Tuberkulózis – a régi járványos ismerős

A tuberkulózis, más néven gümőkór, a tüdőt megtámadó bakteriális fertőzés ismert neve. A Mycobacterium tuberculosis elsősorban a tüdőt támadja meg, ott fokozatosan gümőket képez, amelyek azután akadályozzák a megfelelő légzési folyamatokat. Előfordulhat, hogy a fertőzés átterjed más szervekre is, elhatalmasodik a szervezet fölött.

A tuberkulózis könnyen terjed. Cseppfertőzéssel, de akár sérült bőrfelületen keresztül, illetve a nyálkahártyán át is behatol a kórokozó. A nem megfelelő higiéniai körülmények között élők, illetve a védőoltással nem rendelkezők, és az immunhiányos állapotban lévő betegek különösen veszélyeztetettek. Gyors terjedése miatt járványos megfertőzöttséghez vezet, tömeges megbetegedéseket okoz.

A tuberkulózis (TBC) fertőzésről sokat hallani ma is, felbukkanása több száz évvel ezelőttre tehető. Magyarországon jelentős járványt utoljára a XIX. század végén okozott.  A szarvasmarhákra jellemző, nyerstej fogyasztásával összefüggésbe hozott TBC-fertőzést a tej pasztörizálásával sikerült visszaszorítani. A betegséggel szembeni védőoltás az 1900-as évek eleje óta létezik, hazánkban BCG oltás néven kapja meg minden újszülött 1954 óta. Felnőttkorra viszont a csecsemőkorban kapott BCG oltás védőhatása kikopik, vagyis potenciálisan ebben a korban már megfertőződhetünk a tuberkulózissal.

Tünetek, diagnózisa, fajtái

Erős, elhúzódó köhögés, mell- és hátfájás, vérköpés, általános legyengült állapot, láz, hidegrázás, kóros sápadtság, nehézlégzés, étvágytalanság esetén felmerülhet a fertőzöttség. A kezelőorvos ilyen esetben röntgenvizsgálatot rendel, ugyanis a röntgenfelvételen látszik egyértelműen a betegségre jellemző kép. Emellett lehetőség van a páciens köpetének laboratóriumi tenyésztésére is. Bizonyos esetekben akár szövettani vizsgálat is elrendelhető a fertőzés igazolására.

Elsődleges TBC-ről beszélhetünk, amennyiben a tünetmentesen, vagy csak enyhébb, influenzához hasonló tünetekkel járó, és kizárólag a tüdőt érintő megbetegedés nyirokcsomó-gyulladást okoz, majd felszívódva, spontán gyógyul. Ez főként gyermekkorban jellemző.

A másodlagos TBC esetén, felnőttkorban aktiválódik újra a gyermekkori elsődleges megbetegedés, ilyen esetben a gyulladás már jóval kiterjedtebben és agresszívabban van jelen, hatására a páciens általános állapota jelentősen romlik, a TBC összes tünete jelentkezhet.

Előfordulhat tüdőn kívüli (szervi) változata is a betegségnek: ilyenkor a mycobaktériumok a véráramban szóródva más szervekben is megtelepednek.

A csont TBC a mellkasi, ágyéki csigolyákat érinti, de előfordulhat a térdben vagy a csípőben is. Kiterjedt szövetelhalást, kóros csonttöréseket, a környéki izmokban „hideg tályogot” okoz.

Nemi szervi tbc esetén a gümős gyulladás a petevezetékekben analizálható, vagy a hashártyára, a méh üregére terjed rá. Elpusztítja a méh belhártyáját – az endometriumot – így maradandó vérzéshiányt és gyógyíthatatlan meddőséget okoz.

A TBC húgyúti formája gennyvizelést vagy súlyosabb formája esetén jelentős vérvizelést okoz, orvosi kezelés nélkül a vesemedencét is megtámadva elpusztítja a vese mirigyállományát.

Központi idegrendszeri TBC esetén leggyakrabban agyhártyagyulladás alakul ki. Kimutatására gerincvelő csapolással van lehetőség. Az agyi területen összenövéseket hagy maga után, mely agyvíz-keringési zavarokat okozhat.

A gyomor és bélrendszert érintő TBC manapság a fejlett országokban ritka, a tej pasztőrözési eljárása miatt nem jellemző.

Mellékvese TBC esetén a baktériumok szóródása kétoldali mellékvesekéreg-károsodást okoz.

A fej-nyaktáji TBC a nyakban és az állkapocs alatti részen elhelyezkedő nyirokcsomók megbetegedése sipolyok képződéséhez vezet.

A szív-tbc a szívburkok megbetegedése. Bevérzéshez, idült esetben kiterjedt hegesedéshez vezet, gátolva ezzel a megfelelő szívritmust.

A tuberkulózis kezelése

A rendszeres tüdőszűrő röntgenvizsgálat segíthet időben kiszűrni a betegséget. Egyénre szabott, meghatározottan kombinált antibiotikumos kezeléssel a betegség hatékonyan gyógyítható. A gyógyszereket kórházi körülmények között állítják be, a kezelés pedig hónapokig is elhúzódhat.