Vállprotézis, vállízület beültetés

A vállízület kopása ritkán felismert kórkép, hiszen az idősebb betegek inkább megpróbálják kevesebbet használni a karjukat, illetve sajnos a reumatológusok is „lemondanak a betegekről”, sokszor nem is tájékoztatják a pacienst a vállprotézis lehetőségéről. A vállízületi kopás fő tünete a fokozatosan kialakuló fájdalom, majd progresszív mozgáskorlátozottság. Hosszú ideig megoldást jelent a pihentetés, a gyógyszeres és a fizioterápiás kezelés, de a panaszok az idő előrehaladásával egyre erősebbé válnak és csak a vállprotézis beültetés jelenthet megoldást.

A vállízület beültetés

A vállprotézis beültetés másik oka a balesetek után kialakult – rosszul kezelt – állapot: ez lehet egy rossz helyzetben gyógyult törés vagy egy rosszul kezelt régi ínszakadás (rotátorköpeny sérülés). Ilyen helyzetekben is gyakran csak a protézis beültetés hozhat segítséget a fájdalom csillapításában és a mozgás javításában.

Mindkét esetben meghatározó, hogy minél korábbi időpontban történjen a protézis beültetés, mert így sokkal jobb lesz a műtét utáni funkció.

Az Emineo Magánkórházban várakozás nélkül szabadulhat meg a fájdalmaktól egy vállprotézis műtét során, miután a szükséges orvosi vizsgálatokon átesett. Intézményünkben sikerrel alkalmazzuk mind az anatómiai, mind a reverz protézis beültetési technikát.

Vállprotézis műtétet követően:

Műtét után 2-3 órával betegeink kartartóban, minimális fájdalommal ki tudnak kelni az ágyból és kimehetnek a mellékhelyiségbe. Lényegesen könnyebb az idős emberek otthoni ápolása is, hiszen nem ágyhoz kötöttek, korai mobilizálásuk lehetséges. A kartartót 3-4 hétig szükséges viselni, ezt követően hosszabb gyógytorna szükséges.