tüdőgyógyászati kivizsgálás

Tüdőgyógyászati kivizsgálás az Emineo Magánkórházban

Akár nehézlégzéssel küzd, gyakran köhög, akár asztmás vagy légúti allergiája van, akár a long Covid szindróma tüneteit tapasztalja, érdemes tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulnia, aki megállapítja a tünetei okát és személyre szabott kezelést nyújt panaszai csökkentéséhez.

Milyen eszközök állnak a tüdőgyógyász rendelkezésére a diagnózis felállításában?

Röntgen

Az átnézeti mellkasröntgen segítheti, azonban teljesen nem tárja fel a köhögés leggyakoribb okait, segíthet a tüdőrák, tüdőgyulladás, post COVID tüdőelváltozások és más tüdőbetegségek diagnózisában, követésében. Az orr melléküregének röntgenfelvétele segítheti az orrmelléküregek érintettségét a fokozott légúti váladékképződésben.

A képalkotók, igy a mellkasröntgen vagy CT-vizsgálatok során képet kapunk a mellkasi szervek állapotáról, amelyek krónikus köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat okozhatnak.

Tüdőfunkciós tesztek

A légzésfunkciót/spirometriát, az asztma és a COPD, post-COVID illetve dohányzás okozta tüdőbetegségek diagnosztizálására használják. Megmérik, hogy a tüdeje mennyi levegőt képes belélegezni, és milyen gyorsan tudja kilélegezni.

Laboratóriumi tesztek

Köpet elemzése, baktériumok tenyésztése.

Ha ezek alapján sem sikerül a kiváltó ok kiderítése, akkor orvosa speciális további vizsgálatokat mérlegel lehetséges okok keresése érdekében. Ezek a tesztek a következők lehetnek:

Bronchoscopia megszervezése. Vékony, hajlékony fénycsővel és kamerával (bronchoszkóp) ellátott eszköz segítségével szájon keresztük orvosa áttekinti a légutakat és mintavételre /biopsziára is van lehetőség a diagnózis érdekében, valamint a jelentős mennyiségű, olykor erős köhögést okozó váladék leszívása is megtörténhet.

Az Emineo Magánkórházban a legmodernebb diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, hogy pácienseink a lehető leggyorsabban jussanak a legpontosabb diagnózishoz. A tüdőgyógyászati kivizsgálást Dr. Gantumur Ariunaa és  Dr. Lohinai Zoltán PhD. pulmonológus végzi kórházunkban nagy tapasztalattal, odafigyeléssel, empátiával.