Térdsebészet

 

Térdsebészet

terdSzervezetünk legfontosabb és legnagyobb ízülete a térd, amely jelentős terhelésnek van kitéve az egész napos mozgás során, hiszen biztosítja a járást, tartja az egész testet. Nem véletlen, hogy a mozgásszervi panaszok között a leggyakoribb probléma ezt az ízületet érinti. Vannak olyanok esetek, amikor már elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, ezek egy része azonban ma már egynapos sebészeti eljárás során is elvégezhető.

DrKnollZsoltDr. Knoll Zsolt Ph.D., az ország egyik legelismertebb térdsebészének vezetésével az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban több szakember is segíthet Önnek a mozgásszervi panaszok, ezen belül a térdbetegségek feltérképezésében és adott esetben azok megszüntetésében, a panaszok enyhítésében.

 

Műtétek

 Belső meniszkusz sérülés

 A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás, síelés közben.

A beszakadt, vagy leszakadt meniszkusz darab becsípődhet a csontvégek közé, ami heves fájdalommal, az ízület duzzanatával és a térd mozgásának korlátozottságával járhat.

A leszakadt darabok sértik és felmarják a csontokat borító tükörsima üvegporc felszínét. A tünetek a sérülés körülményeitől, a sérülés helyétől és a beteg tűrőképességétől függően lehetnek olyan fokúak, hogy sürgős beavatkozást igényelhetnek (elakadt térd), de elképzelhető az is, hogy a beavatkozással heteket, sőt hónapokat lehet várni.

A meniszkusz sérülés véglegesen csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel gyógyítható: a leszakadt részt visszavarrják, vagy eltávolítják.

 Külső meniszkusz sérülés

A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során, vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú.

Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán. Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek.

  Térdtáji ciszták

 A térdízületi rés magasságában kialakuló kocsonyás tömlőket cisztának nevezzük. Ezek a meniszkuszokból is kialakulhatnak, ha a félhold alakú porc sérült. A ciszták másik előfordulási helye a térdhajlat. Időnként lúdtojás nagyságúra is megnőhetnek. Ha a kocsonyás tömlő az ízületi tokból ered, akkor Baker-cisztának nevezzük.

A cisztának és a hozzá kapcsolódó egyéb rendellenességeket csőtükrözéses (artroszkópiás) és feltárásos módszerrel lehet eltávolítani.

 Szalagok

 Nagyobb energiájú sérülések a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. Leggyakoribb a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése. Míg 10-15 évvel ezelőtt évente kb. 1000-1500 szalagpótlást végeztek idehaza, ezek száma mára meghaladja a négyezret. A keresztszalagok általában focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor is elszakadhatnak.

 A beteg éles fájdalmat érez, térde megduzzad, instabillá válik, egyes mozgásokat (guggolás, futás) nem tud elvégezni. Ha a szalag elszakadásával a meniszkusz is megsérül, akkor a félhold porc beszakadhat, ami a térd elakadásával járhat.

Az oldalszalag sérülésének műtéti kezelése kétféle lehet. Csőtükrözéssel (artroszkópia) a térd ízületeit átmossák, a félhold alakú porcokat, ízületi felszínek épségét ellenőrzik, a leszakadt porcdarabokat eltávolítják, ha a szalagszakadás olyan, akkor a szalagokat összevarrják.
Elülső és hátsó keresztszalag szakadás esetén a szalagot sok esetben rekonstruálni kell, ehhez saját ín beültetése szükséges. A műtétet artroszkópiás technikával végzik. A pótolt szalag teljesen beépül a csontozatba, átveszi az elszakadt keresztszalag feladatát. A kivett ín hiánya általában nem okoz az egészséges térd viselkedéséhez képest semmi változást.

 Kétköteges keresztszalag-technika

 A leggyakoribb sérülés a combcsontot és a lábszárcsontot összekötő elülső keresztszalag-szakadás.  A keresztszalag pótlására többfajta műtét létezik, a legújabb a kétköteges, úgynevezett double-boundle technika. Ebben az esetben az elülső keresztszalagot nem egy kötegként kezelik, hanem két kötegként pótolják azt. Lényegében két furatot helyeznek a lábszárba, kettőt pedig a combcsontba, és ezen keresztül áthúzzuk a térdet tartó inakat. Dr. Knoll Zsolt Ph.D. Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást és már több száz sikeres műtétet hajtott végre.

Ezzel a modern anatómiai rekonstrukcióval olyan mértékben felgyorsul a rehabilitációs időszak, hogy a műtét után három héttel a páciensek már autót tudnak vezetni. Az egész eljárás összesen kb. két hét kiesést jelent a munkahelyről. A legnagyobb előnye pedig, hogy kórházban mindössze egy napot kell eltölteni!

Ízületi szabadtestek

 A térdízületben gyakran mutathatók ki porcos, vagy rostos szabad testek. Ezek eredete változó, egy részük az ízületi felszín porc borítékából, más részük a meniszkuszból tört ki, harmadrész az ízületi belhártya kóros porctermelő betegségének a következményeként szabad porcok alakulnak ki. Az ízületben vándorolva a csontok közé becsípődhetnek, ami villámszerű fájdalmat és a térd elakadását okozhatja.

Csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéti eljárással lehet a porcdarabokat eltávolítani. Amennyiben a teherviselő felszín porcborítéka sérült, mozaikplasztika segítségével a tehermentes felszínről ép porc szigeteket lehet átültetni a beteg területekre.

Ízületi belhártyagyulladás

 A térdízület belső felszínét borító ízületi belhártya ismert, vagy ismeretlen okból megvastagodhat, gyulladásba jöhet, túlburjánozhat. Ennek következménye az ízület duzzanata, mozgásának korlátozása.

Gyógyítása a kiváltó gyulladásos góc kiírtásával, gyulladáscsökkentő adagolásával, vagy ízületi folyadék lecsapolásával (szúrcsapolás) történik. Ha ezek nem segítenek, akkor csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel a túlfejlett hártya különleges borotvával leszedhető. Így lehetővé válik, hogy a lemetszett darabokat szövettani vizsgálattal elemezzük és a leghatékonyabb gyógymódot megtalálhassuk.

Térdkalács betegségek

 A térdkalács a combcsont alsó végének elülső oldalán lévő ízületi felszínen csúszkál. A betegség oka, hogy a combcsont veleszületett tengelyeltérése miatt a térdkalács nem illeszkedik a combcsont vályú alakú ízfelszínéhez. A terhelések kóros fokozódása miatt az ízületi felszínek felpuhulnak. Ezt az elváltozást előidézhetik még korábbi sérülések, a térdkalács korábbi törése, térdeplő foglalkozások.

 Hosszú mozdulatlan ülés utáni felálláskor hirtelen, szinte elakadásig fokozódó fájdalom lép fel a térdkalács körül. Már egészen fiatal korban bizonyos mozgásoknál szúrófájdalom léphet fel. Lépcsőn járáskor a beteg gyakran “ropogást” érez a térdében.

 Elsősorban a speciális gyógytorna programtól várható eredmény. Csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéti módszer alkalmazásával, különleges borotva segítségével a porcfelszín egyenetlenségei elsimíthatók, az ízületi tok plasztikájával, vagy bizonyos ínak áthelyezésével a térdkalács helyzete korrigálható, illetve terheletlen felületről vett porc segítségével a csúszó felszín egyenletesebbé tehető.

Artrózis

 A térdízület előzetes sérülése, túlterhelése, végtagi tengely eltérés, illetve egyéb okok (öregség, túlsúly) a csontokat borító sima porcok felpuhulásához, felrostosodásához vezethetnek. Egyre kisebb terhelésekre térdízületi elakadások, az ízületi résbe sugárzó szúró panaszok és ízületi duzzanat alakul ki. Gyakran a fájdalom éjszaka jelentkezik, amikor a térd megpihen. Megváltozhat a lábszár tengelye, x vagy ó láb alakulhat ki. Porcfelszín képző gyógyszerek szedése ideig-óráig hatásosnak bizonyulhat. A gyulladásgátlókkal a kialakult ízületi duzzanatot csökkenthetjük. A gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdőkezelés rendszeres megismétlése a kínzó panaszok csökkentését eredményezhetik.

Kisebb területű és mélységű károsodás esetén csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel a felszakadt részeket különleges ollók, borotvák segítségével eltávolíthatjuk. Kialakult tengely eltéréseknél, vagy a porcfelszín további megóvása érdekében gyakran végzünk végtag kiegyenesítő műtéteket, melyek során a combcsontból vagy lábszárcsontból éket veszünk ki. Nagyobb elváltozások esetén ízületi felszínpótló protézist kell beépíteni.

Térdprotézis

 Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Bizonyos fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan anyagból is készítenek térdprotézist, amely jóvoltából sokkal élhetőbb életet lehet élni és a protézis kopásállósága is jobb.

A régi protézisek 0-110 fokos hajlítást engedtek meg a páciensnek, szerencsére azonban a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően ma már a térdhez jobban illő, mozgékonyabb protézis összetevőket tudnak előállítani. Ezeknek a felszín kialakítása, geometriája, nagyobb, 0-135 fokos mozgástartománya is élhetőbb, zökkenőmentesebb életet jelenthet a betegnek. Egy hétköznapi, egyszerűbb példán keresztül ez annyit tesz, hogy a beteg nemcsak leülni, hanem guggolni is tud a műtét után.

Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a mozgástartomány mellett nem mindegy, mekkora a térdprotézis kopásállósága. Az operáció során a két nagy fémanyag között – amelyet a combcsontra és a lábszárcsontra ültetnek -, egy olyan műanyag tálcát tesznek be, amely feladata a combcsont felszínén elhelyezkedő fém felület elcsúszása. Kutatások bizonyítják, hogy a protézis lazulásának egyik fő oka, hogy ez a műanyag nem elég kopásálló.  Az új fejlesztéseknek köszönhetőn szinte porcelán keménységű, de műanyagra jellemző rugalmasságú anyagot sikerült készíteni.  Ennek következtében egy ideális beteg esetében – aki nem túlsúlyos -, jól sikerült műtét és rehabilitációt követően a protézis kilazulása 15-20 évre tolódhat ki.

Szakorvosaink, munkatársaink:

 

Dr. Knoll Zsolt Ph.D.

Rendelési időpontok:
Hétfő: 13:30 – 16:00 óráig
Kedd: 12:00 – 16:30 óráig
Szerda: 14:00 – 18:00 óráig
Csütörtök: 14:00 – 18:00 óráig

Árak:

  • Vizitdíj első alkalommal: 30.000 Ft-tól
  • Vizitdíj kontroll vizsgálat esetén: 14.000 Ft-tól

 

Dr. Tihanyi Dávid

Rendelési időpontok:
Szerda: 14:00 – 19:00 óráig

Árak:

  • Vizitdíj első alkalommal: 25.000 Ft-tól
  • Vizitdíj kontroll vizsgálat esetén: 14.000 Ft-tól