens a helyi kezelésekre, szájon át szedhető gyógyszerek (antibiotikumok és gombaölő készítmények) következnek.

A gombásodás gyógyulási folyamata gyorsan bekövetkezik a megfelelő kezelés esetén, a teljes gyógyuláshoz általában néhány hét szükséges.

Megelőzés

Fontos kiemelni a bőrgombásodás megelőzését, amely segít távol tartani a fertőzést, vagy az újrafertőződést, amely nem megfelelő higiéniai körülmények mellett gyakori lehet. Néhány alapszabály:

  • sportoláskor, uszoda után bőrünk rejtettebb részei sose maradjanak nedvesek
  • használjunk minőségi anyagokból készült, jól szellőző ruhákat
  • nyilvános sportolás esetén mindig viseljünk papucsot
  • ne használjunk mások után törölközőt
  • fehérneműinket naponta váltsuk és magas hőmérsékleten mossuk, ez utóbbi szabályt tegyük érvényessé a törölközőinkre is: gyakorta mossuk ki őket
  • illetve lehetőség szerint testünk különböző tájait külön törölközővel szárítsuk!