Vállsebészet

 

vall2

Betegség, sérülés, de akár rejtett ok is hozzájárulhat a vállízület kopásához, amelyet állandósuló fájdalom és a váll beszűkülő mozgása jellemez. Legrosszabb esetben akár protézis beültetésével lehet elérni a problémamentes életet.

 Bár lábaink végzik el a legnehezebb feladatot, hiszen cipelik egész testsúlyunkat, vállaink – egyes szakirodalmak szerint -, akár több száz kilogramm súlynak megfelelő nyomóerőnek vannak kitéve a kar felemelésekor. Nem csoda, hogy a térd és a csípő után a harmadik leggyakoribb a vállízületi kopás. A vállbetegségek kezelése, különösen sebészeti ellátása gyors és progresszív fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben. Elfogadottá vált, hogy a vállbetegségek idős korban egyre gyakoribbak, ugyanakkor az aktív korosztály érintettsége is szembetűnő. Korrekt, lehetőség szerinti gyors ellátásuk révén korai visszatérésük a munkába, az aktív sporttevékenységhez nem csak a beteg érdeke, hanem a társadalomé is.

Kopásnak nevezzük azt az állapotot, amikor az ízületi porc kezdetben egyenetlenné válik, majd fokozatosan eltűnik. Túlterhelés, sport miatt is kialakulhat, de nem feltétlenül csak ezek járulnak hozzá. A legfőbb kiváltó okot sokszor nem tudják pontosan meghatározni, másodlagos elváltozások esetében pedig valamilyen betegség, esetleg korábbi sérülés miatt alakulhat ki. Válltáji törés, keringési zavar, reumás betegség, a rotátorköpeny károsodása is okozhatja.

A mozgás fokozatos beszűkülése és az állandósuló fájdalom a vezető tünete, de kísérheti az alapbetegséghez (a már említett pl. keringési zavar, reuma) kapcsolódó tünet is. Ha panaszok nem csillapodnak, érdemes felkeresni egy szakembert, aki betegvizsgálattal és röntgenfelvétellel, olykor MR- és CT-vizsgálattal állapítja meg a diagnózist. Kezdeti stádiumban a gyógyításához elegendő lehet a fizikoterápia, a gyógytorna, vagy gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító szedése, de előrehaladott állapotban csak operációval, vállízületi protézis beültetésével szabadulhat meg a panaszoktól. Ezután 3-6 hónapig számíthat lábadozási, gyógyulási időszakra, utána azonban végre fájdalmak nélkül élheti ismét a mindennapjait. A krónikus vállfájdalmak hátterében bár gyakran összefüggő, mégis egymástól jól elkülöníthető, diagnosztizálható elváltozások állnak. Ezek kezelése mégis mindig egyedi esetre, egyénre szabottan, tapasztalt szakember irányításával kell történjen.

Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ vállsebésze, ortopéd-traumatológusa, Dr. Fekete András Dr.FeketeAndrasPh.D. majdnem 20 éve foglalkozik mozgásszervi sérülések és betegségek gyógyításával. Specialitása a vállsebészet. Műtéteinek nagy részét a jelenkor igényeinek megfelelően artroszkópos (ízületi csőtükrözés) technikával végzi, lehetőség szerint egynapos sebészet keretein belül.

 

 

 

Szakorvosaink, munkatársaink:

 

Dr. Fekete András Ph.D.

Rendelési időpontok:
Péntek: 08:00 – 12:00 óráig

Árak:

  • Vízitdíj első alkalommal: 22.000 Ft
  • Vizitdíj kontroll vizsgálat esetén: 14.000 Ft