Teniszkönyök

A teniszkönyök vagy a lateral epicondylitis a könyök fájdalmas állapota, amely a könyök külső oldalán jelentkezik.

Nem csak tenisztől alakulhat ki

A teniszkönyök a kéz és a kar mozgásainak ismétlődő stresszétől, például teniszezéstől, vagy más, a könyökre nyomást gyakorló tevékenységektől származik. A fájdalom az alkar izmaiban érezhető, és a könyök mozgatása, a csavarás és a fogás nehézzé válhat.

A teniszkönyök nemcsak teniszezők, hanem más sportolók, valamint azok, akik sokat dolgoznak a kézzel és karral, például kézimunkások, számítógépes programozók, vagy zongoristák, esetében is előfordulhat. A kockázati tényezők közé tartozik a helytelen technika használata, a túlzott edzés, a sérült izmok vagy inak és az ízületi degeneráció.

A teniszkönyök diagnosztika

A teniszkönyök diagnosztizálása fizikális vizsgálattal, valamint képalkotó vizsgálatokkal, például MRI, röntgen vagy ultrahang segítségével történhet. A diagnózis megerősítése érdekében a kezelőorvos a páciens tüneteit, a mozgásának korlátozottságát és a fájdalom helyét fogja figyelembe venni.

A teniszkönyök kezelésének eredményessége függ a sérülés mértékétől, a kezelés időtartamától és a beteg által betartott utasításoktól. Az állapot kezelése időbe telhet, és a teljes gyógyulás akár több hónapot is igénybe vehet. A megelőzés érdekében fontos, hogy a kéz és kar izmait erősítsük, és a helyes technikát használjuk a fájdalmas tevékenységek végzésekor.

Összességében a teniszkönyök fájdalmat okozó állapot, amely a kéz és kar ismétlődő mozgásai következtében jelentkezik. A teniszkönyök kezelése konzervatív, vagyis nem műtéti módszerekre épül, amelyek a fájdalom enyhítését, a gyulladás csökkentését és a sérült szövetek helyreállítását célozzák. A kezelés lehet tartalmazni fizikoterápiát, például mozgás- vagy izomstabilizációs gyakorlatokat, kéz- és karerősítő gyakorlatokat, vagy fájdalomcsillapító gyógyszereket, mint például ibuprofen tartalmú készítmények.

Az öngyógyítás is nagyon fontos a teniszkönyök kezelésében. Ennek része lehet a fájdalmas tevékenységek korlátozása, vagy a helyes technika használata, hogy megelőzze a fájdalom visszaesését. A könyök támogatása, például könyökbandázs használata, vagy a kéz és a kar pihenőidő adása is segíthet a fájdalom csökkentésében.

Ha a teniszkönyök fájdalma hosszan tartó, vagy ha nem javul a konzervatív kezelések ellenére, akkor szükség lehet orvosi beavatkozásra, beleértve a műtéti kezelést is, amelynek elsődleges célja a minél eredetibb állapot helyreállítása és a fájdalom megszüntetése.